Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Проблем с намирането на PICC за MPLAB. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
tolstolob написа:
relsys написа:
@darkshy :
Като човек, който не е написал нито една библиотека, недей да правиш такива изказвания! Като казваш не ползвай това, а онова, трябва да се обосновеш защо.

Айде да подскажем на младежа - като ползваш библиотеките на сульо и пульо, няма портабилност.
Читавата собствена имплементация можеш да си я компилираш на каквото се налага в момента.
Аз точно това имах впредвид. :) Че като сам си напишеш библиотеката (читаво естествено(без функции зависими от някой компилатор и тем подобни)) можеш да я използваш и с други компилатори. @relsys - Кой ти каза, че не съм писал библиотеки. Писал съм, но за мои приложения. За моя измислена комуникация по rs232 и тем подобни. Даже бях питал тука за една библиотека за шифт регистър като тя ми беше първата!! Ти за какви платки говориш, че ми стана интересно :)

П.П. Аргументите ми за компилаторите:
mikroC - Среда за непрофесионални нужди (напр: мигане на светодиоди, управляване на входно-изходните пинове, малки роботчета като някакав прост line tracer и т.н.) - общовзето за хора които се занимават с това като ХОБИ и нямат голямо желание да продължат по-напред. (Минал съм по този път и в началото си мислех, че това е най-добрият компилатор. А сега ме е страх да го отворя :) )
Прави кода доста неоптимален! Като погледна асемблерския файл и го сравня с друг асемблерски от друг компилатор... И двата не са много оптимални но този от МикроБозата е ... Нещо което може да се направи с една инструкция то го прави с няколко :lol: Не че другите компилатори не правят така, но този прави в пъти повече.
CSS - Среда за почти професионални нужди. Не е много ANSI, но за пик16ките и 12ките и начинаещите е много по-добре от mikroC. Хубавото е, че няма такива библиотеки както в микробозата и това те стимулира да си правиш сам или да търсиш готови, които да ползваш при всякакъв компилатор. Другото добро е, че по оптимално използва ресурсите на МЦУ-то. Идеална за начинаещи.
HI-TECH - Не съм много запознат с този компилатор. Чувал съм, че за 16ки бил най-добрият но не съм писал на него и не знам! Бях се навил да пиша на него но се отказах поради факта, че не намерих много инфо специфично за него и когато го пробвах ми се видя доста "тромав".
MCC18 - За професионални нужди с пик18ки. Той е най-добрият компилатор за 18ките защото е правен от MICROCHIP и те си знаят най-добре бозите които произвеждат.

П.П.2. Аргументите ми за езиците са:
за C - Доста стар и изпипан език. Доказал се е и продължва да се доказва. Работи в пъти по-бързо от Джавата. Няма такива обекти които да усложнавят и натежават всичко! Бърз и точен по-всяко време :) (Зависи от програмиста)
за Джава - Не го знам колко е стар, но не мисля, че е по-добър от Си в никакви обстоятелства. Освен за бърза изработка на прости приложения за embedded системи. Като цяло според мен е тромав език. Обектно ориентиран е и това усложнява работите. (Пак всичко зависи от програмиста!) (в php също има класове, обекти... но там вървят прилично) :) На Java не съм писал но много съм чувал за нея от различни програмисти.

П.П.3. Правил съм си и библиотеки с регистрите и битовете за пикове. :)

Пет Фев 12, 2010 5:23 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
relsys написа:
отбор във F1..... доста имаме да ги стигаме. М/у другото подкарах 98 на платките.

А??? Какво във формулата??? Аз ли нещо съм проспал, че тия са една шепа хора, целия им БВП няма да им стигне да хранят отбор от F1 :)

Иначе браво за платките. И двата екрана ли работят?

Купиха отбора на Тойота! Нямат лиценз още и право да се състезават, но въпреки това вече изпратиха техника за първото състезание....

А за екраните - аз само едната съм пускал.

Пет Фев 12, 2010 6:32 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
@darkshy :

Я си постни библиотеката, да я видим. Аз дори се съмнявам, че освен да пишеш тук, си подкарал и мигащ светодиод!

Пет Фев 12, 2010 6:42 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
За шифт регистъра ли?

Пет Фев 12, 2010 11:01 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
darkshy написа:
CSS ...

Поне се научи да четеш.... CCS е компилатора :)

Съб Фев 13, 2010 9:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Винаги ги бъркам :D Когато ме питат за каскадни стилове - викам CCS. А на компилатора - CSS :lol:

Съб Фев 13, 2010 11:11 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ето че пак почвам да се боря с MPLAB_8_43. Един час вече се нерва с тоя боклук.Първо да ви попитам това нещо съвместимо ли е с windows 2000 щото с него работя в момента :) . Опитвам се да направя проект на асемблер. Правя проекта през wizarda. Проекта е съответно за пик 18F452. Правя си директория за новия проект и задавам там да ми съхранява файловете.След това на Set Language Tool Locations на Microchip C18 Toolsuite задавам пътя до MPASMWIN.exe. Правя си нов текстов файл в проекта и съответно го съхранявам като му задавам да се съхрани като .асм файл.И все 1 нищо не съм направил като напиша инструкция не ми я подчертава в синьо като дам Add source file не намирам файла който съм съхранил като .асм и дори да му дам да го отвори го изпраща в other files.Къде бъркам трябва ли някакви други настройки някъде да се пипат. Как е възможно да правят такъв отвратителен софтуер.С AVR Studio не съм имал никакви проблеми хем, че когато започнах с него не съм си имал и идея от контролери.

Съб Апр 03, 2010 1:24 pm
Профил

Мнение 
След като проекта ще е асм за какво ти е това С18? В Set Language Toolsuite задай MPASM.

Малко ти е 1 час. :wink:

Съб Апр 03, 2010 2:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ммм да това беше една от причините, но по малката. Проблема е при съхраняването на файла MPLABa се усира като му дам да съхрани файла като асм файл, незнам защо но не му поставя разширение. Трябва ръчно да го направя и всичко си идва на мястото.След като му добавя след името .asm и започва да си работи нормално.А аз досега не поглеждах и разчитах, че при съхранението ще си постави само разширението.

Съб Апр 03, 2010 3:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2