Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
ползване на вц6 за иде 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: ползване на вц6 за иде
mp607 написа:
Здравейте

Поздрави на всички участници за полезната информация.
Имам въпрос към колегата loser може ли по подробно да обясни как се настройва qt creator да
да компилира и дебъгва проект за stm32.

първо, трябва да се инсталира qt creator, най-лесно е да се изтегли компилирана версия от сайта на nokia; след това - ако няма инсталиран инструментариум arm-none-eabi - трябва и той да се инсталира - това колегите да кажат откъде е най-добре се тегли компилирано, като че ли yagarto вече не се поддържа, но все още трябва да върши работа, не съм ползвал последните неща на codesourcery откакто mentor ги купиха, в linaro също има компилирани версии за windows; от около 3 години ползвам домашно компилиран arm-none-eabi пакет (към момента с gcc 4.6.3 и gdb 7.4), сигурно не е идеален, на мен върши работа

като се инсталират qt creator и arm-none-eabi пакетите, в qt creator, меню Tools->Options->Build & Run->Toolchains се добавя инструментариум arm-none-eabi - задава се архитектурата и местоположението на дебъгера (gdb); пример:

Прикачени файлове:
arm-toolchain-settings.png
arm-toolchain-settings.png [ 45.3 KiB | Прегледано 591 пъти ]

пътят към arm-none-eabi изпълнимите файлове трябва да бъде добавен в променливата на обкръжението PATH

------------------------ дебъг в qt creator ------------------------
трябва да имаш дебъг сонда, която се поддържа от някакъв gdb сървър; комбинацията ftdi базирана сонда (olimex продават такива) - openocd е популярна, но лично аз си скъсах нервите; колегата TheHungry тук продава отлични j-link сонди, те имат gdb сървър, но съм ги пробвал само с keil и iar в службата, вкъщи не съм пробвал - аз се снабдих наскоро с такава сонда и нямах време досега да я пробвам с qt creator у дома, но би трябвало да става; преди да почнеш да дебъгваш в qt creator - пускаш си платката, връзваш сондата, програмираш си платката и пускаш gdb сървъра за сондата; след това пускаш qt creator - избираш меню Debug->Start Debugging->Attach To Remote Debug Server:

Прикачени файлове:
debug-menu.png
debug-menu.png [ 35.43 KiB | Прегледано 591 пъти ]

след това попълваш настройките според конкретния gdb сървър, който ползваш:

Прикачени файлове:
debugger-settings.png
debugger-settings.png [ 14.91 KiB | Прегледано 591 пъти ]

като натиснеш ОК, следват следните прозорци:

Прикачени файлове:
debugger-warning.png
debugger-warning.png [ 9.89 KiB | Прегледано 591 пъти ]

Прикачени файлове:
debugger-just-launched.png
debugger-just-launched.png [ 95.75 KiB | Прегледано 591 пъти ]

натискаш бутона за пауза - и си дебъгваш:

Прикачени файлове:
debugger-main.png
debugger-main.png [ 134.66 KiB | Прегледано 591 пъти ]

това упражнение звучи тегаво, защото е тегаво; аз имах късмета миналата година да трябва да преработвам една платка (stm32f4discovery) да може да програмира някакви nuvoton-ски кортекси м0, stm32f103 и stm32f4 чипове на st по серийна шина за дебъг (swd), и да има и gdb сървър; проектът се провали, но пак се налага да работя с такива чипове, и кодът, който написах - пригодих като plugin към qt creator, и при мен цялата свинщина, описана горе, става с натискане на бутон; ако ставаше и за други процесори, и първоначалната инсталация на системата беше лесна, и ако имаш такава сонда (каквато само аз имам), и ако не гърмеше всичко ако не внимаваш - бих ти предложил да ти дам този plugin, обаче просто няма смисъл - много бързо ще си скъсаме нервите - ти да го подкараш, аз да ти обяснявам как да оправяш нещата

като цяло - така става дебъгването в qt creator

------------------------ работа с проекти в qt creator ------------------------

ще трябва да пътувам скоро, и ще ставам - подръжка за embedded проекти в qt creator официално няма - обаче има подръжка за Makefile базирани проекти; накратко - правиш си Makefile, в qt creator импортираш проекта като generic, и дефинираш основните цели (build targets - напр. clean, RAM debug, RAM release, FLASH debug, FLASH release, и т.н.) - оттам нататък работиш с Makefile-базирания си проект както си пожелаеш - редактираш сорсове, компилираш, дебъгваш (както казах, дебъгването може да е тегаво), теглиш/слагаш файлове към сървър за контрол на версиите, и т.н.; qt creator съдържа повечето логика, която се очаква от инструментариум за писане на C/C++, и е оптимизиран за QT (все пак е собственост на nokia) - текстовият редактор е специално пригоден за C/C++ - ходене м/у дефиниции/декларациии на функции, оцветяване, сгъване, рефакторинг елементи - преименуване на идентификатори/добавяне на дефиниции към Ц++ клас/синхронизация и/или пренареждане на параметри на функции, разцепен изглед на файлове, контрол на версиите (поддържат се Bazaar, Git, Mercurial, Subversion, Perforce, архаичната CVS - честно казано, ползвам само SVN, но тези системи са изброени в менютата), търсене на всички места на употреба на даден идентификатор, и доста други, и т.н.; има и fake-vim режим... аз понеже пердаша много с vim - колкото и да е куца емулацията, това е една от точките, заради които qt creator ми допада много

ако нещо не е ясно, ако знам - ще споделя опит

Сря Май 23, 2012 8:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ползване на вц6 за иде
zaphod написа:
а миро, има ли еквивалент еклипса на F12?

естествено!

Цитат:
въобще иде без способности да разбира езика на който пишеш - не благодаря

не е така.... имаш грешни разбирания ;-)
Еклипс е една основа, хастар, скелет - не знам как да нарека, но във всеки случай няма обвързване с конкретен език или каквото и да е друго конкретно нещо. Винаги ми става смешно като чуя как някой "компилирал" с Екслипс и т.н.
Това си е просто един гол фундамент за работна среда, нищо конкретно - една гола абстракция, за която обаче има хиляди модули и може да си я нагаждаш според нуждите.
Примерно имаш сложен проект с някакво устройство, което има процесор демек ползваш С/С++, имаш ФПГА демек VHDL и ако това устройство комуникира със сървър може да имаш и сървърна част с php, java, html, xml, SQL бози и т.н. Всичко това може да ти е в един workspace, демек бърникаш някъде и като натиснеш един клавиш/бутон да ти се компилира каквото има за компилиране. Като изобщо не е задължително да е само един език/компилатор щото обикновено първо се компилира fpga (vhdl/verilog), полученият файл се вкарва във фърмуера на устройство, после се криптира за да може да се публикува и т.н. А пък сървърната част при релийз може да се качва на съответния сървър и т.н. и т.н.
Нещо повече, подобен род проекти почти винаги се разработват от екип, а не от сам човек. Демек имаш нужда от менажиране (TO DO - задачи, кой кво да прави), имаш нужда репозиторита (CVS, SVN, Git ала-бала) и когато някой някъде пипне нещо да се вижда от останалите в екипа, независимо какво и къде е барал. Да има история кой какво, кога и защо е правил.
Имаш нужда от документация, една част от която да е в самите сорсове (за да се актуализира, когато го променяш), демек говоря за неща като doxygen. Друга част пък да е за тъпите потребители, демек Microsoft Word документи с текст, слайдове и картинки.

Всичко това е Еклипс.... а ти ме питаш дали имал F12 ??!
Естествено, че може да ходиш и напред и назад по дефиници, декларации и то не само на Ц/Ц++ ами и на vhdl, дори на обикновен XML файл, ако имаш xsd -схеми може да ходиш по дефинициите на таговете. Това с навигациите е съвсем елементарно нещо и е немислимо да го няма. Аз се опитвам да ви обясня, че Еклипс е мислен за огромни и много сложни проекти.
Как си представяте бачкане в огромен проект без бързи и удобни навигации изобщо??? Ами аз във всеки един момент имам поне 50-на отворени файла от най-различни типове. Ако няма навигация на втората минута ще съм се опетлал като пате в калчища!!

Между другото Microsoft са един от големите участници в проекта Еклипс. При това не говоря само за връзка с компилаторите им, доколкото знам поддръжката там е супер, но аз не съм ги ползвал. За мен по-ценно е интегрирането с останалите продукти като Word. Естествено word-a си се интегрира навсякъде и това не е кой знае каква новина. По-интересно е, че са интерирани и функции като document compare и т.н. Примерно един word документ от няколко стотин страници, може да се редактира едновременно от много хора, всеки си бачка в собствения workspace и като е готов си качва промените на общо репозитори. Ако двама човека са редактирали едновременно се вижда кой къде и какво е правил, дали има конфликти и т.н.
Разбира се тия неща могат да се правят и без Еклипс, макар че повечето хора не са чували за document compare и бачкат по допотопния начин - всеки редактира и праща по мейл на останалите последната версия, а промените се търсят на око... Докато под Еклипс тия функции са де-факто стандарт. И това е всъщност Еклипс... събира ти на едно място всички инструменти, унифицира ги и ги прави съвместими.

Чет Май 24, 2012 11:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3