| Автор |
Съобщение |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Благодаря на всички. Поду ми се главата тази седмица. Почна лошо, с купуване от фесто на късмет датчик за преса. Хеле свърши работа. А за компилатора не ми се мисли. Ще отлежава до понеделник. Петък вечер, време за разпускане 
|
| Пет Май 11, 2007 9:36 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Не.
Всъщност не съм виждал нищо сложно писано със Протон.
Ето командите за работа с компак флаш.
CF_INIT
CF_Sector
CF_Read and CF_Write.
П.П.
Няма = м/у Бесик и Протон.
|
| Пет Май 11, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И какаво става като ти поставят задача да реализираш фаилова система в data flash някакъв.
Да кажем един прост фат16.
Умираш.
Да не говорим че не можеш да реализираш дори един прост таскер на задачи щото няма изразни възможности за това в бейсика. Че такива ми ти работи. Стига си се пенил ами сядай над C-to
|
| Пет Май 11, 2007 9:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз се чудя пък, какво ще стане ако му се наложи да работи във фирма със стотици хиляди редове изтестван код на С - ще го пренапише на бейсик ли? А дали някой ще го остави да го направи това, а дали въобще биха го взели на работа? За мен уникалността значи само едно нещо - скъпо и проблеми. Това в нормална бизнес среда е не само неприемливо, ами и недопустимо  .
|
| Пет Май 11, 2007 9:58 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
During last 10 years, with invention of VB and similar programming
environments, every ill-educated moron became able to develop software.
- Alex E. - 12-Sept-2002
|
| Пет Май 11, 2007 10:18 pm |
|
 |
|
rumen
|
data flash?
Нали видя със CF как e.
За USB има аналогични команди.
В декларациите си указваш какво ти трябва.
П.П.
Dimitar Правилно расъждаваш разбира се но не е по темата.
Работодатели и работници по-потници беше на друго място.
Между другото задава се една работа съвместна с С програмист.
Мисля че няма да е проблем аз да си спретна борда а той ПЦ-то и друг борд и всичко да си тръгне.
Все пак връзката м/у тях си е достатъчно стандартизирана.
Кой знае, току виж съм го привлякъл в светлата страна на силата.
|
| Пет Май 11, 2007 10:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
тц.тц... не поставяйте каруцата пред коня!
Верно че един програмист на Basic трудно ще си намери работа в голяма фирма, ама не правете чак такива генерални заключения...
Аз бих казал че повечето "ill-educated moron's" напоследък преминаха на С и особено С#... Миналата седмица един познат прави интервю и се появява някакъв със сертификат за С#. След което следва задача да се намери минималния елемент в масив и въпросният "програмист" увисва като прани гащи.
Наистина в общия случай е по-добре да се работи на С, защото е по-универсален език и най-вече защото се е наложил на пазара. Както ако се учи чужд език е по-добре да е английски. Но да не стигаме до изцепки от сорта че който владее английски е по-умен от останалите 
|
| Пет Май 11, 2007 10:51 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Тези функций които казваш са само за четене/запис ... Никола те питаше за файлова система 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Май 11, 2007 10:59 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
дата флаш е чип. От типа на атмелските.
Не USB стик. За USB стик пък да не говорим. Няма мокрочипски контролер с USB host на него
А дори да поддържа протона,или да му направят поддръжка на някаква фаилова система все е тая. Ще работи с MMC/SD карта всичко ще е твърдо зададено и толкова. За голям процент от случаите това не решава проблемите.
Явно не можете да надскочите мигалките за светодиои 
|
| Пет Май 11, 2007 11:08 pm |
|
 |
|
rumen
|
Сигурно е така щом досега не съм ударил на камък
Естествено все ще има някакъв хардуер дето няма да го подържа.
Изхода в такива случаи е инклудване на допълнителен код.
То и С е така.
Гледаш какво е препоръчал производителя и пишеш.
Като се замисля не би трябвало да е проблем да асемблирам С код и да си го добавя, внимавайки за рам клетките.
Ако нещото дето ще го пиша ще е чак толкова лесно на С и чак толкова трудно на бейсик.
П.П.
Мяркал съм някаде примерче за мулти таскинг.
Сигурно е във фаворитите на другия комп. сега не мога да го намеря лесно.
Дали пък не беше писано на Риба меч?
Последна промяна rumen на Съб Май 12, 2007 12:36 am, променена общо 1 път
|
| Съб Май 12, 2007 12:12 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
На C като искаш да напишеш нещо го пишеш. Голяма рядкост е да се наложи да напишеш някой ред на асемблер. Това в случай че правиш нещо наистина изчекнато. За AVR съм си писал таскер за задачи и няколко системни библитеки за да придобие що годе вид на RTOS без да напиша и един ред на асемблер. И при това не съм от много добрите C програмисти. Сам си направи изводи за възможностите на езика.
Като направиш нещо такова ела ми се обади да те почерпя. От съжаление .......
|
| Съб Май 12, 2007 12:31 am |
|
 |
|
rumen
|
Според мислещите като мен С-то когато се използва за микроконтролери си е украсен асемблер.
|
| Съб Май 12, 2007 12:42 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Това ти твърдение само показва колко си немислещ  :)
Но както каза в една друга тема ти си "ИЗСЛЕДОВАТЕЛ" и не се интересуваш от проблемите на програмирането и те са нещо много второстепенно за теб. Ще ти простим за глупавото изказване 
|
| Съб Май 12, 2007 12:50 am |
|
 |
|
rumen
|
Благодаря!
Прав си.
Мен ме интересува бързо и лесно да подкарам клавиатура, дисплей, серийни комуникаци
и в зависимост от това какво се случва на някои пинове +ацп да се промени сътояние на други пинове и шим.
Със алгоритмите за най-краткия маршут от точка А до точка Б и с прогнозата на времето да се занимават информатиците.
Или ако предпочиташ нека са професионалистите.
|
| Съб Май 12, 2007 1:29 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Хора, не ме мислете. Работя във фирма с оборот поне 25 млн. евро. От 2000 г. До сега да са ми откъснали главата ако не знам с какво да се захвана и с кое не. Съобразно личните възможности, предпочитания и фазите на луната. И на какво да имам довери и на какво не. А за този бейсик поразпитах по руските форуми, там мненията също не са еднозначни, обаче не получих мнения като 'защо бейсик, а не С'. Имаше отговори, че PicBasicPro е пълно говно в сравнение с този на МЕ. Свят широк, хора всякакви. Ако вършиш работа, никой не те пита на какъв език пишеш. Може на АСМ, на С, на бейсик, ако ще на китайски или кипу.
|
| Съб Май 12, 2007 7:32 am |
|
|