|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
същото може да се каже - "бозата LINUX", но не искам да спорим...
Не съм се занимавам много с ембедед СЕ или Линукс, просто разполагаме с няколко дисплея Симатик и мислим как да ги реализираме без много вложени средства.... а и това дето ще визуализират( шарено ) са няколко темпаратури и малко контактни датчици за хладилна камера...
а до тук NITP-то със команди 1 и 2(read/write) мисля че ще ми свърши работа - остана да декодирам командата за битовите операции, щото нещо ми изглежда старнна...
АТТ картинката е само експерименти......
|
| Вто Авг 14, 2007 1:50 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
оки, ти си знаеш но ми се вижда малко несериозно да се ползват такива диплеи за това .... 
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Вто Авг 14, 2007 1:56 pm |
|
 |
|
alexandro28
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 12:06 pm Мнения: 33 Местоположение: Sofia
|
"Съсипвате панела"!!!! панел за 2000 евро и всичко ,което се мъчите да прицуцате .......,мъка ,много мъка .Този панел е за индустриални и отговорни приложения , с функий ,от които ти ползваш едва 0.0001%.
Твоя си работа ,но за подобни цели има китайски панели по RS232 ASCII за по 150 долара.  успех все пак
|
| Вто Авг 14, 2007 8:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
панел за 50$ от ebay - нищо особено...
не е ли сложен проекта - шарена визуализация+аларма на 4 мин. хадилни термо-камери( със замразена стока за доста пари) отдалечени на макс 100 метра, връзка по CAN(pic18f)...
Би ли ми казал alexandro28 колко пари ще излезе това ако всичко се купи на готово...
А и проекта не е мой, просто помагам...
|
| Вто Авг 14, 2007 10:16 pm |
|
 |
|
zax
|
не знам как разсъждават собствениците на хладилника
но човек който има вътре работи за стотици хиляди лв. или дори за 50хил лв.
и при условие че разполага вече с този панел т.е. няма да го плаща
някак ми се вижда глупаво да се скрънзи за още 1000 Е
+ пари за програримре
пък като иска ако има наблизо още хладилници за по 1000Е може да ги вкл и тях
+ някакви пари за програмиране които вече ще са по малко от първия път
все пак говорим за 2-3 % от сумата която пази в тези складове и то еднократно вложена
а ако реши ще може да се вкл и през интерненет да гледа какви са му темепературите в склада
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пет Авг 17, 2007 10:08 am |
|
 |
|
bkulev
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
zax,
те точно тия се скръндзат и за 0.5 стотинки, дето се казва толкова са стиснати,
че не могеш му заби игла в задника с космическа скорост  ,нищо че в кръчмата
може да похарчи цяло състояние или пък кифлата му да ръси на ляво и дясно за
всякакви простотии
|
| Пет Авг 17, 2007 12:42 pm |
|
 |
|
alexandro28
|
ще ти кажа веднага,ако се направи така ,както трябва да се направи,и се прави в цял свят ,а иммено , с plc ,pt100 ,комунация с операторски панел ,а щом е за толкоз пари и с операторска станция и SCADA визуализация и всичко останало ,проекта не е изобщо сложен -детска игра.
За цената е това е истинските неща струват пари -4-5хиляди евро ще стигнат с рънтайм лиценза за скадата ,програмиране ,хардуер ,внедряване и всичко останало.Да ме прощаваш ,ама това с пик-а си е ТНТМ изпъление (не го приемай лично)
Собственника на камерата след годинка ,най-много две ще се вразуми ,на тях им идва акъла ,ама като се поопарят,не им се дават парички ,за подобни неща ,то за тях нашият труд ,ако може 20лв на ден да ти дадат ще е добре ,но като видят зор си плащат и по 50 евро на час като попове .
Все пак успех ти желая ,и не го приемай лично ,просто всеки си има виждане и клиентите също ,успех
|
| Пет Авг 17, 2007 2:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Изобщо...
Значи отворих един контролер Сименс и какво да вида 8051, флаш рам... немско ТНТМ (1000 евро)... айларипииии....
и ти за това даваш хиляди евро ли.... "покет-РС" за шариния (2000 евро)....
ех...
|
| Пет Авг 17, 2007 2:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 |  |  |  | alexandro28 написа: ще ти кажа веднага,ако се направи така ,както трябва да се направи,и се прави в цял свят ,а иммено , с plc ,pt100 ,комунация с операторски панел ,а щом е за толкоз пари и с операторска станция и SCADA визуализация и всичко останало ,проекта не е изобщо сложен -детска игра. За цената е това е истинските неща струват пари -4-5хиляди евро ще стигнат с рънтайм лиценза за скадата ,програмиране ,хардуер ,внедряване и всичко останало.Да ме прощаваш ,ама това с пик-а си е ТНТМ изпъление (не го приемай лично) Собственника на камерата след годинка ,най-много две ще се вразуми ,на тях им идва акъла ,ама като се поопарят,не им се дават парички ,за подобни неща ,то за тях нашият труд ,ако може 20лв на ден да ти дадат ще е добре ,но като видят зор си плащат и по 50 евро на час като попове . Все пак успех ти желая ,и не го приемай лично ,просто всеки си има виждане и клиентите също ,успех |  |  |  |  |
Дай боже всекиму такива клиенти като твоите alexandro28. Да ама не дава. Това обикновенно се прави на 2-3 хиляди лева. Ако го прави подходящия човек и ще е по надежно от Сименса. Аз също съм разглеждал какво има в него и самото изпълнение. Май точно такова беше като на картинката на Wizard. Не съм впечатлен никак. На пръв поглед по опроводяването на платката около процесора видях няколко грешки които съм правил като новобранец
На сериозни смущения не може да държи определено. Когато го отворих му беше 3 то поредно излизане от строя.
Вече на същото място работи платформа на един колега с 8 битов процесор на Frescale и няма проблем.
Така че не си мисли че като работиш с тази платформа си хванал дявола за топките 
|
| Пет Авг 17, 2007 4:01 pm |
|
 |
|
zax
|
Никола, не съм аз човека който ще оценява/сравнява твойте системи с тези на сименс
само че ти можеш ли да регистрираш твоите системи в корабния регистър
или този /и другите като него/ регистър е направен за баламите ????
или случайно да имаш поддръжката и универсалността на системите на сиеменс и подобни ???
кой друг освен тебе може да го поддържа това нещо примерно след 10 години и ти примерно си отишъл в чужбинско ??
вчера бях свидетел как такова нещо /сименс S5/ вече над 10 години работи и се беше скапало защото някой е срязал кабел по незнание които след запояване всичко си тръгна по реда ?????
не е работата че си хванал дявола за рогата и е истина че много от системите могат да се направят с обикновен 8битов процесор
но въпроса е на устойчивост във времето и на време за внедряване а не само да тръгне и да работи 5 години
или пък ми е много интересно как ще направиш сложен прибер за измерване например ултразвуков нивомер ???
който да мери с точност ??? 1% примерно
и е съвем друг въпроса че нашите искат да изцепят стотинката на 2
за което кулев е съвсем прав за съжаление. имам много наблудения в тази насока а съм сигурен че не съм само аз
не е лична нападка към тебе просто това е моето виждане
/и като молба нека не го превръщаме в поредния спор кой е по добър българина или сименс че натам ми мирише работата, ала PIC с/у АТМЕЛ /
тая тема е приключена за мен 
|
| Пет Авг 17, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Първо не говорих за моя разработка. Можеш да прочетеш в поста ми. Аз само разгледах контролера за да видя има ли някакъв очевиден проблем.
Второ говорим за конкретния случай за който колегата alexandro28 предложи решение за 4-5 хиляди евро.
Доста колеги си имат направени читави платформи за подобни случаи. Проверени в времето и стабилни. Не мисля че за случая едно такова решение е по лошо от сименсовото.
Но за мен е факт че изработката не е особенно читава. Не знам къде е прословутата немска прецизност но не е и в този контролер с който си имах занимание. Все пак като продават изделията си на тази цена да си наемат и настина кадърни девелопери за хардуера. Все пак съм си най вече хардуерист и разни недоделки по хардуера ми се набиват на очи и ме дразнят.
А аз имам няколко устройства от ученическите ми години дето работят вярно досега непрекъснато, а от тогава много много години минаха  . Не мисля че това че работят досега означава че са направени особенно кадърно  Като знам тогава какво имах в главата  .
|
| Пет Авг 17, 2007 5:58 pm |
|
 |
|
alexandro28
|
Колеги по темата можем да дискутираме с дни ,работя предимно със сериозни клиенти ,минали през всички етапи в развитието на една фирма ,от гаража
до цеха с 300-400 души персонал .В света на промишлените логочески контролери има не само Сименс има още стотици фирми производители ,в последните години работя усилено с Allen-Bradley.Както и да е идеята тук е за една мощна ,отворена система ,т.н интегрирана архитектура,една такава система е доказала качествата си ,отворена е непрекъснато за разширения и работи безотказно -без бъгове .Като съм казал 4-5хиляди евро имах впредвид -перфкетната система,а мога да конфигурирам и не по-лоша за 800евро примерно.
Става въпрос за производство ,знаачи нещата са сериозни ,многопреприемачи са се убедили и разбрали,кой от собственни ,,кой от грешките на другите ,кое обурудване е истинското.Мойте уважения за пиковете и home-made хардуера Никола,но нека да разграничаваме нещата ,послдният проект ,по който работихме имаше 271 входно -изходни сигнала,36 аналогови 4-20ма 3 вида комуникация ,упраления на сервозадвижвания по sercos .Както и да е ,в случая хубавото, е че когато аз или друг колега пишем програмният сорс ,то той след време е достъпен и а други хора ,имащи софтуера за програмиране на даденият контролер и това е важното за инвеститора.
Незнам какви косури намирате на хардуера на Сименс и не знам какво друго очаквате да видите вътре ,но съм виждал Симатици (S5-95U) ,раборещи при екстремни температурни условия ,нон стоп от 20 и повече години и цъкат като часовници.
То малко работата стана като 'Ама Мерцедеса и той със свещи BERU"
Желая ви успех колеги и надямвам се не съм засегнал никой.
|
| Пет Авг 17, 2007 6:36 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Говориш за по старо поколение симатици че са работили по 20 години като часовник. Не очаквай поне от този модел да е така  .
Виждаш ли за 800 евро е друга работа,можел си и да предложиш нещо по реалистично като за ситуацията
Но това 800 евро с твоята цена вътре ли е?
|
| Пет Авг 17, 2007 7:05 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Темата отива не на където трябва.... Нищо напреки нямам против PLC-тата и поръчково изработените контролери.На въпроса на Zax - да,аз съм виждал и колеги си имат проблеми със изградени системи с PLC точно на кораби.Работата на тази система може да се направи и на една платка с сериозан проц ама след това идва проблема със сертифицирането който в тази индустрия е ГОЛЯМ.От друга страна като гледам какво е приложението - всичко е според зависи.
alexandro28,изобщо не съм съгласен че контролер изграден на базата на 16/32 битов процесор/контролер си е home-made изпълнение.И в голяма част проектантите на такива устройства и самите устройства по нищо не отстъпват от тези направени от работещи в Сименс,Фатек,.....
Та ако се направи една проста сметка за температурен диапазон - едни от най-тежки са тези по корабите - отиде зимата в Мурманск на -40 и след това го препратят от там за Южна Африка дето е 40 на сянка вътре автоматиката смятай на колко се пържи.Та в такива системи PLC - тата са малко и всичко е конструирано спрямо средата.Та там се работи на схеми с LM741 на места защото са изпитани дълги години и работят.
Във всички консервативни среди на работа - корабостроене,авиация,медицина - се използват проверени и доказано работещи системи щото там се касае за човешки живот и трудно някой от форума ще се наеме да гарантира че устройствата му са толкова сигурни и безотказни.
Та не се хващайте да спорите за глупости.Всяко нещо си има приложението.
|
| Пет Авг 17, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
alexandro28
|
Да ,но със следната конфигурация PLC -VIGOR , HMI-ROCKHOOD ,платините български .
Сменял съм доста дефектирали модули на новите симатици, какво да се направи,сменявам го , машината тръгва и живота продължава .В повечето случай е имало причина за дефекта ,но съм имал и такива, в който без причина дефектират.Тъй че имаш право Никола
|
| Пет Авг 17, 2007 8:41 pm |
|
|