|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Да ме прощавате, ама що за GSM модули използвате?
Преди време си поиграх с TM-2(Q) и TM-1 на Teltonika, но не ми харесаха.
От тогава GE863-GPS, GE864-PY, а в момента GE865-QUAD на Telit.
Нямам намерение да им правя реклама (заплатата ми не зависи от това), а и аз съм един от най-големите критици на Telit и то директно към съпорта им (познавам някои персони лично и на тях не им е много комфортно от това), но ... часове и дни наред предаване на NMEA към UDP или TCP сървър.
А едно устройство (с FTP трансфер на данни) работи втори месец на гърба на белоглав лешояд в района на Сливен.
Какво е това?
|
| Пон Дек 20, 2010 9:18 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
[quote="Desert Leo"]Да ме прощавате, ама що за GSM модули използвате?
Преди време си поиграх с TM-2(Q) и TM-1 на Teltonika, но не ми харесаха.
От тогава GE863-GPS, GE864-PY, а в момента GE865-QUAD на Telit.
Нямам намерение да им правя реклама (заплатата ми не зависи от това), а и аз съм един от най-големите критици на Telit и то директно към съпорта им (познавам някои персони лично и на тях не им е много комфортно от това), но ... часове и дни наред предаване на NMEA към UDP или TCP сървър.
А едно устройство (с FTP трансфер на данни) работи втори месец на гърба на белоглав лешояд в района на Сливен.
Два месеца с една батерия? И колко е голяма? През какъв период предаваш? Интересна тема ....
|
| Пон Дек 20, 2010 11:05 pm |
|
 |
|
mladejat
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 02, 2010 5:08 pm Мнения: 27 Местоположение: Пловдив
|
"SEND FAIL" не означава, че GPRS-a се е разпаднал, а просто предавателния му буфер е пълен и вместо с CTS или квото там беше да ме поспре, той праща това съобщение. Скоростта с която комуникирам с модула е 115200, така че ми се струва нормално да не насмогва, когато се опитам да предам няколко десетки килобайта. Между другото, китайския боклук, освен че е по-евтин от синтерион е и доста по-чевръст. Цената спрямо Телита няма кво да я сравняваме, a питона е безбожно бавен. Преди известно време работих с GE863-PY. Държеше се добре, но опита да се ползва DES криптиране за съвсем малък обем от данни водеше до пауза за цигара, а аз съм ги отказал. Сега вместо скъп модул с вградени щуротии, ползвам евтин + външен процесор, а ssl протокола с rsa1024 и aes256 въобще не ги усеща. Така че всеки ползва квото му отърва.
|
| Вто Дек 21, 2010 12:01 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
@fuser: 1400 mAh Li-Pol батерия + соларен панел. Предава на 10 часа. Координати събира адаптивно - по-често през деня и по-рядко през нощта.
Младеж, всеки има право на избор.
Питонът сам по себе си не е бавен, но GSM енджин + TCP/IP стек + интерпретатор на Питон в един малък процесор идва множко.
Затова, за по-сложни приложения и аз добавям външен процесор. Но Питона е водещия.
|
| Вто Дек 21, 2010 8:50 am |
|
 |
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
SIMCOM също има такъв отговор SEND FAIL,но досега изобщо не съм го виждал .Не знам какъв timeout има за този отговор и колко време трябва да чакам,но съм го чакал да праща по-вече от 20сек и нищо .В документацията пише че SEND OK при UDP не значи че пакета е пратен ,за разлика от TCP.Командите ги предавам със скорост 115200.Но аз нямам почти никакъв обем данни.Само 9 байта са.Колкото до следенето ,какви отговори връща,наблюдавам цялата комуникация между контролера и модула в два прозореца с терминал.Виждам реакциите и от двете страни.Сега с колегата PC програмист ще направим връзката по UDP ,като предаваме и пореден номер на пакета ,за синхронизация ,както е при KeyLOCK.Ще включим и потвърждение от сървъра и ще тестваме.
|
| Вто Дек 21, 2010 12:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Вероятно SEND OK при UDP означава, че пакета е изпратен, но дали е пристигнал не е ясно, а при TCP означава, че е получено потвърждение от сървъра.
|
| Вто Дек 21, 2010 12:14 pm |
|
 |
|
mladejat
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 02, 2010 5:08 pm Мнения: 27 Местоположение: Пловдив
|
При quectel-a SEND OK/FAIL се получават в рамките на максимум 100мс поне по мои наблюдения. Не знам защо симком ги бави - не съм го ползвал.
Сименса (синтерион) има по-големи закъснения при потвърждение и те зависят според мен от трафика и силата на сигнала. При него предаването на данни става със заявка за примерно 1000 байта, модула отговаря с готовност да поеме 1000 или по-малко (дори понякога 0 байта), предаване на разрешеното количество данни и най-накрая се получава въпросното потвърждение, което закъснява от десетки милисекунди до над 10 секунди (забелязал съм го веднъж). В твоя случай данните са малко. Да не би сигнала да е слаб или в района, където се намира устройството, GPRS-a на оператора да е нещо не много добре. В началото спомена, че свързваш проблема с ползването на vivacom. Добре е да сравниш силата на сигнала на различните оператори, а също как се държи твоето у-во в друг град, което само заради спорта е малко нали... Ако имаш някакви резултати в тази насока, надявам се да ги споделиш, защото моите у-ва за сега работят, но може би не са попадали на "подходящото" място за да ме изненадат.
|
| Вто Дек 21, 2010 2:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Една изненада се получава във фактурата при разрешен роуминг и престой в граничен район.
|
| Вто Дек 21, 2010 3:31 pm |
|
 |
|
Ugeen
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
Има такава вероятност да е от силата на сигнала от оператора,защото на Vivatel определено нещата бяха ,доста зле.На Mtel е доста по добре ,но като рече да не праща и да зависва няма оправия .С Globul не съм пробвал .Доколкото знам тук обхвата на Vivatel е зле,но пък на Мтел пълни до горе.Това увисване се получава само при TCP.При UDP ако е отворен сокет ,работи .Тъй,като не се поддържа канал за връзка винаги праща пакета някъде си по мрежата и това е .Ако стигне ,стигне.Там проблеми няма.Праща и винаги връща SEND OK,което съвсем не значи че е стигнало до сървъра.
|
| Вто Дек 21, 2010 3:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Добре, де. А Сървъра получава ли пакета?
|
| Вто Дек 21, 2010 4:16 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Понеже не съм ползвал такива модеми да използвам момента да попитам - те могат ли
просто да работят с ppp пакети, а в тях какви протоколи и неща са сложени да не ги занимава?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 21, 2010 5:43 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Вто Дек 21, 2010 6:45 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Мерси, това го разбирам като "да" поне за миналото. Напоследък като гледам как всеки
иска да те запуши с негов си tcp/ip стек и да не ти даде достъп до пакети надолу
(разни wifi боклуци в какви ли не изгъзени варианти съм забелязвал все в тоя дух)
почвам да се чудя колко души по планетата все още помнят кво е IP пакет и кво
ppp, че и надолу...
(Реалността навярно е, че доста хора помнят но никой не ги пита, който трябва вече има
достъп до ниското ниво останалите да мрат....).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 21, 2010 6:54 pm |
|
 |
|
Ugeen
|
Да по UDP, сървъра получава пакетите .Тестовете които правя не са толкова обстойни,но ми прави впечатление че нямам загуби ,поне за времето ,което тествам в рамките на час примерно .Веднъж ми беше забил UDP терминала,тогава само PC -то не получаваше нищо.Сега ми остава да реша проблема с деактивацията на GPRS .Не знам защо се изключва и показва PDP DEACT .Не го прави периодично
,а когато си иска ,което ме навежда на мисълта ,че не го изключва някакъв таймер на модула.Поне и в документацията не пише защо се деактивира.Само пише че трябва да се отвори връзка отново ,ако е засечен такъв статус.
|
| Вто Дек 21, 2010 7:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Обърни внимание и на местоположението ти и часа от денонощието от гледна точка на натоварването на мрежата. Пак казвам - GPRS е последен по приоритет и понякога центъра на града не е най-подходящата локация. Пробвай и през нощта.
Предполагам Wireshark или нещо подобно слухти от страна на PC-то. Това е задължително при TCP и полезно при UDP, за да видиш, кой е виновен.
|
| Вто Дек 21, 2010 8:49 pm |
|
|