|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:16 am
Проблеми с шумове при RF дистанционно
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
Като не си вътре в тази материя не говори глупости!!!
Някога отварял ли си дистанционно на кола или каквото и да е работещо на 12V батерия. Да не говорим дали си правил дистанционно управление.
За да изкара дълго време с тази батерия и да влезе в норми се ограничива мощноста. Има си норми !!!
Всички се правят с приблизително еднаква мощност. Пък и на кой му трябва да си отключва колата от 50м нагоре.
Схемата е такава на предавателя че за да работи на 12V му се намалява тока, и да искаш не може да му вдигнеш кой знае колко мощноста, и да му вдигаш тока идва момент при който няма да запали генератора !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Юни 18, 2009 1:18 am |
|
 |
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
От ден на ден има по малко подобрение ,сега си направих алгоритъма така че след като стартира приемането на командата да не обръща внимание на кратковременни смущения които са извън границите на очакваното и в крайна сметка в ляво или дясно на една очаквана средна стойност вземам рещение дали предаваният бит е е 0 или 1.Но въпреки всичко смятам че почти се изчерпах от гледна точка на софтуерни трикове и долу горе съм около възможностите на тези ВЧ модули.За да постигна по-голямо разстояние явно ще ми трябва усилвател на мощност.
|
| Чет Юни 18, 2009 12:47 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз по едно време бях взел от комета предаватели на RFSolutions, та с тях си играх на 3,3, на 4,5 и на 6 волта - се същата бира, никакъв импруувмънт в обхвата. Най накрая си направих сам (по схеми дето вече съм ги пускал във форума) и ми се получи сравнително устойчив резултат. Същото важи и за приемника. Пишат те, че били заводски калибрирани ама х..й. Че и фабричните не може да се донастройват. Ръчната изработка поне я някой кондензатор ще сложиш, я някойя бобинка ще разтеглиш - докарва се до задоволителен резултат (по мои наблюдения често по-добри от купешките). Пък за цената няма да говорим въобще - купешко минимум 10 лв. за АМ, самоделка максимум 2 лв. С FM още не съм се борил.
|
| Чет Юни 18, 2009 4:33 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Не ти знам какъв е алгоритъма ти но този е много добър и е точно от известните HCS на микрочип.
Винаги имаш синхронизация защото на практика излъчваната честота е постоянна единствено променяш широчината на импулса. Лесно се обработва на предаване и приемане
Относно мощноста най лесно е да сложиш един транзистор BFR96 след изхода на предавателя и ще ти докара и 100м, И без друго е аналогово кодиране съвсем спокойно може да си работи в клас C 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Юни 18, 2009 4:56 pm |
|
 |
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
Точно така съм си направил кодирането, както пи Микрочип само че времената ми не са точно колкото техните иначе относително импулс пауза са така.За сега ще пробванм и с други ВЧ модули ,а накрая ще му сложа един усилвател с някой BFR.
|
| Чет Юни 18, 2009 5:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама аз не се изказах за кодирането а за декодирането. А от него има какво да се изтиска само с няколко реда подходящ код.
Предложих нещо просто и изпитано: интегратор-шмитер, обаче ще хаби повече ресурси. Ugeen казва, че взема решение около подходящия момент (пак някакво сумиране ще е) ама не каза как определя точка "0".
Освен това АМ-то има лека особеност: модулира силата. При слаб сигнал смущенията са повече: 10010010 е почти сигурна нула докато 10110111 е доста съмнителна единица и т.н.
Горното беше по-скоро за спорта. Ugeen казва, че си е пооправил алгоритъма и вместо месеци да чете литература (която се съмнявам да е лесно достъпна вече) по-добре да си смени модулчетата.
|
| Чет Юни 18, 2009 9:30 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
За най-сигурно, при приемане на данните трябва да различаваш четири състояния на импулсите - "0", "1", твърде къс и твърде дълъг. В момента, в който се хване твърде къс или твърде дълъг импулс, обявяваш пакета за невалиден и го изхвърляш. Все пак, ще имаш подобрение ако смениш модулацията на честотна - смущенията ще намалеят драстично. При АМ, приемникът демодулира постоянно, независимо дали има сигнал или не. При ЧМ, приемникът демодулира само когато има сигнал. Друг вариант е, ако вместо директно да подаваш дискретни сигнали, генерираш някаква по-ниска честота, която модулираш както си прецениш и нея подаваш на предавателя. Съответно си добавяш и демодулатор при приемащата страна. Това се използва например при безжичните микрофони на концертите - така се получава чист сигнал без шумове и смущения.
Ако ти трябва сигурно приемане на данните, може да си направиш матрична проверка за четност. Ама това е, ако наистина ти трява солидна сигурност. Такава проверка се използва при четенето на оптични дискове при компютрите. Готиното на този алгоритъм е, че той освен че открива грешки, и ги поправя до голяма степен.
И още мога да дрънкам на тази тема, ако те интересува. Успех ти желая!
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Вто Авг 11, 2009 12:22 pm |
|
|