Аз точно това имах впредвид.

Че като сам си напишеш библиотеката (читаво естествено(без функции зависими от някой компилатор и тем подобни)) можеш да я използваш и с други компилатори. @relsys - Кой ти каза, че не съм писал библиотеки. Писал съм, но за мои приложения. За моя измислена комуникация по rs232 и тем подобни. Даже бях питал тука за една библиотека за шифт регистър като тя ми беше първата!! Ти за какви платки говориш, че ми стана интересно
П.П. Аргументите ми за компилаторите:
mikroC - Среда за непрофесионални нужди (напр: мигане на светодиоди, управляване на входно-изходните пинове, малки роботчета като някакав прост line tracer и т.н.) - общовзето за хора които се занимават с това като ХОБИ и нямат голямо желание да продължат по-напред. (Минал съм по този път и в началото си мислех, че това е най-добрият компилатор. А сега ме е страх да го отворя

)
Прави кода доста неоптимален! Като погледна асемблерския файл и го сравня с друг асемблерски от друг компилатор... И двата не са много оптимални но този от МикроБозата е ... Нещо което може да се направи с една инструкция то го прави с няколко

Не че другите компилатори не правят така, но този прави в пъти повече.
CSS - Среда за почти професионални нужди. Не е много ANSI, но за пик16ките и 12ките и начинаещите е много по-добре от mikroC. Хубавото е, че няма такива библиотеки както в микробозата и това те стимулира да си правиш сам или да търсиш готови, които да ползваш при всякакъв компилатор. Другото добро е, че по оптимално използва ресурсите на МЦУ-то. Идеална за начинаещи.
HI-TECH - Не съм много запознат с този компилатор. Чувал съм, че за 16ки бил най-добрият но не съм писал на него и не знам! Бях се навил да пиша на него но се отказах поради факта, че не намерих много инфо специфично за него и когато го пробвах ми се видя доста "тромав".
MCC18 - За професионални нужди с пик18ки. Той е най-добрият компилатор за 18ките защото е правен от MICROCHIP и те си знаят най-добре бозите които произвеждат.
П.П.2. Аргументите ми за езиците са:
за C - Доста стар и изпипан език. Доказал се е и продължва да се доказва. Работи в пъти по-бързо от Джавата. Няма такива обекти които да усложнавят и натежават всичко! Бърз и точен по-всяко време

(Зависи от програмиста)
за Джава - Не го знам колко е стар, но не мисля, че е по-добър от Си в никакви обстоятелства. Освен за бърза изработка на прости приложения за embedded системи. Като цяло според мен е тромав език. Обектно ориентиран е и това усложнява работите. (Пак всичко зависи от програмиста!) (в php също има класове, обекти... но там вървят прилично)

На Java не съм писал но много съм чувал за нея от различни програмисти.
П.П.3. Правил съм си и библиотеки с регистрите и битовете за пикове.