|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
Компилаторите на mikroElektronika
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
е, нали знаеш как е - един пита за нещо, обаче темата се отплесва по лъзгави пътища
понеже така и така се е отплеснала, искам да отбележа нещо - аз не се отнасям особено враждебно към писачите на бейсик, понеже понякога хора способни и интелигентни могат също да се окажат на такава позиция. говоря за онези, които показват явна враждебност към сляпото следване на модата, така любимо на тъпата паплач. ако един човек, който от малък има искрен интерес към програмиране, вижда как около него секва сган до вчера интересувала се само от купони и ебане, се нахвърля на модните езици, щото имало келепир, нормално е да прояви враждебност към избора им. по същия механизъм и чалгата например се отхвърля като кичозна и тъпа (което обаче в повечето случаи съвпада с истината  ). така че ако забележа че някой не харесва С/С++ поради точно такива мотиви, склонен съм да не го отписвам като професионалист, освен ако вече не е станал на 40.
|
| Съб Май 12, 2007 8:57 am |
|
 |
|
sthx
|
Скука.
Kaто , че ли Димитрът е прав. С се е наложило по една или друга причина и ако човек си търси работа като програмист в софтуерна фирма , сигурно е , че знанието на С ще е едно от изискванията. Обче знанието е едно, а моженето друго. Сигурен съм, че човек, на който алгоритмичното мислене не му е чуждо, няма да му представлява трудност за 1-2 седмици да почне да пише спокойно на С.
Обаче не всички можещи имат желанието да работят в голяма софтуерна фирма. Има една поговорка - По-добре първи на село, отколкото втори в държавата. На тези, които я зачитат може да им е все едно на какво пишат. И @123 е прав. В края на краищата важен е резултата.
Не съм убеден, че мога да давам компетентно мнение по въпроса, защото не се считам за софтуерист. Даже се засягам, ако някой ми каже, че съм такъв, спомняйки си дъртия виц за софтуериста и овчаря  .
Процесорчетата ги програмирам само на асемблер. Не ми е трудно да пусна нито LCD нито сериен порт. Правя го доста бързо с copy/paste. Направил съм си достатъчно подпрограмки и не мисля, че губя повече време отколкото, ако пиша на С или базик. За сметка на това, винаги мога да бръкна в подпрограмките и да направя каквото ми скимне. Дали е професионално? Ами може и да не е . Зависи от гледната точка. Направих един опит да мина на С, не видях смисъл и се отказах.
От компютърните езици, зная само Турбо Базик. "Зная" е образно казано, щото разполагам само с едно оръфано апокрифно четиво. Това не ми попречи, да си направя свой език за програмиране на едни контролерчета. Даже и с 2 диалекта  . Сигурно за някой това звучи като кощунство, но с тоя "непрофесионализъм" си храня децата. Не виждам и какъв е проблемът да се направи компилатор за ПИК друг процесор за 2-3-5 месеца, който да изглежда С или Базико-подобен.
@Dimitar, на село сме така. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Май 12, 2007 9:24 am |
|
 |
|
zaphod
|
копи-пасте къща разваля
сериозно - не си ли имал досега проблем с копирането? по принцип главната цел на всички технологии е да премахнат копирането на код. това не за да се пести памет или хартия, а защото копирането е подмолен камък - всяка следваща промяна трябва да се прави във всички копия. ако не беше това, няма нужда даже от подпрограми - копираме кода толкова пъти колкото ни трябва 
|
| Съб Май 12, 2007 10:16 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Няколко пъти съм говорил за това че нещата се променят в последно време.
Всичко отива към все по сложна функционалност.
Изискванията се увеличават времето за изпълнение се съкращава.
Ама кой мисли за утре.
Днес като се вържат 2 та края някак и се забравя за утре ......
|
| Съб Май 12, 2007 10:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Много правилно мислиш. Е това му е ценното на С. Че е достатъчно близко до асемблера за да е бърз и компактен кода, и достатъчно "украсено" за да ти предлага на практика всичко.
Протона или Бейсика или който и да е друг език не предлага с нищо повече от С. И на С можеш да си напишеш функции за SD карта и да си ги ползваш като "команди". Все е тая как ще ги наричаш. Само ,че разликата е ,че за С има огромно количество изписан код който можеш да "взаимстваш". Докато Бейска си е предимно за PC и то за "клавиатурни" програмисти, както ги наричам аз.
Единствената стъпка в посока нагоре която е направена след ANSI C, е C++. На практика комбинацията C/C++ ти дава всичко от което можеш да се нуждаеш като изразни средства за програмиране - от ПЦ до PIC12 и обратно. C# и Java са просто "украсени" C++ компилатори.
123....
Честно казано ми е чудно как фирма с оборот от 20млн. няма система за контрол и съместимост на разработките, та да ти разрешат да си избираш на какъв език да пишеш. Аз лично никога не бих позволил такова нещо - утре като те стегне шапката и хванеш гората - и оставиш едни безумни сорсове на Бейсик...
Като зададе въпроса реших че си някой който тепърва прохожда и се чуди какъв език да учи. Затова те посъветвах да стъпиш на нещо което ще развързва кесията на бъдещи работодатели. Ти обаче се оказа човек с положение - за мен човек който може да внедри такава екзотика като Бейсик в фирма с такъв оборот - трябва да е доста "тежък" във фирмата. Така че да не ти пука - ако искаш и на Кобол пиши.  Щом има кой да плаща .... Не ни слушай нас, аз лично нямам голям избор на какъв език да пиша. Има по "умни" хора над мен дето ги решават тия работи. Съдба:)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Май 12, 2007 11:11 am |
|
 |
|
zaphod
|
С е много по-близо до бейсика, отколкото до С#. да се твърди че джава и С# са някакви диалекти на С++ звучи по същия начин както когато 123 каза че то бейсика бил почти С, само дето вместо скобки се ползвало ендиф.
|
| Съб Май 12, 2007 12:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хайде бе. И каква е разликата между C++ и Java? Освен украсите? Приликите щото са страшно много.
Айде да ти го обясня по друг начин:
Колко време му трябва на човек владеещ С да пропише на С++? Сравнително малко. Значи са близки.
Колко време му трябва на човек владеещ C/C++ да пропише на Java - още по малко. Защо ли? Сигурно защото са фундаментално различни?
Колко време му трябва на човек владеещ C/C++ да пропише на C# - пак бързичко ще се оправи. Защо ли?
А колко време му трябва на човек владеещ Visual Basic / Обикновен бейсик (макар че те нямат нищо общо) или някакъв Паскалоподобен език , да пропише на С, C++, Java или C# - бая ще се поизпоти, много вероятно е и нищо да не излезе. Защо ли?
А сега като сумираме, да видим каква е естествената еволюция - C, C++, Java (C#). Паскалоподобите езици (Visual basic, Delphi) и конвенционалния Бейсик са просто клонове на тази еволюция в определни моменти. Абе както теорията за еволюцията на човека и клоновете с приматите  (това беше грубичко)
Друго едно такова "доказателство" за близката връзка между C/C++ и Java. Всички GNU компилатори вървят пакет за трите езика. Не съм видял Паскалоподобни езици да се мешат в дитрибуциите.
И още нещо. Забелязал ли си кога се появиha и започнаha да се налагат Java и C++. Всъщност може и да не си (зависи на колко си години). В началото бе C. После някой се сети че може да твори обекти и се появи C++. Всъщност това е разликата между двете - обектно-ориентираното програмиране. C++ обаче все още беше прекалено близко до C, т.е. имаше всичките му хубавни идещи от асемблераи връзката с хардуера, които на много хора им се струваха ужасяващи - безразборна играна с типове данни и указатели (мъничко притъпени в C++), свободна игра с паметта и пр. Всъщност рядко някой пише на ист C++, винаги се говори за комбинация C/C++. Затова някой решиха че нещата трябва да са по лесно смилаеми - пръкна се Java. Тя е преднзначена за хора които предпочитат да загубят контрола, ама да не мислят за толкоз неща. А и колкото си по далеч от хардуера, толкоз по универсално, така разправят. Та Java си е C++ в по идеалистичен вид (по далеч от омразното C). После се установи, че нещата не са толкова "идеалистични", а и Microsoft не харесваха монопола на Sun в Java-та, и почна да се налага C#, в едно с безумието .NET.....
Та така виждам аз еволюцията (регресията) на С-то. Бейсик и Паскал са разклонения на тая еволюция в различните етапи на развитие.
Едно уточнение - тука никъде не се обвързваме с платформи върху които работят тия езици. Логично е че не можеш да бъхтиш C# на PIC12.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Май 12, 2007 1:46 pm |
|
 |
|
3aek
|
има ли смисъл да се коментира кой език е по-добър? "по-добър" е много субективно понятие
едно е сигурно "универсален" език еднакво добър за всичко няма иначе всички щяха да ползват само него
ако трябва да започна да уча сина си който е на 8 години на програмиране едва ли ще е на C мисля че Бейсик ще му е по-лесен то и затова името му е такова basic т.е. основен помага на начинаищите да направят Hello World и да размигат LED и да си мислят че вече са програмисти
така че Бейсик е по-добър за хора които сега започват да навлязат верно че създава някои вредни навици но я се опитай да обясниш какво е (**p++) на 8 годишен
от друга страна ако някой ми покаже написан USB стек или mass storage на Бейсик може да си променя мнението че Бейсик и C били долу горе еднакви езици
така че всичко е въпрос на лична преценка кой каквото иска да учи и накаквото иска ниво да остава
както каза някой по-горе в NASA още работят с 8051 и скоро няма и да ги сменят а причината за неуспешен старт на совалката преди няколко години бе транзистор на fairchild semiconductor който управлява дроселите на совалката (аналогово)
ако някой си мисли че в космоса се ползват най-новите неща много се лъжи там едно сертифициране на компонент струва стотици хиляди $$$ и се прави няколко години така че технологията е минимум 10 години след най-новото и ползват 8051 защото е изпитано и работи от -60 до +150C в условия на космическа радиация и прочее и един такъв чип струва 10 000$ а не слагат PIC AVR или ARM който вчера е пуснат в производство и тези които го пускат още не му знаят всички бъгове
няма да се учудя ако в тези 8051 имат програми на фортран 77  тествани и сертифицирани
|
| Съб Май 12, 2007 2:17 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Хайде още малко за мен. Да има яснота. Не съм чист програмист. И фирмата въобще не е софтуерна. Не правя само процесорни неща. Нищо не ми струва да пусна реле за време с диак и тиристор например. Или да си завра муцуната в някаква счупена древна CNC машина да я вкарам в час.
Иначе всичко си правя сам. Всяка нова разработка започва с някаква схема. После има ровене по сайтовете на доставчиците да си избера чаркове. Демек да ги има навсякъде, плод-зеленчук, аптеки, месарници и пр. Това влияе и въху цената. Ако са разпространени са евтини. После се правят люти сметки тези чаркове читави ли са, ако не пак обратно. После се прави окончателната схема. Да ми хареса. Ако нещо не е в ред, пак ровене по доставчиците. Следва платката. Още си работя на протел 2.8 от 94 год. Като Ежко Бежко  Всичко съобразно платкаджийницата. Там писти под 20 мил не, дупки под 0.8мм не. Пак докато ми хареса. Да може да се монтира на ръка, че навън нищо не даваме, а машини няма. И да работи в разни противни мазета. Добре ако е само влажно, ама има места дето направо джапаш. Следва програмата. Тук вече става сложно. Време за сериозни тестове не ми оставят. Поработи джаджата месец в саксийни условия, че и по-малко и хайде на пазара. Десетки бройки. А там е страшно. Луди смущения по захранването, бързащи и неквалифицирани монтажници, вода, влага и каквото още се сетите. Та всеки ред се премисля и написва по 16 пъти. Че иначе може и до съд да я докарам, или да ми набият кофата някъде.
Така я карам.
А иначе във фирмата сме двама такива юнаци. Колегата е от две години и още не му се чува много думата, та още си правя каквото знам.
|
| Съб Май 12, 2007 2:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
и
Уби ме честно. Тия две мнения не мога да ги вържа по никакъв начин. Аз че не разбирам много от правене на пари си го знам, ама все си мислех, че за да въртиш 25млн. оборот, нещата някак си не могат да стават по толкоз манифактурен начин.
Честно казано не се сещам за друг бизнес в такава комбинация, освен пройзводство на електронно оборудване за Ал Кайда.
Ако ме светнеш как се докарва такъв оборот, без сертификация (щото мазето и ръчния труд трудно можеш ги сертифицира - от опит знам), ще се пробвам да те издиря и да ти стисна ръката. Където и да си по света (даже и в Кабул).

|
| Съб Май 12, 2007 2:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
123, задаваш въпроса си на неподходящото място. Все едно да застанеш на пътя между Габрово и Севлиево и да питаш кой е най-хубавия град...
Аз не искам да споря нито с габровци, нито севлиевци -уважавам тяхното мнение, но ще кажа че за повечето хора това са просто две градчета
Конкретно тук се пишат най-различни митове:
1. Големите фирми трябва да работят на С. Хора които са пътували по-далеко от Габрово и Севлиево ще ти кажат, че колкото по-голяма е фирмата, толкова по-консервативна е тя. Познавам фирми в които няма нито един С програмист и хората си работят на разни допотопни езици - защо ли? Единствено малка фирмичка, може да си позволи лукса да купи едно копие на VStudio и след няколко месеца да преработи единствения си продукт...
2. Трябва да учиш С е по-добре защото ще си намериш по-лесно и по-добре платена работа. По-важно е колко ще си добър, а не какъв език владееш. Преди всичко се търсят добри програмисти. За заплащането, какво да кажа примерно имам познати програмисти в Microsoft и Agfa. Определено в Microsoft плащат много по-малко, а в Agfa C-програмистите вземат много по-малко от останалите програмисти. Защо ли? Защото всеки 9 от 10 програмиста са С-програмисти, а примерно хората които могат да пишат на postscript се броят на пръсти в цял свят. Не казвам че трябва да учиш postscrip - има може би само 2-3 фирми които ще ти предложат работа, но затова пък заплатите са такива че малцина С-програмисти могат да сънуват...
Наистина намерението ти е да си останеш посредствен програмист по-добре карай на С, мнооого по-голям шанс да си намериш работа, само дето по-често ще се налага да я сменяш
3. Ако оставиш безумни сорсове на Basic след теб ще има потоп. Виж ако сорсовете ти са кофти, на какъвто и език да са - преди теб или след теб - все е кофти за фирмата. Ако сорсовете ти са добри - организирани правилно, документирани и т.н. вече е проблем на фирмата да си намери добър програмист, защото един добър програмист трябва да може да използва чужди модули, независимо на какъв език са. Ако трябва фирмата ще продължи да търси Basic програмисти, но от това Basic програмистите само печелят
4. Езикът С е най-великият. Мда... и Габрово е най-готиният град (според габровци).
Сериозно, езикът С с нищо не превъзхожда много други езици като синтаксис, възможности и изобщо като изразно средство. Напротив, има много по-добри езици, скриптове и Ц-то страда от доста недомислици и проблеми. Но просто се е наложил и поради ред причини трудно се променя. Интересен в това отношение е езикът "D" - седнали хората и решили да направят нещо по-добро, да ама кой е чувал за това...
5. Само Ц-то има бъдеще. Глупости на таркалета... В масовите платформи като Windows и Linux тенденцията е разликите в езиците за програмиране да се размива и средите за програмиране са "многоезични". Примерно има MS Visual Studio - това за кой език е? Още по-фрапантен е примера с GNU където GCC означава GNU Compiler Collection, а не както повечето си мислят C-compiler... Има си front end, който преработва входния сорс от какъвто език пожелаеш до абстрактен код , който след това от back end-а се оптимизира и се генерира крайния изпълним код за конкретен процесор. Дефакто в едно приложение може да има сорс код написан на C, Pascal, Fortran, Ada, Java и т.н. Ех, има си и подводни камъни, но това е нормално... Важното е че в общия случай няма голяма разлика на какъв език пишеш, всичко достъпно на един език (библиотеки и т.н.) е достъпно и за останалите.
Преди време една среда за разработка се ограничаваше до даден език и конкретна платформа. Но тенденцията днешно време е една среда - всякакви езици и всякакви платформи.
6. Проблемите в програмирането се решават с използване на С. От всички митове, този ме дразни най-много. Според мен, по-скоро най-големият проблем на програмирането е С-наследството, но това е доста дълга тема в която не искам да навлизам сега...
|
| Съб Май 12, 2007 3:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Имал е пред вид че оборота е толкова от 2000 година насам ама се е объркал и за паричната единица щото не било евро ами турски лири  :)
|
| Съб Май 12, 2007 3:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Миро говорим за ембедед програмиране. Нали се сещаш че всичко което си написал важи само за PC програмирането.
|
| Съб Май 12, 2007 3:10 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Хайде да е ясно. Наемник съм. Правя електроника за чорбаджиите. А оборотът си е 25 млн. евро. Че и повече. Сърбят ме лапичките да напиша за какво става въпрос, обаче по форумите не е прието да се се пише кой къде работи. Вреди на душевното спокойствие.
|
| Съб Май 12, 2007 3:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
т.ц. аз поне говоря за бъдещото, а не за миналото
Ембедед програмирането е за такива динозаври като нас двамата, ама погледни истината в очите - няма бъдеще!
Примерно, ако навремето имаше VС/C++ и отделно еVC/eVC++, съответно Platform Builder + eVStudio и отделно VStudio, то вече има само VStudio2007 или която цифра там се пада... Изводът е че M$ нямат повече намерение да правят разлика между embedded и Windows платформи. Нещо повече на Embedded World М$ показваха .NET за ARM7 който иска 100-200к.
Същото е и с GNU - няма разлика, или аз поне не виждам между това да пишеш за някаква embedded платформа, или за Windows/Linux/Unix/Mac или каквото там се сетиш...
Колко време ще издържат според теб любимите ти IAR на тоя натиск, хъ?
А ти колко време мислиш че ние с теб ще издържим на конкуренцията, когато идва някакъв сополанко, взема някакво устройство слага му .NET или Linux и с няколко реда код подкарва GUI-та, мрежови протоколи дето не сме ги и чували и т.н.?
|
| Съб Май 12, 2007 3:28 pm |
|
|