Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Използване на CASE Tools при проектиране и поддръжка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
emilvtc написа:
Чувал съм за Еклипс-а, но на времето отзивите от колеги бяха, че е мнооого тромав за работа. Окупира почти цялото процесорно време. Какво е мнението Ви за него?

То проблемът навремето беше в Cygwin не толкова в Eclipse. Откакто всички тулове станаха "native" нещата не са тромави. Ех, не мога да кажа че Eclipse е най-пъргавия редактор, просто на нормален компютър се държи съвсем прилично.
Като възможности, обаче, не може да се сравнява с други среди. Всъщност може само с Visual Studio - то има същата концепция и интегрира всички инструменти на М$. Сравнението обаче пак е безпредметно, защото M$ VS е твърде затворено и твърде специализирано, а ние все пак говорим за едночипови контролери, а не за бозаджийски приложения...
Докато Eclipse е отворена среда и вече има хиляди инструменти за него. Предимството е, че всичко се интегрира. Може да имаш множество различни редактори за различните типове файлове и езици в проекта. Вершън контрола е много удобен и също ползва "моща" на Еклипс.
Не знам как да обясня, може би конкретни примери. Да кажем "проблема с кирилицата" - тъй като ползвам и правя веб сървъри и ми се налага част от С-файловете, част от страниците да са с едно кодиране, други с друго и ако не беше Еклипс сигурно щеше да се получи една голяма боза. Но благодарение на това, че Еклипс менажира всичко - проблем няма. Всичко си работи и не ми се налага да мисля за кодирането. Copy-paste от едно кодиране в друго, той си знае как да го прави... Променяш някой файл, синхронизараш (cvs) то ти показва файловете с правилното кодиране и т.н. Ако cvs-a беше външен инструмент няма как да знае кой файл с какво кодиране е и т.н.
Отделно, че Eclipse има имплементиран нещо като локален cvs сървър, който се управлява автоматично. Това е вместо backup-и, но е много по-удобно - може да си гледаш локалните редакции, да сравняваш кога и какво си променил.

С две думи, засега нямам *никакви* забележки относно Eclipse...

Цитат:
А относно това което предлагаш - за спецялната тема за GCC + Tool-Chain - Определено съм "ЗА". Преди време Цецо, а после и аз във форума повдигахме този въпрос и обсъждахме "за и против" използването на "безплатни" развойни инструменти.

Не става въпрос за някаква дилема. Аз си бакчам така от доста от време и нито имам нужда някой да ме убеждава, нито пък аз ще тръгна да убеждавам някого. Въпросът е да има обмен между хората, които ползваме сходни инструменти.

Цитат:
А за това за преход от "С" към "С++" - зависи мнооого от конкретния проект. В по-големи проекти и такива, които ще "вървят" на платформи с много РАМ и РОМ и производителни процесори и особенно ако имат графика (дисплей) - да-струва си - даже е задължително. Това ще подобри четимостта на кода.

Не става дума за тотално пренаписване на всичко в ООП. Чистото С си има някои ограничения и има случаи в които е по-добре да се използва С++. На няколко места в сегашния ми проект се чувства това. Даже не толкова самото програмиране, ами дебъгване и документиране ако щеш. Примерно искам да разкарам използването на указатели към различни по тип структури и честото кастване.

Вто Авг 25, 2009 4:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2