|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
софтуерни архитектури за микропрофесори
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Трябва ми да вкарам гъвкавост в софтуера. Гъвкавост във възможно най-много аспекти, т.е. принципно решение, а не решение за конкретен проблем.
Стандартното С/С++ & RTOS е мощно, когато знам какво правя предварително. Но когато трябва динамична функционалност не става. Примерно имам някакво изделие с някакви интерфейси, но различните клиенти имат различни изисквания. Някой казва аз искам като закача това на тоя куплунг да става това и това. Друг иска друго.
Най-добре ако може самия клиент да си намери програмист и той да може да си прави промените сам. Да му давам сорса на С/С++ първо не е добре, втори и да го дам той е огромен, искат подробни документации, искат SDK-та глупости... и накрая често се омотоват щото то се искат месеци на един програмист да навлезе, а не всеки успява...
Скриптът като че ли може да реши подобни проблеми (надявам се). Джабата макар да не е точно скрипт също би било интересно решение. Предимствата е, че е що-годе стандартна. Има готови SDK-та, среди. На теория има много добра производителност, съизмерима с С/С++.
Недостатъците са:
1) много време ще изгубя за да направя читав енджин
2) Джабата си е език за програмиране, демек за програмисти щото се пише с класове и т.н. Докато един обикновен скрипт е контекстно независим, пише се по-лесно и от повече хора.
3) Самата джаба е стандарт, обаче за да има смисъл от тоя стандарт трябва да поддържам и стандартните модули и клас библиотеки. С други думи един гол енджин е нищо. Но пък за модулите ще се изгърча още повече а и повечето от тях са твърде обемисти и лакоми за ресурси. Демек от стандарта ще ми остане само джаба синтаксиса, а точно той най-малко ми харесва от самата джаба.
От друга страна имам идея как да подкарам прост скрипт, с възможност за паралено изпълнение, няма да има нужда и от много ресурси.... Но ще е моя измишльотина, а това не е предимство за клиентите 
|
| Нед Авг 22, 2010 3:35 pm |
|
 |
|
michev
|
|
| Нед Авг 22, 2010 4:15 pm |
|
 |
|
relsys
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Трябва ми да вкарам гъвкавост в софтуера. Гъвкавост във възможно най-много аспекти, т.е. принципно решение, а не решение за конкретен проблем. Стандартното С/С++ & RTOS е мощно, когато знам какво правя предварително. Но когато трябва динамична функционалност не става. Примерно имам някакво изделие с някакви интерфейси, но различните клиенти имат различни изисквания. Някой казва аз искам като закача това на тоя куплунг да става това и това. Друг иска друго. Най-добре ако може самия клиент да си намери програмист и той да може да си прави промените сам. Да му давам сорса на С/С++ първо не е добре, втори и да го дам той е огромен, искат подробни документации, искат SDK-та глупости... и накрая често се омотоват щото то се искат месеци на един програмист да навлезе, а не всеки успява... Скриптът като че ли може да реши подобни проблеми (надявам се). Джабата макар да не е точно скрипт също би било интересно решение. Предимствата е, че е що-годе стандартна. Има готови SDK-та, среди. На теория има много добра производителност, съизмерима с С/С++. Недостатъците са: 1) много време ще изгубя за да направя читав енджин 2) Джабата си е език за програмиране, демек за програмисти щото се пише с класове и т.н. Докато един обикновен скрипт е контекстно независим, пише се по-лесно и от повече хора. 3) Самата джаба е стандарт, обаче за да има смисъл от тоя стандарт трябва да поддържам и стандартните модули и клас библиотеки. С други думи един гол енджин е нищо. Но пък за модулите ще се изгърча още повече а и повечето от тях са твърде обемисти и лакоми за ресурси. Демек от стандарта ще ми остане само джаба синтаксиса, а точно той най-малко ми харесва от самата джаба. От друга страна имам идея как да подкарам прост скрипт, с възможност за паралено изпълнение, няма да има нужда и от много ресурси.... Но ще е моя измишльотина, а това не е предимство за клиентите  |  |  |  |  |
Ами на това му викат LADDER. И аз от доста време обмислям нещо такова, ама и аз не съм го измислил. Но освен, че опираме до: 1), струва ми се че и хардуера ще се усложни доста, и тогава тея дето искат да си качат което където си искат, ще решат че не искат да е точно така, щото вероятно цената няма да им се понрави. Та, не ме разбирай погрешно, и аз си падам по универсалните неща...
|
| Нед Авг 22, 2010 4:17 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
uCLinux става ли за нещо? Пише че е портвано за арм7, ама кое-как...
|
| Нед Авг 22, 2010 4:25 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Е точно на това не му викат ladder. 
|
| Нед Авг 22, 2010 11:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Луната я споменах мисля... както и да е, това е една от опциите.
Ладдер - не ми харесва
uCLinux - не става
|
| Пон Авг 23, 2010 9:36 am |
|
 |
|
relsys
|
То и на мен не ми харесва LADDER, ама то сигурно е щото сме програмисти. Питай обаче един потребител. Пък и тук не става въпрос ти да пишеш на това, ти трябва да направиш компилатор за него.
|
| Пон Авг 23, 2010 10:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не го познавам тоя ладдер, но не ми звучи като подходящо средство... Не правя автоматика 
|
| Пон Авг 23, 2010 12:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Miro,
Каква е тази луна за която говориш? Дай някакво инфо или линк.
|
| Вто Авг 24, 2010 8:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Сря Авг 25, 2010 8:42 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз виждам няколко варианта, LUA е подходящо за такива места, доказано бърз процесор е, ползва малко ресурси, що годе лесен за интегриране и ползване. Като чета, проблема не е толкова във производителността...която така и така ще падне след вграждането на такъв процесор, проблема е в абстрахиране на работещия код от основата (RTOS)...това не виждам как ще стане еднакво добре на 8051 и ARM, ще трябва да се спреш на нещо конкретно. Напоследък Python доста сериозно се налага като скриптов език - http://wiki.python.org/moin/PyMite например, малко ограничена версия, но човека го е тикнал в 8 бита архитектура.
|
| Сря Авг 25, 2010 12:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За мен дилемата е между Java2 Micro или скрипт, но това ще го умуваме с колегите, демек не зависи само от мен..,
Ако е джаба е ясно, там ще се гони стандарта, иначе няма много смисъл от нея... Ако е скрипт обаче не е толкова важно какъв ще е. Естествено, синтаксис и основните неща ще ги откраднем от някъде, я от Луната, я от джабаскрипт. Няма смисъл да се открива топлата вода.
По всяка вероятност обаче няма да ползваме готова имплементация, а ще си спретнем нещо наше. Причините са две.
Първо многозадачността в скриптовете не ми харесва много. Всъщност има различни идеи, но са пръснати. Примерно PHP има интересен подход (лесен), но само при някои неща. Луната е с coroutine-и, което по принцип става, има и интерфейс към С/С++ и той става, абе като цяло нещата "стават", ама може и много по-добре
Другата причина е начинът по който са направени. За да постигнат универсалност, те ползват едва ли не само чисто С, не разчитат на РТОС и т.н. Аз обаче имам РТОС и искам той да се грижи за многозадочността, вместо да пусна в една нишка интерпретатора и той да симулира многозадачност. Въпросът не само в ефективност и в предпочитания. Аз имам драйверна система която е предвидена да работи с клиенти от различни нишки. В една нишка ще имам проблем да вкарам всичко. Освен това имам класове като CString, който е предвиден да бъде threadsafe и с него много лесно ще направя общи променливи между скриптове в различни нишки.
С две думи за да ползвам това което имам ще трябва сам да си напиша интерпретатора.... И тъй като вече неща като парсване и лексикален анализ сякаш ще ми е по-лесно да го направя от нула, отколкото да тръгна да преправям нещо готово като eLua.
|
| Сря Авг 25, 2010 3:40 pm |
|
|