Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
EmbeddedJava - споделете опит 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Една от първите виртуални машини е на BCPL. Не помня вече USCD дали са черпили вдъхновение от там.

За ОМАП-ите - тези които са с ARM926J/1136J имат жаба акселерация. ОМАП 3xxx със Cortex-A8 няма нещо конкретно за жаба (по-скоро помага за всякакви JIT/AOT) но пък си е по-бърз като желязо. Съвсем е друг въпросът ако тръгнеш с жаби, каква точно VM и runtime ще ползваш, и дали те ще ползват някоя от помощите. Макар че като не гониш нищо освен малко UI, все ти е тая дале е убързено или не.

За ОМАПското DSP, виж хубаво каква документация има за връзката с него. Щото те ОМАПите не са много за простосмъртни, и може и да липсва публична информация.

Преди прототипа можеш да си набавиш един BeagleBoard за $150, ако още не си.

Последното което се сещам е да помислиш след като ще има Linux, други алтернативи като Python или дори Lua как се вписват.

Вто Яну 05, 2010 5:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
в случая трябва да се получи нещо не много претенциозно - малко I/O без претенции за реално време, малко графика.
тежките неща ще се вършат от долната ОС (Linux), дори на драйверно ниво.

Ще се присъединя към woody по отношение на Питона.

Вто Яну 05, 2010 8:44 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
в случая трябва да се получи нещо не много претенциозно - малко I/O без претенции за реално време, малко графика.
тежките неща ще се вършат от долната ОС (Linux), дори на драйверно ниво. погледа към ОМАП-а е заради dsp-братовчеда, но не е задължително.
по една или друга теологини причини, твърд код ще създаде затруднения.

Туй за твърдия.. го разбирам много добре, щото и аз не обичам твърди неща в задния си двор :D
Но останалото е много мъгляво. Що аджеба джаба и що Омап?

Едно от нещата което навремето ме тормози беше потребителския интерфейс за терминалче. Не става с твърд код, щото в случая се иска едни терминалчета да показват едно, други друго и да може да сменят кой каквото поиска. Демек ако е фърмуер ще са безброй версии и ще се променят до безкрай. Та гледах кви ли не скриптове дето хем да сменям GUI, хем комуникация да е гъвкава и кво ли не, ама накрая се сетих че на това му викат Web приложение. Хакаш на сървъра квито искаш страници и ги променяш когато си искаш пък терминалите са само едни тъпи телевизори...
Ех, малка подробност че браузър на малък контролер нямаше, та се наложи да го пиша, ама стана. ПроЗт браузър го търкалям на АРМ7, който бачка само на няколко мандахерца и почти без RAM ;-)

Сега за една друга работа умуваме, ама там устройството го играе сървър и това пак определя нещата, щото сървър без скрипт е куца работа. А пък да слагаш един скрипт за web и втори за приложения също не е най-умната идея. Още не е решено, но като лек сървър нещата клонят към OpenWrt и ако остане той аз съм за PHP щото го има из пакетите, а и като възможности не е зле.
Мисълта ми е, че понякога се стига до странни решения като съобразиш всички подробности. Примерно това с PHP не бих си го помислил правене на приложения за ембедед ако нямаше сървър.

Вто Яну 05, 2010 8:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам гледал ли си тоя: http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... code=P1022

Не съм се вглеждал много по разните OMAP-ове, но може и да е в категорията, дето ти трябва,
и все пак е с яко power ядро, даже 2 по на 1+ GHz.
А какви земноводни или други гадини ще пускаш по него е отделна работа.

Споменавам го, защото май му се точа - може и да се засиля да портна целия DPS и на него
като посвърша каквото имам за довършване. Тамън дотогава може и реално да го пуснат, сега
като гледам е в най-добрия случай все още ревизия А и данните са с NDA (ако въобще).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 06, 2010 3:50 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не че съм в час с него но що не погледнеш ANDROID(google) хем е линукс хем е джаба...
Подобно имаше и Опен сорс моторола GSM

Сря Яну 06, 2010 11:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Не знам гледал ли си тоя: http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... code=P1022

Мускулест.
Обаче нещо ако официално му лепнат име "QorIQ" почват да ме притесняват подсъзнателно. ;)
[OT] Накъде отиват Freescale?

Чет Яну 07, 2010 1:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
tgi написа:

Мускулест.
Обаче нещо ако официално му лепнат име "QorIQ" почват да ме притесняват подсъзнателно. ;)
[OT] Накъде отиват Freescale?

И моите чувства около името му са същите. Ако не го направят както трябва и тоя май
наникъде не отиват.
E6 ядрото би било чудесно, ако не беше засрано с тая user level комбинация, дето може да
го увисне. Пък и поостарява, май на 65nm спря, ако не и по-нагоре беше.

MPC5121 изглежда не лошо, само дето в errata sheet-а пише, че SATA-та не работи - като
заобикаляне на проблема "не ползвайте sata". Айде, това може и да го оправят, сравнително
нов е (но е така близо година вече, та няма много надежда). А и е същата технология
като 5200B, който работи (след като хвърлих в него 6+ месеца вместо 3 благодарение на
бъговете им и недостатъчна документация), и единствената добавка е въпросното SATA
и един въз малък дисплей контролер. Май предпочитам да закача през PCI един към 5200-та,
няма и $20 да е разликата а това го знам, че работи (и е с отделна framebuffer памет, та системната
си е на разположение през цялото време - а бе виждал си го как се държи на SXGA екран).

Та ако и това с кривото име отиде накриво, не ги виждам много-много. Поне не в тоя сектор,
пуснаха и някакви ARM базирани боклуци, ама там отдавна има други а и да се юркат да правят
ARM ядро след като имат power (пъти по-яко) е изглежда плод на задълбочената мисъл на някой
като тоя, дето е измислил името QorIQ...

Чет Яну 07, 2010 2:09 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
донякъде прилича на оIo с брада 8)

Чет Яну 07, 2010 9:19 am
Профил

Мнение 
E па вие много големи претенции имате! Не знаете ли какво пише на еврейската работилници:

"бързо, евтино и качествено"
ама може да избереш само две от горните....

То не може чиповете на freescale да са бързи като intel да са евтини като АРМ и да са качествени в същото време :?
Изберете само две!

Чет Яну 07, 2010 10:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бе те две ако даваха да си трае човек. Бих се простил с "евтини като АРМ" ако другите
две са верни, дано постигнат поне това, а то не изглежда сигурно като едно време.
Инак с 5200 докараха по малко и от 3-те - $25 за единична бройка, 400 MHz power,
е не баш интелски скорости ама вероятно може да бие 1GHz intel като цяло,
и горе-долу качествен - а бе аз си знам колко бъгавости трябваше да откривам
и заобикалям в перифериите ама поне беше възможно... :-)

Чет Яну 07, 2010 12:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
аз мисля, че и на едно може да се раздваме. щото в повечето случи няма ни едно от трите :?

Чет Яну 07, 2010 12:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Цитат:
тежките неща ще се вършат от долната ОС (Linux), дори на драйверно ниво.

Ще се присъединя към woody по отношение на Питона.

Колкото и да го харесвам като език, не мисля че е подходящ за целта. Скоростта на изпълнение не е съимзмерима с тази на жабата. От друга страна, можеш да си компилираш собствени библиотеки и да ги добавиш към стандартните на интерпретора, което не знам дали и как е възможно с Джава. Но споменавате нещо за GUI, а в питона стандартно няма нищо GUI. Има интерфейс за Tk, wx, qt... но става доста обемно май

Чет Яну 07, 2010 1:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
GUI-то е в контекста на виртуален фрейм буфер.
змията и луната отпадат.

Qt е абсурд...

Чет Яну 07, 2010 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Виртуален фреймбуфер като в DPS-a с цел RFB без местен дисплей&контролер?
Това яде до към 1/3 (или 1/4 беше) от ресурсите на 5200 (при SXGA, 16 bpp) според картинката
и е писано от мене на VPA ...
На жабите - без да ги познавам поединично - мисля, че ще им трябва да поподскачат на десетки
GHz, за да проходят използваемо.

Чет Яну 07, 2010 5:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
той едва ли ще пише драйвера и API-то за дисплея на JAVA...
така че ако питаш мен ако успееш да подкараш Java-та ще е достатъчно добре като за узер интерфейс
пример - GSM стар с проц около 100 МHz - java-та си върви доста добре

Чет Яну 07, 2010 6:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща