То проблемът навремето беше в Cygwin не толкова в Eclipse. Откакто всички тулове станаха "native" нещата не са тромави. Ех, не мога да кажа че Eclipse е най-пъргавия редактор, просто на нормален компютър се държи съвсем прилично.
Като възможности, обаче, не може да се сравнява с други среди. Всъщност може само с Visual Studio - то има същата концепция и интегрира всички инструменти на М$. Сравнението обаче пак е безпредметно, защото M$ VS е твърде затворено и твърде специализирано, а ние все пак говорим за едночипови контролери, а не за бозаджийски приложения...
Докато Eclipse е отворена среда и вече има хиляди инструменти за него. Предимството е, че всичко се интегрира. Може да имаш множество различни редактори за различните типове файлове и езици в проекта. Вершън контрола е много удобен и също ползва "моща" на Еклипс.
Не знам как да обясня, може би конкретни примери. Да кажем "проблема с кирилицата" - тъй като ползвам и правя веб сървъри и ми се налага част от С-файловете, част от страниците да са с едно кодиране, други с друго и ако не беше Еклипс сигурно щеше да се получи една голяма боза. Но благодарение на това, че Еклипс менажира всичко - проблем няма. Всичко си работи и не ми се налага да мисля за кодирането. Copy-paste от едно кодиране в друго, той си знае как да го прави... Променяш някой файл, синхронизараш (cvs) то ти показва файловете с правилното кодиране и т.н. Ако cvs-a беше външен инструмент няма как да знае кой файл с какво кодиране е и т.н.
Отделно, че Eclipse има имплементиран нещо като локален cvs сървър, който се управлява автоматично. Това е вместо backup-и, но е много по-удобно - може да си гледаш локалните редакции, да сравняваш кога и какво си променил.
С две думи, засега нямам *никакви* забележки относно Eclipse...
Не става въпрос за някаква дилема. Аз си бакчам така от доста от време и нито имам нужда някой да ме убеждава, нито пък аз ще тръгна да убеждавам някого. Въпросът е да има обмен между хората, които ползваме сходни инструменти.
Не става дума за тотално пренаписване на всичко в ООП. Чистото С си има някои ограничения и има случаи в които е по-добре да се използва С++. На няколко места в сегашния ми проект се чувства това. Даже не толкова самото програмиране, ами дебъгване и документиране ако щеш. Примерно искам да разкарам използването на указатели към различни по тип структури и честото кастване.