Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
ACORN микро ядро за AVR ATMega MCU in Assembler 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
traqn_savov написа:
С е един от най яките езици.

Примерно ако напишеш input_a();

това става в няколко реда на асемблер...

аз на една брава се мъчих с тъпия асемблер две седмици. после седнах на си го направих това за 15 минути и една малка биричка...

....

И бравата си върви вече година без да спира хахха....

Или още по-лесно ако си купиш готова, тогава и C няма да ти трябва.

Език се учи различно трудно/лесно от различните хора, не само език за програмиране.

Нямащите талант за чужди езици нямат и талант за програмиране - и ползват разговорници.
Езиците от високо ниво са разговорници (phrase books), като C наистина е най-детайлен.
Асемблерите са езика, на който в крайна сметка се случва всичко в програмирането - и подобно на говоримите
езици някои са подходящи за писане на неща а други - не (колко литературни шедьовъра има
написани на суахили или китайски).

Само талантът не стига - научаването на езика за програмиране или писане на обикновен
текст струва време и работа, очевидно несравнимо повече от ползването на разговорник
за да се оправи човек в магазина.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 24, 2011 9:35 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ВЪЪЪЪЪЪЪ.....чи то на асемблер ше е по кратко ве мен :)

Пет Юни 24, 2011 9:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
TGI, аз не се имам за супер специалист, ама не мога се въздържа вече - това твоето направо не се изтрайва.
Ако продължим да развиваме мисълта ти - що не пише директно на машинен код и изобщо да не ползваш и асемблер.
И това ти го казвам при положение че аз съм почнал точно от там, т.е. имам представа за какво иде реч.
Не че някой е спечелил от скромност, особенно в съвременния свят, но определено смятам, че на теб няма да ти навреди.

Пет Юни 24, 2011 11:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bkulev написа:
...
Ако продължим да развиваме мисълта ти - що не пише директно на машинен код и изобщо да не ползваш и асемблер.

Защото там е нивото на абстракция на което е мислил архитектът на машината. Както не повтаряш
азбуката всеки път, за да си спомниш всяка буква, нещо такова. Но ползваш _букви_ с които пишеш
_думи_ от които съставяш изречения. При езиците от високо ниво съшиваш _само_ готови фрази.
Свестните асемблери позволяват ползването на фрази дори по-добре от езиците на високо ниво,
просто не ограничават човека до тях.
Разбира се, както споменах по-горе, писането на свободен текст предполага много повече
подготовка от ползването на разговорник. Въпрос на цели и необходимости, и аз не бих
тръгнал да уча арабски ако ще мина през два техни града за няколко дни и трябва да се
оправя някак.

Цитат:
...
Не че някой е спечелил от скромност, особенно в съвременния свят, но определено смятам, че на теб няма да ти навреди.

Това не го разбирам, каква връзка има моята (не?)скромност с вижданията ми за това как и какви
езици се ползват. Ако някой смята, че му дължа извинения за това, което правя, мисля,
пиша и т.н. проблемът си е негов, аз си вървя по своя път. Не съм нито скромен нито нескромен,
просто съм практичен. Ако това те дразни съжалявам но няма за какво да ти се извинявам,
надявам се разбираш.

Съб Юни 25, 2011 12:00 am
Профил WWW

Мнение 
Без да пренебрегвам полезноста на С-то...подкрепям колегата....научих сито от зор ,щото се работеше по общ проект и такива бяха изискванията....след 6 месеца лутане се наложи да понауча колегите на асемблер и.....нещата потръгнаха.....най добре е като се комбинират нещата основното на си и тънките места се дописват на асемблер

пп...имам един познат дето патка авр-тата директно на машинен :D

Съб Юни 25, 2011 12:07 am
Профил

Мнение 
@tqi,
каквото и да кажа трудно ще ме разбереш...
Проблемът не е в това дали досаждаш или обиждаш. Всъщност какво и да е, повечето сме свикнали ;-)

Но може би ще ти е полезно малко повече да се образоваш на тема програмиране. Имаш много грешна представа за тая наука. Няма нищо общо с това колко е удобен VPA или някой друг език и колко ефективни програми/бози има. Тая наука изобщо не се занимава с такива неща.
Нещо повече, ако примерно почнеш да четеш за машината на Тюринг предполагам ще се хванеш за главата. Но все пак абстракциите са много полезно нещо. Те ти дават възможността да разбереш някои неща като що е то алгоритъм и що е то изчислимост. А после тия знания може да прехвърлиш ма коя да е машина или език.

Примерно ти не можеш да напишеш на VPA или на който да е друг език програма, която проверява дали друга програма не зацикля. Това е съвсем елементарен пример и едва ли някога си се замислял над това пишейки на VPA. Не си задавал такива философски въпроси нали? Изобщо работейки с VPA ти се кефиш сам, но никога не си поставял за задача чрез VPA да доказваш какво могат или не могат другите езици.
Докато при теорията е точно обратното - Тюринг не си е измислил машината, за да му е удобно на него, а за да докаже какво могат или не могат всички останали. Представи си - преди почти сто години човекът е доказал какво ти никога няма да направиш с твоя VPA. Тъй че имай малко уважение към науката, пък ако можеш ти с твоя VPA предвиди какви ще са проблемите след 100 години. Ама и ги докажи, а не просто да се изчепваш със скромните си мнения ;-)

Съб Юни 25, 2011 12:58 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Абе кви програми, важното е джамбурето да става. Не знам дали само аз съм забелязал ама 80-90% от постовете в тоя форум са некой обяснява на някой друг как нищо не разбира по някаква тема :supz: :supz:
Това е то интернета...

Съб Юни 25, 2011 1:49 pm
Профил

Мнение 
kiiid написа:
Абе кви програми, важното е джамбурето да става. Не знам дали само аз съм забелязал ама 80-90% от постовете в тоя форум са некой обяснява на някой друг как нищо не разбира по някаква тема :supz: :supz:
Това е то интернета...

:weedman: :weedman: :weedman: :weedman:

Съб Юни 25, 2011 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
Това е то интернета...

Така е наистина, затова се придържам към това понякога да разказвам как и какво правя аз.
Ако някой намери нещо в това, да заповяда.

Винаги ще се намери някой да ми обяснява колко не разбирам сложната наука на програмирането,
с цялата си 1%- резултатност спрямо моята, ама то и това се вижда от всеки потенциално
разбиращ, който чете. Пък и както казваш, да тече купон

:D

Съб Юни 25, 2011 4:33 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Винаги ще се намери някой да ми обяснява колко не разбирам сложната наука на програмирането,
с цялата си 1%- резултатност спрямо моята, ама то и това се вижда от всеки потенциално
разбиращ, който чете.

Не мога да ти помогна... трябва ти медицинска помощ!

Съб Юни 25, 2011 4:57 pm
Профил

Мнение 
miro_atc защо намеси информатиката с програмирането. Двете почти нямат допирни точки.

Съб Юни 25, 2011 5:03 pm
Профил

Мнение 
ike написа:
miro_atc защо намеси информатиката с програмирането. Двете почти нямат допирни точки.

Ами аз по-горе изрично го подчертах това... чети по-внимателно ;-)
Някой може да си кодира сравнително добре на някакъв си език и без да е учил информатика. Но да почнеш да раздаваш оценки на програмните езици без елементарни познания по информатика - извинявай!
Все едно счетоводител, който е ползвал таблицата за умножение един милиард пъти да се самопровъзгласи за най-добрия математик и да почне да раздава акъли за други дялове на математиката...

Съб Юни 25, 2011 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А темата беше за едно микрокърнълче ... :oops:

Съб Юни 25, 2011 5:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз съм съгласен с tgi. Всеки език за програмиране те защитава/ограничава и колкото по-високо ниво е езика, толкова си по защитен, но и ограничен. Информатиката може да оцени алгоритъма(на програмата), който ползваш и информатиката не я интересува езика на който си написал алгоритъма. Алгоритъма може да е написан на всякакъв псевто език и за всякакакъв псевдо компютър, който даже и не съществува in the wild, като например компютъра на Тюринг, за който спомена.

Съб Юни 25, 2011 5:51 pm
Профил

Мнение 
@ike, личните предпочитания са си лични предпочитания. Аз нямам проблем с твоите лични предпочитания, нито с други лични мнения. Не съм учил психология и не се меся в тая област.
Но пък съм учил информатика и се чувствам неловко като се появи някой с лично мнение и почне да ме убеждава разни работи... Кво трябва да направя - да си изям дипломата ли?
Разбираш надявам се че не мога да водя подобни спорове. Ако имаш интерес аз мога да обясня кое защо и как се прави, доколко ми е по силите разбира се. Повечето от нещата дето ти "пречат" не са измислени случайно, ей тъй за да ти е гадно. Има си причини и същите тия причини и проблеми ги има и на асемблер и ако ти наистина си добър програмист ще използваш доста сходни концепции като тия дето сега ти пречат.
Освен ако не се опитваш да ме убеждаваш, че една голяма програма няма нужда да се структурира и ти е по-удобно да изпляскаш всичко в един огромен файл без процедури, без структури.. Ако е така, аз наистина няма какво да ти кажа...

Съб Юни 25, 2011 7:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща