|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:11 am
The best MCU (поредна итерация)
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
хм.... и защо никой до сега не можа да забележи помощта ти? единственото което се разбира е че са ти отхвърлили молбата за работа в микрочип
1 платформата не е умираща даже напротив - очевадно е, развива се, че даже и бизнеса им върви
2 не виждам как ще обясниш на начинаещ какво е арм7 и от къде се почва
твои думи от друга тема "първо разклати един пин да мига един светодиод и тогава прави други работи"
това обикновено се отнася за хора които още не са започнали, явно много боси, явно и без големи претенции и амбиции, за такъв човек какво по лесно от това да замига един светодиод с пик? че и по сложни неща
след това - от всяко дърво свирка не става, от 1000 човека ще остане 1, който със сигурност ще се поинтересува от други контролери и със сигурност ще вземе както моя така и твоя хляб, това е неизбежно, колкото и да се опитваш да му пречиш на развиването, свиквай
Последна промяна nik на Съб Юни 14, 2008 4:18 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Юни 14, 2008 4:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 |  |  |  | ji4ka написа: Рек, НЕ заключвай темата, виж какъв рейтинг има , почти колкото на ПИК-овете.  Тука постоянно се смесват понятията микропроцесор и микроконтролер и от там идват неразбирателствата. Тези които отричат пиковете ги разглеждат като МП и са страшно възмутени защо едно 8битово процесорче с 11битова адресация не може да адресира директно 4Гб? Даже и по приказките им си личи ,че са доста добри ПЦ програмисти и явно правят проекти с интензивна обработка на информация. Обаче на пик16 никога тая ниша не му е била целева . Все едно да плюеш велосипеда ,че нямал като ферарито турбокомпресор и че създавал лоши навици - вместо мигач си показваш ръката от прозореца и постоянно натискаш двата педала! Аз си имам един критерий за къде е подходящ пика - ако устройството може да работи и без процесор ,значи става и за пик. А такива устройства бол - аларми, броячи, таймери, пищялки, мигалки, регулатори и тн и тн. въобще си има един обширен хоризонтален пазар за тая платформа и хората са си я заели навреме. Когато преди 10-15г Пик16 "куцукаше" по нашите земи къде бяха моторола, тексас, авер, арм ? Че те Тексаса излязоха от "нелегалност" от има-няма 2г. Пазара на масовите контролери го измислиха Микрочипа, а сега другите куцукат след тях и сигурно им е много кофти, че трябва да си продават "суперкомпютрите" на цената на "куца" 16-ка. Ама срам-несрам нали трява нещо да се яде.  Като не можеш да измислиш нещо просто за малко пари , ще трябва да продаваш сложното на същата цена. |  |  |  |  |
А ти ако се беше напънал да четеш какво пиша аз и някои други хора нямаше да пишеш глупости. Ама то пикоборското мозъче не може да се затормозва с такива сложни неща. Това дето го пиша сигурно е за друга банка от света ама не знаеш с коя инструкция да си превключиш банките май  :):)
Говорих ти за средите за работа,за алтернативните на PIC платформи и т.н. Мисля че един нормално разсъждаващ човек би трябвало да се заинтересува малко като му сипват наготово някакъв опит за който е потрошено куп време. Ако смяташ че нещо от аргументите не е така кажи кое не е така да обсъдим конкретно. Мисля че дадох примери за платформи които са по удачни от PIC и в този най дребен клас задачи.
И изобщо не виждаш по далече от носа си колкото и да се опитват хората да те накарат да погледнеш по нататък. Времената в които от такива дреболии се изкарват някакви пари отиват към края си. Жълтите маймуни убиха този пазар. Показателно е че на фона на покачване на цената на повечето неща цената на елекрониката продължава да пада.
|
| Съб Юни 14, 2008 4:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 |  |  |  | nik написа: хм.... и защо никой до сега не можа да забележи помощта ти? единственото което се разбира е че са ти отхвърлили молбата за работа в микрочип 1 платформата не е умираща даже напротив - очевадно е, развива се, че даже и бизнеса им върви 2 не виждам как ще обясниш на начинаещ какво е арм7 и от къде се почва
твои думи от друга тема "първо разклати един пин да мига един светодиод и тогава прави други работи" това обикновено се отнася за хора които още не са започнали, явно много боси, явно и без големи претенции и амбиции, за такъв човек какво по лесно от това да замига един светодиод с пик? че и по сложни неща след това - от всяко дърво свирка не става, от 1000 човека ще остане 1, който със сигурност ще се поинтересува от други контролери и със сигурност ще вземе както моя така и твоя хляб, това е неизбежно, колкото и да се опитваш да му пречиш на развиването, свиквай |  |  |  |  |
Май си чувал за поговорката "Като тръгне приказка че сестра ти е курва върви и обяснявай че изобщо нямаш сестра" и се опитваш да я прокарваш в действие  :):) Тия селски похвати си ги запази за други места.
Явно си малоумник щом от всичко изписано виждаш едно ARM7 и толкова. Дадох примери за процесори и среди които са достатъчно прости за начинаещи. А в последното ти изречение се вижда че от теб няма кой и какво да очаква. Треперейки за хляба си по вероятно е да хвърлиш начинаещия в трета глуха отколкото да помогнеш.
На мен не ми пука че някой ще ми вземе хляба,аз се занимавам с това предимно заради удоволствието което ми създава тази работа. И съм помагал на доста колеги и в този форум и другаде.
Това беше последното ми участие в тази тема. Явно няма да продължи като конструктивен спор. Има поговорка "Не спори с глупака,хората няма да видят разлика".
|
| Съб Юни 14, 2008 4:26 pm |
|
 |
|
nik
|
ами като е тръгнала приказката че си пикомразец върви обяснявай че не са те изгонили от микрочип....
пак казвам, на калпава ракета космоса и пречи
|
| Съб Юни 14, 2008 4:42 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
От повтаряне една глупост не става по-умна. Какъв космос, какво пречене.
Аман от тъпи постове. Ако нямаш нещо смислено за казване, трай си.
Какво или как е попречило на Никола, или на Миро, или на мене. Покажи
ми нещо, дето си направил, пък някой от нас е имал затруднения да направи.
А, нямаш какво - ами кво приказваш празни приказки тогава.
И аз май приключвам с писането си в тая тема - който може и иска да разбере
казаното ще се справи. Тия, дето пищят как си им е добре да не знаят
нищо повече от малкото, което с много повече от нужния зор са научили
на ПИК-овете, да си купуват аспирин да си облекчават мъките или да
правят каквото щат... дано имат мозъка и да спрат да пищят едни и същи
глупости.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 14, 2008 5:15 pm |
|
 |
|
nik
|
знаеш ли колко хора ще се радват ако наистина подобни теми спрат?включително и аз.
нямам намерение да ти доказвам какво мога, не съм в нета да си меря.... тук съм да си върша работата и за развлечение
|
| Съб Юни 14, 2008 5:39 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Пада цената точно на електрониката с мултимедийни възможности, защото тя върви в синхрон със ПЦ пазара. Така ,че ако се буташ неподготвен там (в смисъл производство) има да ядеш много тупаници. А цените на автоматиките и контролерите не падат , даже напротив. Жълтурите там трудно се месят , а и когато го правят резултата често е плачевен, защото се изискват решения за конкретния пазар и ситуация и поддръжка на място. Така че ако не подвиваш опашка, а им се опънеш като бял човек , може и от техния дял да хапеш. Аз имам устройства с пик16 правени преди 5-6 години и мога да те уверя ,че цената им в левове не е мръднала и със стотинка (а в долари направо фръкна). Вече и софтуера не си го спомням точно как е написан - просто наливам хекса и толкова. По-добра "платформа" от това- здраве. Даже ако река мога и китаеца да ударя със цена но не ща, жал ми е за хорицата. Ама западнярите си ги удрям , щото те носят на бой.
Доводите срещу пик които описваш са "болежки" на програмиста на софтуера и то в частност на тия пишещи на Ц например. Пик-а си е контролер за хардуеристи и "не пасва" много на ПЦ-писачите. Програмата на едно малко устройство е до 1-2к и дали ще я пишеш на асемблер или на някое хай-тек HLL IDE е все тая. Неща като достъпност, цена , дълговременна подръжка натежават много повече. На никой производител не му се подменя модела на контролера даже, камо ли цяла платформа. Фактора "пръв на пазара" е много силен при микрочипа и бая пот ще трябва да хвърлят другите за да ги изместят - сам виждаш как е.
А, че пик16 е най-лесния и достъпен конролер е безспорен факт и да отказваш начинаещите от него е глупаво. Даже напротив - ако един начинаещ не може да се справи с пик-а за месец време , по-добре да си намери друго занимание и да остави контролерите. И това ,че ще знае един контролер повече едва ли ще му навреди много, както и на тебе не е навредило.
Освен това факт е, че бившите пикоборци стават най-големите разбирачи на атмелите, нали  . А бе старата закалка винаги си личи. 
|
| Съб Юни 14, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Напротив! Независимо, че спора се поизостри и на моменти изчезваше добрия тон, аз го намирам за много полезен.
Не защото доказа коя е по-добрата платформа (такава оценка може да се направи само от гледна точка на конкретна задача), а защото постави въпроса за развитието на всеки като специалист. Логично доста от пишещите тук са започнали от ПИКовете. Те се появиха първи, имаха си документация, появиха се доста развойни средства, лесно се вземаха мостри. А и не бяха трудни за начало. Но до тук! Лошото е когато човек, научил нещо, усвоил го добре, започва да мисли, че с негова помощ може да прави всичко. Той просто спира да се развива и се превръща в занаятчия - чирак. Някои други обаче си казват: "Абе това го видях какво може и за какво става, я да опитам и друго, после трето" Научава и тях и става калфа. Други продължават напред и изучават и опитват още нови неща. Някои усвояват, други отхвърлят (те вече имат някакви критерии) и така постепенно се превръщат в майстори. И тук вече ясно се очертаха двете спорещи страни.
В нашата работа тук при тези условия се налага да се решават всякакви задачи. Трудно може да се получи тясна специализация в бизнеса. И познаването на многото платформи, владеенето на много инструменти е един огромен плюс. Защото е еднакво безсмислено да се опиташ да събориш врабче, стреляйки със зенитно оръдие и да свалиш самолет с ловна пушка.
Не съм ПИКомразец, но определено не бих взел за изпълнение на каквато и да е задача човек, който владее само малките пикове и се опитва да ме убеди, че ще я реши с тях. Имах такъв човек за съдружник, отявлен пикоборец, но когато се опита да убеди всички (включително и възложителите) че трябва да се направи тарифен часовник с ПИК, вместо да се ползва евтиния специализиран чип и разбира се провали подписването на договор за десетки хиляди бройки, се разделихме.
Не искам да бъда разбран криво, винаги ще има задачки, които могат да се решат с ПИК, тия които ги владеят добре гладни няма да останат, но определено подкрепям позицията на хората, които владеят по няколко платформи и могат за конкретния случай да изберат най-подходящото.
И за да не е съвсем нравоучително, една случка от онзи ден: Преглеждах си гардероба с летните дрешки и от някъде изкочиха едни бански, които съм ползвал преди десетина години. Много си ги харесвах на времето, но сега се оказа, че по никакъв начин не мога да си навра наедрелия задник в тях. Макар и със съжаление ги изхвърлих. 
Последна промяна Lupus на Съб Юни 14, 2008 7:46 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Юни 14, 2008 7:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
хаха, много сте забавни пикофобите, ама честно  То всичко било от самарянски подбуди бе. Да спасите начинаещите от опасната чума Микрочип. Извинявам се за недоверието
Добре, че не сте ме намерили преди 15 години да ме спасявате и мене.
Айде спирайте вече че се излагаме  . Тая тема има повече хормони и акне от една стая матураджии 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 14, 2008 7:22 pm |
|
 |
|
nik
|
проблема е че това не е поучителен спор, а мерене на.... както виждаш въпросните хора все натам клонят...
каде се изгуби дедо боре, бас хващам че като е пускал тая тема е знаел как ще подскачат и накъде ще я подкарат пикомразците и сега потрива доволно ръце и се хили на сеира...
|
| Съб Юни 14, 2008 7:30 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
В кръга на шегата: ПИК = Почти Истински Контролер
Всяко нещо, което се класифицира за микроконтролер, но няма регистър SP, минава за мен в графата "параметризируема state machine".
Това е причината да не погледна голяма част от продукцията на Microchip, и някаква част от продукцията на Atmel (визирам дребосъците от фамилията AVR), и да нямам никакъв конкретен опит с PIC.
Сега сериозно ...
За добрия специалист сметалцата не се делят на добри и лоши, а на такива които стават или не стават за конкретно приложение, след това идват останалите фактори - цени, support, среди за разработка, удобства, и т.н. и т.н. В края на краищата всичко се свежда до няколко числа и остава да се свърши конкретната работа. Изхождайки от тази гледна точка, хич не е трудно човек да намери задачи и приложения, при които и съвременното PC да се наложи да се разглежда като embedded система.
Това обаче което забелязвам у повечето колеги които за започнали и продължават с въпросната платформа е тоталната липса на навик и желание за писане на преизползваем и портируем код. Повечето от тях казват - не е ефективно - лапа много ресурс в сметалото.
За мен това е един от важните признаци на професионализъм - да "печелиш" и в последствие от работата която си свършил в миналото, защото това е най-голямото достойнство на софтуерната технология.
Ей, докато си напише човек мисълта, и темата скокнала с 1 страница напред 
|
| Съб Юни 14, 2008 7:38 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Бе той контролера не беше ли хардуерна технология?
Значи ако в миналото си работил с пик трябва да продължиш да печелиш от това което си правил, така излиза.
Проблема е ,че вместо да се обсъждат пиковете , се дават квалификации на тези които работят с тях от сорта на: "Щом програмира само Пик значи е тъпак, ако програмира само ТИ значи е гений". По тая логика всеки математик може да напише - "Тия тука са пълни идиоти щом се занимават с контролери, а не решават диференциални уравнения".
А тия които въобще не разбират от контролери на тор ли ще ги правим? 
|
| Съб Юни 14, 2008 8:06 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@Balkana - съгласен съм,ама да не забравяме че тук е България.Ако работиш във фирма в която примерно пишете на АRМ и изведнъж отидеш при шефа и му кажеш че искаш да купите среда и програматор/дебъгер за TI контролерите,защото са ти харесали някой неща и е хубаво да се експериментира с тях и ти трябват за целта някакви си 6-7000$ той как ще реагира?Ако фирмата е сериозна и стабилна и началството гледа напред и въпросните контролери се о.к може и да си направите подаръка.Но и като сложиш времето за разцъкване на контролера,после трябва да имате сериозни поръчки и да избиете средствата и времето.Да ама доста хора не мислят по този начин - че трябва и да се влага в производството. Познавам такива за които ПИК е решението,но като стане дума за нещо по-сериозно като възможност/цена започват много да се замислят и някрая се отказват.Времето е сериозен фактор и за чипове за които документацията е оскъдна понякога нещата са на кантар - дали да се загуби време но ползата да е голяма,но риска за провал също е голям или да се ползва някакво друго рещение на база хардуеър на който има документация и някой неща са проиграни.Като под полза визирам пари в конкретния случай - малко са клиентите дето питат какъв е чипа вътре,всички искат да работи устройството в срок.
Апропо:Няма любима платформа - има платформа,позволяваща да се реши даден проблем по най-добрия начин,а влюбването в дадена фамилия контролери и отричането на останалите е вече болестно състояние според колеги,и такъв индивид има нужда от специализирана помощ.
|
| Съб Юни 14, 2008 8:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Жичка сериозно ли не разбираш за какво става дума?
Щеше да е забавно ако не беше трагично... Когато за пръв път излязох да бачкам в чужбина всички врати пред мен бяха отворени щото хората очакваха че след като съм от България значи съм някакъв гений. Разбира се, заслугата е на поколението преди мен за което се носеха слухове че едва ли не ходи по вода, а компютрите ги разбива само с поглед... Как се стигна до там че сегашното поколение дори няма представа в какво се състои бизнеса?
|
| Съб Юни 14, 2008 9:28 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Те тогава компютрите бяха 8 битови, така че си е вярно и сега - смятаме си ги наум 8битовките. А за това какво западняците са си мислили за нас какво да кажем освен "На страха очите са големи".
Ами като никой не му казва на сегашното поколение в какво се състои бизнеса ,то откъде да знае? Нали всичко е фирмена тайна... Пък и на кого му е притрябвало знаещо поколение, важно е да са добри юзери, да си плащат редовно кредитите, да щракат там по гсм-а и да мируват...
|
| Съб Юни 14, 2008 10:03 pm |
|
|