|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Тука паралелно тръгнаха няколко нишки в дискусията...
Аз ще карам по моята нишка само.
Значи ето един пример от мене:
Това е базов клас. Към конструктора има инициализационен списък след ":" и преди първата къдрава скоба. В случая конструктора ми е инлайн за да се излъже компилатора да не генерира код за празната функция. Ето и един клас който наследява базовия: Тук също имам инициализационен списък в който подавам и параметри на конструктора на базовия клас. Ето дефиниция на един обект:
Всичко това отива в ROM-а защото обекта ми е обявен като const и е в глобъл скопа.
Това имах впредвид.
Не знам по каква причина искаш да използваш struct вместо class. Но в някои случаи то е същото.
С++ ти дава възможност в инициализационния списък на конструктора да направиш къмпайл тайм инициализация. В същото време в тялото на конструктора може да имаш и рън тайм инициализация.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Фев 26, 2010 12:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Донякъде успях... но се получава манджа с грозде
Най-малкият проблем е, че писането на конструктури доста увеличава кода. Декларацията става двойно и тройно по-голяма - веднъж декларирам полетата, втори път ги изброявам в конструктора и трети път в списъка след него. Допълнително трябва да слагам typedef, щото един тип от сорта на указател на функция е прекалено тежък за да го преписвам 3 пъти...
Но големият проблем е, че наследяването и шаблонирането се бият взаимно.... или аз нещо не мога да го измисля като хората
Значи целите ми са две:
1) Базовият клас/структура да има полета по-точно указатели от неопределен тип. Примерно всеки драйвер си има указател към хардуерните регистри на съответната периферия. Затова базовия клас е шаблон, на който подавам като параметри типа на указателите. Така като дефинирам драйвер той си е с правилните типове и няма нужда от тайпкаст.
2) Всеки драйвер да може да си добавя допълнителни полета според нуждите... За това искам да ползвам наследяване.
Поотделно и шаблонирането и наследяването работят. Но съчетая ли ги двете получавам боза....Мъчих няколко варианта, но все зациклям... Примерно най-видим е случая когато в басовия клас имам указател към себе си, или пък указателя се ползва като параметър на функция. Реално типът трябва да е като на наследника, но пък е деклариран в базовия клас и зациклям или в декларации, или в инициализации. В най-добрия случай се налагат един луди тайпкастове, ама това обезсмисля идеята за шаблоните... Демек слагам шаблони уж да махна тайпкостове, а пък в крайна сметка се налгат други и то много по-шибани тайпкастове...
Може би трябва да разкарам функциите и да ги направя виртуални методи, тогава "this" не се подава, не се декларира и не се налага да се тайпкаства. Но първо както казах искам да избегна бачкане с виртуалните таблици от асемблер, пък и 'this' не изчерпва всички проблеми....
Търся някакво чисто решение, не защото съм чак такъв педант... Просто имам код в който яко се ползват структури - десетки типове, някои вложени една в друга, други навързани с указатели... Луда работа...
|
| Пет Фев 26, 2010 2:26 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Мдаа познат лабиринт
Мисля че нормалния начин е да използваш виртуални методи. Не че няма и други начини де.
Ако запазиш и структурите указатели към функции само заради асемблерския код, дали няма да успееш да накараш компилатора да ги инициализира(compile time) за всеки обект с адресите на съответните виртуални методи... Т.е. ще имаш дублиране на част от виртуалната таблица в твоята структура.
|
| Пет Фев 26, 2010 3:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Май намерих изход от лабиринта
Идеята е базовия клас да го декларирам като шаблон, в който всички "спорни" типове се подават като параметри на шаблона. Дотук няма проблем, защото това е просто с шаблон с някакви типове...
После декларирам едновременно наследник на класа и попълвам шаблона. Трикът е че подавам новополучения тип като параметър.
Изглежда мааалко объркващо на пръв поглед  Декларирам клас, който наследява шаблон, който пък ползва наследения тип дето декларирам в момента... Малко като омагьосан кръг, но минава
Ето как изглежда принципно:
Накрая съвсем в "духа на концепцията" създавам обект, като го инициализирам със собствения му адрес
Естествено, че примера е уникално безсмислен... но Zdrav мисля че ще ме разбере колко голям е смисъла му (втори ден го боря) 
|
| Пет Фев 26, 2010 3:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами няма пълно щастие
както се оказа че няма const class... това е бъг на GCC от 2006 г. и едва ли ще го оправят скоро
тъй че Zdrav твоите обекти ще са в ROM само ако не ползваш GCC...
|
| Пет Фев 26, 2010 11:05 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Ааа не, точно GCC ползвам
От един час чета твоите усуканици тука и се опитвам да разбера за кой дявол ги правиш.
Наистина уникална безмислица...  детето дава типа на бащата
Каква е целта? Да използваш в базовия клас указатели към типове които още не си декларирал, като избегнеш виртуалните методи?
Всъщност това не е дискусия за петък вечер 
|
| Пет Фев 26, 2010 11:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи не си забелязал, че const class го разполага в .bss секция демек в RAM... A на теория трябва да е в .rodata Изръчках и нета и всичко... Пише че е бъг и толкоз.
Целта е да избегна тайпкастването... Всъщност досега е с тайпкастване, но е досадна работа. Нито като пиша мога да ползвам код асистант, нито като дебъгвам мога да си ги виждам удобно структурите, а за евентуални грешни кастове да не говорим.
Примерно драйверите - един драйвер ми е 2 структури + 3 функции. И ми е важно типовете в тия структури да са с правилен тип, както и параметрите на функциите да са с правилен тип.Ако не са, трябва да каствам като поп...
С горния пример "бащата и детето" се постига целта - типовече са правилни... Лошото е, че няма const... а и слага едни грозни конструктори...
Вариантът истински клас с виртуални методи е по-кофти решение в случая. Той решава проблема само с 'this" докато "бащата и детето" оправя проблемите с всички типове.
Освен това виртуалните методи се викат през виртуална таблица (става по-бавно) и не е добре да се викат от асемблер (каквото ми е намерението)...
Има още един вариант - всеки драйвер да си декларира собствени структури и да няма наследяване от базов тип. Без наследяване няма да имам класове а PODS (Plain old data structures) и няма да имам проблем с const... Ще остане само риска от неправилно подредена структура, но това ще се хваща бързо 
|
| Съб Фев 27, 2010 12:48 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Прав си Миро
Сега направих един objdump и... да, въпросния const обект от примера, който дадох, отива в .bss ???
Нещо не се вързва. Но е така.
А за излизането от лабиринта мисля трябва да се гледа на С++ не като възможности които дава, като тази да си увиеш сам крака около врата, ами трябва абстрактния модел да описва адекватно реалния обект. За това и в началото споменах, че важна е целта, да си наясно с нея и да не я загубиш в лабиринта от похвати и възможности които С++ или по-точно С++ компилатора ти дава.
Такива усукани неща аз лично установих, че е по-добре да избягвам. По-добър е консервативния подход. На няколко пъти при излизане на нова версия на arm-elf-gcc ми изскачаха разни проблемчета или уорнинги(предупреждения де  . Т.е. в GCC често бутат и правят реорганизации. Ако една засукана хватка минава със сегашната версия на компилатора със следващата може да има проблеми.
А за виртуалната таблица по-горе се опитах да ти предложа да поддържаш в твоята структура копие на необходимите адреси на виртуалните методи, както досегашните ти указатели към функции. Инициализираш ги в конструктора и асемблера си ги ползва както досега. Ще имаш дублиране но е вариант за удовлетворяване на противоречивите изисквания.
|
| Съб Фев 27, 2010 3:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може и да не те разбирам добре, но не виждам смисъл... Целта е указателите да са в базовия клас, което поставя въпроса от какъв тип ще те? Пък и много объркващо става - указател към виртуален метод... Както и да е... концепцията с "баща-дете" на 100% решава проблема с типовете и с virtual само ще дублирам същите указатели и във виртуалната таблица. А тая таблица няма да се използва изобщо, защото "методите" на драйверите се викат само и единствено от кърнела на асемблер.
Ами то се вижда че съм объркан доста
Търся, но не знам какво... Ама нали затова е тоя форум, аз ако знаех какво търсех досега да съм го намерил в гугъл  В тоя ред на мисли, който измисли търсачка дето бачка с интуиция ще направи революция
Просто не знаех и още на знам какво да очаквам от минаването на С++. Ех, не чак толкоз де... имам доста опит и ООП, включително и с С++, но на РС а там нещата стоят малко по-различно...
Предполагам не само аз, ами и много други от тоя форум работим с множество езици... От асемблери, Ц-та и стигнем до неалгоритмични неща от сорта на VHDL. Последно няколко месеца бачках на PHP, който между другото е доста приятен и лек за бачкане
Та мисълта ми беше, че покрай толкоз много бози моят начин на оцеляване е като си изработват нещо като "стил" за всеки един език и после го мултиплицирам многократно. Просто гледам да използвам едни и същи похвати, но за целта те трябва да са универсални.
Ако вместо структури ще използвам класове, то е защото се предполага че така нещата стават по-добре. Но ако класовете ме ограничават с проблеми като const и се окаже че всъщност резултата е по-кофти от използването на структури. На практика само ще съм си загубил времето...
Не знам как да го кажа - търся прогрес, по-добър език, който да ми намали проблемите, а не да ми замени едни проблеми с други...
Тъй де, явно ще ползвам само ограничен набор от ++ нещата и към тоя момент проблемът ми е да си изясня какво точно мога да ползвам, без това да ми създаде главоболия. Примерно драйверите - то е ясно, че мога да ги направя истински класове с виртуални методи и прочие. Само че в случая става дума за ембедед приложение, където всеки байт RAM е важен, затова в сегашния ми модел съм разделил драйвера в две структури - едната e info и съдържа всички параметри на драйвера, а другата е data демек там слагам RAM променливите. Само че като мина към клас-концепцията всичко се разполага в .bss. Така се губи смисъла да има две структури. Като добавим и грозните конструктури се получава че едновременно губя RAM, губя ROM от конструкторите, става по-тромаво заради калпаво написаните конструктори... И всичко това за да избегна тайпкастване. Май не си струва
Сякаш има нещо сбъркано в С++. То е нещо като нищо.... От една страна в Ц-то заради стриктните типове се работи трудно. От друга страна са не-стриктните езици и скриптове - примерно PHP, където работата е песен. Примерно на PHP с половин страничка код отварям сокет, изчитам един куп данни, парсвам ги и генерирам други данни. На Ц подобни нещо ще изяде 10-на страници код, докато уточня типовете, докато направя декларации, дефиниции и... ще се мръкне
На теория Ц++ трябва да вземе предимствата от двата подхода - леката работа без типосване и бързината на Ц-то. Но на практика май взема недостатъците - тромавостта на скриптовете и трудността на Ц
Както и да е... тия философски размисли не ми помагат, сега сядам да умувам как да си направя нещата на структури ли, на класове ли... Да не взема и аз само недостъците на двете 
|
| Съб Фев 27, 2010 5:59 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
И аз да вляза малко във философските размисли .... знаеш ли кой е езика който свързва двата езика и прави кода читаем и прост.....
C#  )
Верно тук вече говорим за високо ниво ООП ама .... и аз ползвам поне 5 езика ама честно казано за PC като че ли C# най ми впасва и ми решава задачите с минимум редове код . 
|
| Съб Фев 27, 2010 8:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз и за РС не бих го ползвал, ама това е друга бира
За контролери изборът ми се свежда до С/C++ за съжаление... Казвам за съжаление, защото в моя случай ми трябва и функционалност на високо ниво демек ала-скрипт. Донякъде тоя проблем го решавам с WML, като го разширявам с малко нестандартни функции. Евентуално някой ден може да имплементирам и WML Script, ама и това е друга бира 
|
| Съб Фев 27, 2010 10:06 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Аз не съм с толкова богат опит. С++ за МЦУ ползвах в един проект, който наследих и доразвих в последствие. Но имаше моменти, когато бях тактично посъветван да не си губя времето и да праскам на чисто С. Запазих нещата които ми харесваха, които бях разбрал какво вършат и какво не и това е. В последствие следващите ми проекти са на С с ала С++ стил  . Но мнооого окастрено С++. Мисля че за тебе Миро ще е най-добре да не навлизаш в чак такива усукани конструкции, които биха накарали дори разработчиците на компилатора да се чешат по врата и да гледат с любопитство как се е справило отрочето им 
|
| Нед Фев 28, 2010 12:41 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
По стечение на обстоятелствата от две години май пиша главно на С# за PC, когато човек му свикне на езика разбира колко е полезен. За бързодействието лесно се докарва код да работи бързо колкото С (тествал съм главно за imageprocessing приложения). Сега имам курсова работа на С++ и чак сега разбрах колко насилствено е заложен ООП подхода в С++. Просто, за да направиш нещо като да викнеш изрично конструктор за даден обект трябва поне да предефинираш = оператора...Това което miro_atc го каза е много вярно, С++ просто наследява С и предлага някаква възможност за ООП, която обаче далеч не предлага пълната сила на обектното програмиране. Но с трупането на проектите, които съм писал, се убеждавам, че най-важно е абстрактното представяне на проблема. Ако то е подходящо дори и с най-калпавия обектно-ориентиран език ще може да се имплементира така, че да работи стабилно, но не казвам, че ще бъде кратко 
|
| Нед Фев 28, 2010 1:18 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | sv_shady написа: По стечение на обстоятелствата от две години май пиша главно на С# за PC, когато човек му свикне на езика разбира колко е полезен. За бързодействието лесно се докарва код да работи бързо колкото С (тествал съм главно за imageprocessing приложения). Сега имам курсова работа на С++ и чак сега разбрах колко насилствено е заложен ООП подхода в С++. Просто, за да направиш нещо като да викнеш изрично конструктор за даден обект трябва поне да предефинираш = оператора...Това което miro_atc го каза е много вярно, С++ просто наследява С и предлага някаква възможност за ООП, която обаче далеч не предлага пълната сила на обектното програмиране. Но с трупането на проектите, които съм писал, се убеждавам, че най-важно е абстрактното представяне на проблема. Ако то е подходящо дори и с най-калпавия обектно-ориентиран език ще може да се имплементира така, че да работи стабилно, но не казвам, че ще бъде кратко  |  |  |  |  |
нещо генерално не си разбрал
... и не ми се влиза в детайли - да оборвам всяко от горните твърдения !
|
| Нед Фев 28, 2010 2:52 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Що се хабите? Мъдрият човек е казал преди много десетилетия че на всеки език може да пише като на Фортран (или асемблер). 
|
| Пон Мар 01, 2010 3:33 pm |
|
|