Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Добавка към аларма за кола хелп 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение 
darkshy написа:
сега се чудя какво да го правя, защото вече не се занимавам с атмеги и са чудя на кой да го дам :?

Ей сега глей к'во стааа :lol: :D

Вто Дек 15, 2009 12:45 am
Профил
Аватар

Мнение здравей
Цитат:
Благодаря за съветите. Аз точно за това не искам да използвам CCS защото не генерира точно ANSI код и кода не може да се използва с други компилатори.
Значи ще се насоча към hitech-a. Както казва bobyk имам мерак да се науча, а не като някои хора, които искат всичко да им е наготово. Освен това не искам да назубря нещо, ами искам да го осмисля и разбера. В момента малко бавно протича обучението ми защото съм в 8ми клас в МГ Варна и много ни дават домашни и тем подобни работи и ми остава малко свободно време през което да изучавам микроконтролерите. Като се понауча малко ще захващам 18ките. btw смятам да си поръчам ICD2 клонинг от тук: http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=50 .Мислех за pickit2 клонинг (пак от същия сайт), но като се поразчетох из форуми мисля, че ИЦД-то е по-добрия вариант. btw едно не ми е ясно, ако на крачетата за дебъгване и програмиране на ПИК-а е вързано например lcd, как ще се дебъгва? Нещото, което се сетих е тези крачета да ги оставя само за дебъг и програмиране, но тази идея не ми допада особенно. Не съм много добър в хардуера и затова ви питам. Питам в тази тема за да не отварям нова. ББ и поздрави от Варна.

не си купувай този боклук от тази фирма , Фирмата е коректна с сроковете но немогат да правят платки :( , и ако някой се почувства обиден , мога да му покажа как се късат писти , но за жалост късно го разбрах а бях претиснат от срокове .

Сря Дек 16, 2009 12:54 am
Профил

Мнение 
Една идея за удължаване на живота на епрома в чипа:
Доколкото разбрах, ти ще пишеш една единствена променлива. За целта може да я пишеш всеки път на различен адрес и така се "износват" равномерно всички клетки, вместо само една. Четенето става, като намериш най-голямата записана стойност. Нулирането става, като нулираш всички клетки.
Друг трик: Може и на едно място, но преди да направиш запис, направи тест дали клетката от епрома работи. Ако не - пишеш в следващата клетка, като в отделна клетка си отбелязваш коя е актуалната клетка за запис. По този начин един вид се отбелязват дефектните клетки и не се използват. Така постепенно ще изразходиш епрома, като той ще ти служи до самия край на живота си.
Такива работи. Сигурно и други идейки ще се сетя ...

Сря Дек 16, 2009 4:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цитат:
Друг трик: Може и на едно място, но преди да направиш запис, направи тест дали клетката от епрома работи. Ако не - пишеш в следващата клетка, като в отделна клетка си отбелязваш коя е актуалната клетка за запис. По този начин един вид се отбелязват дефектните клетки и не се използват. Така постепенно ще изразходиш епрома, като той ще ти служи до самия край на живота си.

Освен ако не ти се прецака клетката в която пишеш в коя клетка ти е записан брояча :)
Като цяло мисля че не е редно да се пише в ЕЕПРОМ-а толкова често. Не считам също че, тока в колата ще "спре" ;)
Дръж си резултата в РАМ-а на МЦУ-то. Сложи си 1 батерийка, както в по старите авто радио-касетофони, след като имаш притеснения че тока ще спира.

Сря Дек 16, 2009 4:16 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Благодаря за съветите и идеите. Искам само да поясня, че у-вото ще стои вкъщи а колата на паркинга и алармата на колата има изход за импулс когато някой я чукне, удари или нещо такова. Към този изход ще сложа един HT12E и безжично ще се предава до пик-а който стои вкъщи и когато алармата се разпищи ще светва мощна халогенна лампа и ще свети 30 сек. Всъщевременно ще показва на дисплея колко пъти е удряна. За еепрома измислих как да го направя:
1во ще сложа една li-on батерийка, която като има ток ще се зарежда, а като няма ще захранва пик-а.
2ро пик-а ще следи дали има напрежение от адаптера и ако няма, пик-а ще спи зимен сън, докато не се появи тока и така ще пази данните в рама си.
Мисля, че е добре тази идея :)
И имам едно въпросче към вас (хардуеристите): Значи за хт12д и хт12е мисля, че ще се оправя, и имам приемник на 433Mhz, но предаватела ми е труден и ми трябва схема за него. :? :-s
Иначе, когато завърша това у-во ще кача снимчици и сорс :)

Сря Дек 16, 2009 4:37 pm
Профил WWW

Мнение 
Разрови се из форума по стабилно - има схеми на предаватели.

Сря Дек 16, 2009 4:44 pm
Профил

Мнение 
darkshy написа:
За еепрома измислих как да го направя:

1во ще сложа една li-on батерийка, която като има ток ще се зарежда, а като няма ще захранва пик-а.
2ро пик-а ще следи дали има напрежение от адаптера и ако няма, пик-а ще спи зимен сън, докато не се появи тока и така ще пази данните в рама си.
Мисля, че е добре тази идея :)

И какъв е смисъла от контролера ако ще спи ?
За да си запазиш данните ти стига един кондензатор от 1000мкф, един диод преди него и преди диода делител с малък кондензатор на делителя за филтър на импулсите. Контролера ще следи на този делител като зачезне напрежението и записва, записа трае милисекунди ще има време да си записва колкото ще докато отпадне напрежението на кондензатора :)
Дори няма нужда да пишеш постоянно във флаш паметта, правиш запис само когато угасне тока иначе си съхраняваш в РАМ. :idea:
Също така прави проверка преди да правиш запис и ако е същото просто не записваш, правиш запис само когато е различно, така ще си спестиш доста цикли на презапис!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Дек 16, 2009 6:20 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за съветите. Нямаше да се сетя за тези идеи ако не бяхте вие. :)

П.П. Намерих си схема за предавател на 433 мхз от този форум. Аз бях пробвал с търсачката но написах "rf" и нищо не излезе, но това вече няма значение.
П.П.2. Ееее.. сетих се още един въпрос към вас. Ще го напиша тук за да не отварям нова тема. Значи прочетох тук таме за преместващите регистри, но не успях да разбера (за serial->parallel) как се предават данните от пик-а до п.регистър (по-точно за 74HC164 или HCT164, защото такива имам :) ). Трябва ми по-точно алгоритъм някакъв иначе ще си напиша библиотеката сам :) Аз най-вече за това го правя за да пробвам за пръв път да си напиша библиотека, която е лично моя :) . :lol: Или пък да ми препоръчате някакъв друг п.регистър и да ми дадете примерче как се работи с него... Напр. да изпраща променливата "i" върху 8 светодиода закачени за регистъра... Да кажем, че i=0b00101101 :)

Сря Дек 16, 2009 8:11 pm
Профил WWW

Мнение 
Най-бързо и лесно ще ти е да си изтеглиш datasheet-а на регистъра и да го прочетеш (Примерно от тук: ЦВЪК )... В него си е описано подробно и с таблица на истинност и с времедиаграми...

Сря Дек 16, 2009 8:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Специално за 74 164 управлението съвпада точно със SPI стандарта (без MISO естествено) :(

Сря Дек 16, 2009 9:57 pm
Профил WWW

Мнение 
@darkshy, остави преместващия регистър за десерт, че е лесен.
Наблегни на безжичната комуникация, защото си мисля, че точно там ще имаш ядове, а без нея си загубен.
Имай в предвид, че във Варна е доста "мръсен" ефира (сотаджийските предаватели май нямат грам филтър в изхода си и ръсят бози където не им е мястото и то с не малки мощности).

Чет Дек 17, 2009 12:54 pm
Профил

Мнение 
Разбрах как работи шифт регистъра и го пробвах и работеше, но имам едно проблемче с моя код :x :?
Значи имам цикъл for който 8 пъти прави изпращане на бит и в него имам:
if(tx_buffer.i==1){
DATA=1;
}

tx_buffer е unsigned int
i e unsigned char

и нещо не става :?

Т.е. трябва ми да знам как мога на дадена променлива да и чета битовете с друга променлива :?

Иначе сега чакам баща ми да се върне от работа с частите и мятам радиовълните :twisted:

Чет Дек 17, 2009 5:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Метни едно око на този линк.
Тъй като е на Ц, не би трябвало да е от значение това, че ти ползваш пик.

Чет Дек 17, 2009 5:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@darkshy

В кода дето изтри мнението си забравил да нулираш DAT.
Така след първата единица, винаги изпраща 1.

Пет Дек 18, 2009 10:10 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Изтрих го защото се сетих за това и всичко тръгна без проблем :)
Благодаря все пак и ако на някой му трябва библиотека за 74hxx164:
Код:
#define _CLK PORTA.F0
#define _DAT PORTA.F1
#define _CLR PORTA.F2

void _sr_init(){
_DAT=0;
_CLK=0;
_CLR=1;
}

void _sr_tx(unsigned char _tx_buffer){
unsigned _i;
unsigned _bit=7;
for(_i=0;_i<8;_i++){
  if(_tx_buffer&(1<<_bit)){
   _DAT=1;
  }
  else{
  _DAT=0;
  }
  _CLK=1;
  delay_ms(1);
  _CLK=0;
  --_bit;
}
}

void _sr_clear(){
_CLR=0;
delay_ms(1);
_CLR=1;
}

П.П. И сега ако ми кажете дали се слагат резистори към базите на ULN2003A ще сте златни :) :) :)
Поздрави. И айде да приключваме с тази тема, че стана оффтопик :)
Когато завърша у-вото от заглавието на темата ще постна снимки :)

Пет Дек 18, 2009 10:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща