Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Зарядно на PIC. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Зарядно на PIC.
Е да де, ама аз на празен резервоар му сипнах 20 л, но леко се размина де, до следобяд я бяха източили и промили, как да е, исках да кажа ч епонякога действам без да мисля по инерция, ако някой ме пита от къде минавам и как стигам до офиса или пък се прибирам идея си нямам, понякога дори се хващам че съм почти стигнал само че не там където съм искал да отида а на съвсем друго място ... не знам дали това става малко преди да се мре, или ще съм мъча още 100 години ...

Вто Сеп 18, 2012 11:19 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е да де, ама аз на празен резервоар му сипнах 20 л, но леко се размина де, до следобяд я бяха източили и промили, как да е, исках да кажа ч епонякога действам без да мисля по инерция, ако някой ме пита от къде минавам и как стигам до офиса или пък се прибирам идея си нямам, понякога дори се хващам че съм почти стигнал само че не там където съм искал да отида а на съвсем друго място ... не знам дали това става малко преди да се мре, или ще съм мъча още 100 години ...

Ще се мъчиш. Дали ще е 100 лета, предстои да видим...

Вто Сеп 18, 2012 11:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ

ToHu написа:

:D на мен в Лукойл ми сипаха почти 60 литра А95 в дизелова Дачия.Доста екстремално занятие после да се чисти колата.Както и да е по темата....

Интересно....не са разришени .hef и .lay жалко.
Спокойно тази проста схемичка може да се ореже до просто зарядно за акомулатор.Всъщност идеята бе такава но порасна.
Но кой съм аз да ви обяснявам всичко това.

Прикачени файлове:
shem-KONTROLER-v1-1.GIF
shem-KONTROLER-v1-1.GIF [ 85.41 KiB | Прегледано 1303 пъти ]
Съб Сеп 22, 2012 11:23 pm
Профил

колега на тази схема сорс файла да имаш или .hex файла

Нед Сеп 23, 2012 7:32 am
Профил

Всичко ми е ясно, ама каква е идеята от тия 300 Вт генератори ? Ако имаш къщичка на полето и ти трябва ток за радио и телевизор ОК, но иначе каква стойност има като източник ?

Нед Сеп 23, 2012 9:14 am
Профил

ToHu написа:
Всичко ми е ясно, ама каква е идеята от тия 300 Вт генератори ? Ако имаш къщичка на полето и ти трябва ток за радио и телевизор ОК, но иначе каква стойност има като източник ?

На мен пък хич не ми е ясно:
1. Как се следи тока на заряд
2. Как се следи напрежението на акумулатора
3. Защо са сложени тези дъмп лоудове? Ако няма друга автоматика за ветрогенератора, ще е по-добре той да не се натоварва, че ако се извие някоя фъртуна, ще се скършат перките (или най-слабото място :) )

Нед Сеп 23, 2012 9:27 am
Профил

Ами ...
1. Тока на заряд не се следи, то принципно за оловни няма и особен смисъл, има алгорритъм в койтои токът на заряд участва ама не знам до колко в тоя случай ще е полезен.
2. Напрежението се следи през ADC, поне така симисля, делител R1/R2, ценера е само със защитна функция според мен
3. Ебеш ли мама му, така явно регулират напрежението като натоварват генератора, аз все си мисля че за тия мощности DC/DC е най-добрият вариант за пълно оползотворяване на енергията, а и качество на изхода ама може би е иде скъпо и неоправдано.

п.с. токът не, но мисля следенето на температурата е по-важно особенно с гел акумолатори и като се има в предвид че това е някъде навън.

Нед Сеп 23, 2012 11:31 am
Профил

Аз не го видях този делител... Така вече става.
Иначе оптимално знам, че е хубаво началния заряден ток (при напълно разреден акумулатор) да бъде 0.1 от капацитета му. Т.е. 75Аh -> 7.5А начален ток.

Иначе онзи диод VD2 би трябвало да е излишен. Предполагам, че ще се използва нещо като автомобилен алтернатор.

Нед Сеп 23, 2012 5:26 pm
Профил

Ами от опита ми с оловни акумулатори, специално такива с гел, съм установил че може и без ограничение на тока, само с източник на напрежение. Навремето в продължение на година тествах един продукт, напрежението се коригираше според температурата, мерех зарядния ток, мисля имаше някаква зависимост с момента вкойто dI стане под определена стойност, вече не помня, но не съм го променял, това се отразяваше единствено на напрежението, т.е. от един момент нататък минаваше във флоат заряд. Но там имах и контрол на разряда и никога не с еполучаваше много дълбок разряд, приложението беше DC UPS. Та една година правех цикли на ралзични акумулатори, единственото което установих че от производител до производител има разлика.

Нед Сеп 23, 2012 5:37 pm
Профил

ToHu написа:
Ами от опита ми с оловни акумулатори, специално такива с гел, съм установил че може и без ограничение на тока, само с източник на напрежение. Навремето в продължение на година тествах един продукт, напрежението се коригираше според температурата, мерех зарядния ток, мисля имаше някаква зависимост с момента вкойто dI стане под определена стойност, вече не помня, но не съм го променял, това се отразяваше единствено на напрежението, т.е. от един момент нататък минаваше във флоат заряд. Но там имах и контрол на разряда и никога не с еполучаваше много дълбок разряд, приложението беше DC UPS. Та една година правех цикли на ралзични акумулатори, единственото което установих че от производител до производител има разлика.

Нямаш си наидея колко си прав!Само гелови акомулатори и то тягови.По скъпи са от киселинни.По повода за диода.Точно там му е мястото,седи си в кутийката с контролера и грейка заедно с 7812.Перфектно решение при - 30 зимата.Изпробвано решение от няколко години.Диода предпазва от късо на акомулатора при задействане на функция РЕСЕТ.
Изображение

Нед Сеп 23, 2012 7:40 pm
Профил

evrokoma написа:
колега на тази схема сорс файла да имаш или .hex файла
Прикачени файлове:
1.rar [26.91 KiB]
86 пъти

Нед Сеп 23, 2012 7:44 pm
Профил

Абе аз колко съм прав знам, нали по горе писах че една година съм тествал, и то не един два ами 20-на при всякакви условия, те20-на бяха установките, иначе със сигурност съм изтествал доста повече акумолатори.
Въпроса обаче е че само с едно 7812 или каквото и да е друго просто решение няма как да стане, просто нямаш наблюдение над капацитета на акумолатора, затова ти се струва че е ОК.

Нед Сеп 23, 2012 7:57 pm
Профил

ToHu написа:
Абе аз колко съм прав знам, нали по горе писах че една година съм тествал, и то не един два ами 20-на при всякакви условия, те20-на бяха установките, иначе със сигурност съм изтествал доста повече акумолатори.
Въпроса обаче е че само с едно 7812 или каквото и да е друго просто решение няма как да стане, просто нямаш наблюдение над капацитета на акумолатора, затова ти се струва че е ОК.

Не те разбрах за наблюдението?

Нед Сеп 23, 2012 8:07 pm
Профил

kabeleto написа:
... Диода предпазва от късо на акомулатора при задействане на функция РЕСЕТ....

Брех...Сега я видях и тази работа? Защо ти е този ресет и мерил ли си тока на късо на този генератор? Тези 30А на релето дето си ги написал... дали няма да почнат да лепнат контактите след време...

Нед Сеп 23, 2012 8:15 pm
Профил

Наблюдението ми е че токът на заряд не е от голямо значение, стига да не е твърде голям, обаче много важна е температурната компенсация, особенно ако имаш разряди и то дълбоки. Това което правех не го оставях до дълбок разряд, но то кога разряда е дълбок, и съответно ефекта от него, както ефекта от последващият неправилен заряд зависи много от атмосферната температура. При приложения където имаш и +35-40 през лятото и -30 през зимата не знам как може да с еоправяш без температурна компенсация.
А така като гледам снимката май ми става ясно за какво ги използваш тия ветрогенератори.

Нед Сеп 23, 2012 8:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща