|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
така е... ама обикновено положението е "Пари няма! действайте!" 
|
| Сря Юли 13, 2011 2:55 pm |
|
 |
|
radolin
|
Сега, не знам този монитор от Гнома какво точно показва. Имах предвид, че данните показвани от ps - VSZ и RSS не са особенно точни. Ако примерно имаш стартирани 5 QT приложения, то размера на libQt в паметта ще е отчетен 5 пъти, но реално в RAM-a имаш само 1. Ето няколко линка по въпроса: http://mail.gnome.org/archives/gnome-li ... 00036.htmlhttp://virtualthreads.blogspot.com/2006 ... linux.htmlhttp://stackoverflow.com/questions/1183 ... -dirty-rssНачина за по-точно измерване е да се ползва /proc/PID/smaps. Тука е обяснено как се прави и има скрипт на perl и на питон (в първия коментар), които сумират всичко области и дават краен резултат. Основната ми идея беше, че когато става въпрос за дребносерийни или още повече уникални бройки (с каквито Емил каза, че се занимава) цената на хардуера не е от толкова голямо значение за сметка на труда който трябва да се вложи. И аз не виждам за единични бройки. Той само труда му по проектиране на платката ще е повече за бройка. Дисплея мисля не е включен в тази сметка. В интерес на истината 20 не, но за $25 видях да се продава модул със WM8505 на Wondermedia/Via, 128MB RAM и май някакъв флаш, но за това не съм сигурен дали не беше малък само за bootloader-a. Разбира се, това от разни китайци, които са направили сигурно няколко стотин хиляди такива. Слагат ги в най-евтините 7" андроид таблети, които вървят за по към $100.
Да, преносимостта е супер. В случая обаче за мен е по-важно, че не хаби време да се преоткрива колелото - писане на библиотеки за прозорци, бутончета и т. н.
|
| Сря Юли 13, 2011 3:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Примерно нямах 5 Qt приложения, а само 1, Opera 11.50, това е което имах на току що стартирана система. Хайде, да речем Opera има разни плъгини които също лапат, но бях дал за пример едно мое елементарно приложение, отваря CSV файл и го показва в QTableView, нищо друго, на ~800kB CSV файл използваната памет от приложението е 25MB, и на WinXP, и на Ubuntu едно и също. Т.е. отпада съмнението в Gnome мониторa на ресурси. Ако се сещаш за някой друг монитор, на който му вярваш прати линк ще ти кажа и с него какво е дириджето.
По принцип, да, така е, но от цялата постановка, която описва emilvtc, не схващам ползата от това, че ще има ядро на Linux за Home Automation приложение. Преизползването на код не се гарантира от Linux, напротив, даже може да стане по-голяма каша. По скоро бих търсил POSIX съвместимост на използваните библиотеки. Като че ли е по-добре да си купиш едно Nintendo DS и да му пуснеш Linux ( има вече такъв порт ), има дисплей, има интерфейси, има всичко. Направи си експериментите и ще прецениш бързо дали си заслужава. Отдавна се каня това да направя, изтеглих и tool chains, но не ми остава време да се погъделичкам.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юли 13, 2011 3:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | ¶ написа: По принцип, да, така е, но от цялата постановка, която описва emilvtc, не схващам ползата от това, че ще има ядро на Linux за Home Automation приложение. Преизползването на код не се гарантира от Linux, напротив, даже може да стане по-голяма каша. По скоро бих търсил POSIX съвместимост на използваните библиотеки. Като че ли е по-добре да си купиш едно Nintendo DS и да му пуснеш Linux ( има вече такъв порт ), има дисплей, има интерфейси, има всичко. Направи си експериментите и ще прецениш бързо дали си заслужава. Отдавна се каня това да направя, изтеглих и tool chains, но не ми остава време да се погъделичкам. |  |  |  |  |
И преди имаше подобна тема и там го споменах, най лесно става с евтин рутер от сорта Edimax BR-6104. Вътре е същия линукс, има си RS232, JTAG рортове, 2 USB, мрежови карти и няколко GPIO порта. Чипа е точно това което търсиш за automate home system.
http://midge.vlad.org.ua/wiki/
http://www.student.tue.nl/Q/t.f.a.wilms/adm5120/
Тук има интересни приложения с него:
http://adm5120.narod.ru/
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Юли 14, 2011 12:24 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 |  |  |  | ¶ написа: По принцип, да, така е, но от цялата постановка, която описва emilvtc, не схващам ползата от това, че ще има ядро на Linux за Home Automation приложение. Преизползването на код не се гарантира от Linux, напротив, даже може да стане по-голяма каша. По скоро бих търсил POSIX съвместимост на използваните библиотеки. Като че ли е по-добре да си купиш едно Nintendo DS и да му пуснеш Linux ( има вече такъв порт ), има дисплей, има интерфейси, има всичко. Направи си експериментите и ще прецениш бързо дали си заслужава. Отдавна се каня това да направя, изтеглих и tool chains, но не ми остава време да се погъделичкам. |  |  |  |  |
Може и да греша и да съм прекален оптимист (щото ми липсва доста информация), но си мисля, че ако развоя на приложната част от програмата може да се прави на PC - дори само за това би си заслужавало цялото упражнение. За съвместимостта на кода - вероятно си прав. Аз нямам познания за сега. За момента говоря за приложения без графичен дисплей. По-скоро си представете цялата линукс базирана система да я използвам като "обикновен" микроконтролер с цел по-лесно и бързо да се пише апликейшън софтуера. Да, вместо един Кортекс с цена 6-8 USD ще използвам АРМ9+РАМ+Флаш за 20-нека са и 30 USD. Все пак говорим за "бутикови" серии в които ускъпяване на хардуера с 10 - 20 USD не би трябвало да е проблем.
Чипа е голяма "тупалка", но за съжаление ще трябва да навържа доста хардуер около него.
Системата си я представям като платформа, която да има аналогови входове (8-10 бита поне за менажиране на бакъп батерийното захранване, а може би и няколко за някакви аналогови сензори). Да има цифрови входове и изходи,Етернет, SPI интерфейс(и), UART (поне 2), I2C за EEPROM-a за конфиг параметри, MMC/SD Card интерфейс, USB хост интерфейс(и), WDT, таймери, кепчъри,PWM-и, RTC и достатъчно добри Sleep режими с цел ниска консумация на системата (особенно при работа на бакъп захранване). Към нея ще има и GSM модул закачен на единия UART интерфейс.
Има ARM9 процесори, които имат цялата тази периферия в себе си.
(Ако си спомняте какво съм писал по другите теми знаете, че съм фен на "сингъл чип" решенията или на тези с минимален брой чипове.)
Може и да греша, но за момента някак си не си представям да използвам готов хардуер на рутер или нинтендо конзола в система към която очевидно трябва да навържа още хардуер и от която ще търся някаква надеждност и що-годе приличен вид ...
Разбира се идеята ми е да използвам готови "конзоли" единствено за юзерски интерфейс (както в предишни постове се опитах да обясня)
Въпроса който повдигате относно избора на платформа с достатъчна поддръжка е много добър и е точно на време.
Прегледах няколко платформи и се чудя какво мислите за линукс поддръжката за тази:
http://olimex.com/dev/pdf/ARM/ATMEL/SAM9-L9260.pdf
(Все още нямам познания и опит и не мога да я оценя. Разчитам на вашето мнение...)
От друга страна ми се ще чиповете да са такива, които лесно да се доставят (попаднах на много готини, но нямат доставяне), да не изискват повече от да кажем 4(6) слойни платки и не на последно место "лесно" да се запояват (да не са BGA).
Все пак началната ми развойна платформа не би трябвало да се отличава много от тази на бъдещите завършени изделия...
Иначе има доста евтини и значително по-мощни варианти (например този:
http://beagleboard.org/ ) ,но те не отговарят на по-горните ми условия...
|
| Чет Юли 14, 2011 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Четох, четох и мисля, че се буташ зорлем в блатото.
Да ползваш Embedded Linux има смисъл само ако:
1. Ти трябват Ethernet, USB и т.н.
2. Ти трябва файлова система.
3. Ти трябват цветен графичен интерфейс.
Значи ако не ти трябват тия три неща, не виждам защо ще се набутваш с толкова време за да се бориш като прасе с тиква с лайнукса.
Като гледам си решил да се вреш в блатото на линукса, ами хубаво, ама не търси оправдание с конкретните си разработки, щото според мен на тях това не им е нужно.
Питаш за книги, гайдове и т.н. Първото нещо което трябва да знаеш за Линукс обществото е, че те мразят тия работи. Там информацията обикновенно се доставя под формата на readme, notes в SVN, блогове, форуми, листове и всякакви други места отличаващи се със сериозен хаос. Любимия метод за получаване на информация в това общество е - "на ти сорса - оправяй се!". Също така бъди готов да патчваш до умопомрачение, както и да преравяш тонове код, за да закоментариш нещо и нещата да тръгнат - горе-долу.
Въобще в това общество цари един добре организиран хаос. Някой хора просто могат да се впишат вътре, други като мен изпитват сериозни затруднения.
Иначе ако търсиш борд за линукс експерименти - Олимекс имат АРМ9 базиран (Атмелски). И мисля имаше готов портнат линукс за него. Из ибей се търкаляха аналогични на Samsung. Бигъла също е добре парче.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 14, 2011 12:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Емил, ориентирал си се много точно и няма защо да се чудиш. Бийгъл-ът е на база на OMAP, който обаче няма вграден етернет контролер, и е БГА, така че го отпиши.
Хубавото му е че покрай него работят много ентусиасти и има доста код за чипа, който (чипа) можеш да го ползваш под формата на готови модули от китайците. Цената обаче не е това, което търсиш.
Да, документацията за open source нещата не винаги е удобна. Ама нали затова сме инженери. Чипът на кавиум е перфектния начин да започнеш, особено ако можеш да си позволиш развойните платки.
Не става въпрос само за реизползване на съществуващ собствен код - големият бонус е че имаш възможността лесно да преупотребиш тонове чужд код. Къде легално, къде тайно.
И да, развоят на софтуера може лесно да върви на PC преди въобще да имаш нужда от реалната платка. И всъщност накрая само да тестваш че вече написаният код върви коректно. Това е идеалният вариант.
Всъщност, не е задължително да се спираш на една платформа - като дойде поръчка за нещо, което не може да влезе на съществуващата платка, почваш да търсиш или правиш нова, но си спокоен че кода от старата ще стане за новата. И ще трябва да свършиш само и точно тези неща, които са наложителни за портирането.
И да, ако спазваш елементарните правила (например posix api), после можеш да пуснеш кода си на коя да е posix съвместима RTOS. Само че още не съм попаднал на достъпна (откъм цена) РТОС, която да поддържа достатъчно широк набор от архитектури. Какво ме топли че вървяла не всеки кортекс, ако няма поддръжка за периферията на точно този кортекс който искам да използвам? Пак стигаме до това да съобразяваш избора на чип с поддържаните от ОС-а.
|
| Чет Юли 14, 2011 12:52 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Изобщо не се е ориентирал, просто въображенията са големи с твърде наивен подход!  |  |  |  | emilvtc написа: За момента говоря за приложения без графичен дисплей. По-скоро си представете цялата линукс базирана система да я използвам като "обикновен" микроконтролер с цел по-лесно и бързо да се пише апликейшън софтуера. Да, вместо един Кортекс с цена 6-8 USD ще използвам АРМ9+РАМ+Флаш за 20-нека са и 30 USD. Все пак говорим за "бутикови" серии в които ускъпяване на хардуера с 10 - 20 USD не би трябвало да е проблем. .... Системата си я представям като платформа, която да има аналогови входове (8-10 бита поне за менажиране на бакъп батерийното захранване, а може би и няколко за някакви аналогови сензори). Да има цифрови входове и изходи,Етернет, SPI интерфейс(и), UART (поне 2), I2C за EEPROM-a за конфиг параметри, MMC/SD Card интерфейс, USB хост интерфейс(и), WDT, таймери, кепчъри,PWM-и, RTC и достатъчно добри Sleep режими с цел ниска консумация на системата (особенно при работа на бакъп захранване). Към нея ще има и GSM модул закачен на единия UART интерфейс.
Има ARM9 процесори, които имат цялата тази периферия в себе си.
|  |  |  |  |
Не виждам причина да търсиш чип дето да има всичко, даже ще е по голяма боза с него и не се знае дали избобщо ще го подкараш а и да искаш пак няма да има нещо дето един контролер го има или компютър го има макар и с чип като този!
Пуснах ти линковете за да си дадеш ориентир какво е, и е най евтиния вариант за тест.
С риск да се повторя пак ти казвам, опитваш се с гаубица муха да убиваш, не се и целиш в нея а гърмиш на посоки
Контролера си е контролер а не е компютър опитваш се да му налагаш задачи непосилни за него!
Чипове като този ADM5120 са специализирани точно за работа в мрежа, то си е почти умален компютър в един чип без паметта, отдавна има и по модерни от него потърси малко, заложи на принципа:
Компютър с линукс + модули за разните ти аналогови задачи , далеч по лесно се релизира с много по малко главоболия и доста по евтино ще ти излезе.
Ако в даден момент евтиния компютър не ти върши работа а изисква по сложни задачи винаги може да минеш на по мощем с никакви или минимални доработки а модулите с контролер си остават същите 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Юли 14, 2011 2:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Зависи кой ще победи... ако е тиквата лошо
Иначе не си прав, вече има много дистрибуции дето са изчистени. Пък и в случая идеята е, че Емо ще тръгне от нещо работещо, няма да прави собствена схема.
Значи аз и ти гледаме от съвсем друга камбанария. Не се борим сами и каквото решим го правим, щото си имаме гръб. Е аз това USB прасе го борех почти два месеца, всъщност изобщо не съм засичал време. Колкото - толкова... Обаче Емо ако трябва сам да прави продуктите си, няма как да си позволи два месеца да се мотка с кво да е. И тук е голямата разлика с Линукса, където имаш на разположение много голям избор от готови неща. И то неща правени да бъдат гъвкави. Докато с малките контролерчета имаш някакви библеотечки, ама толкова смотани, че трудно може да се каже че работят. Ако ти се наложи нещо по-сериозно, по-добре да пренапишеш всичко от нула. А това пак казвам можем да си го позволим само някои...
|
| Чет Юли 14, 2011 7:28 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Добре Емиле, на мен нещо не ми стана ясно - ще правиш бутикови продукти при които цената ще е определящ фактор, обаче трябва да са на Линукс за да можеш да се прехвърляш от една платформа на друга. На колко платформи мислиш да ги правиш? Прави са хората отгоре - няма смисъл поначало.
Ако искаш шаренийки, етернет, усб и всичките останали дивотии дето карат простолюдието да цъка възхитено, защо просто не прегледаш PIC32? Или трябва да е ARM по някаква неизвестна причина?
PIC32 е на по-ниска цена, по-бърз е при равни условия, има много добра поддръжка, и като цяло е много по-умно замислен от армовете. И има всичките префирерии дето търсиш, а майкрочип имат библиотеки за всичко.
|
| Пет Юли 15, 2011 3:01 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Важното е да си вярваш 
|
| Пет Юли 15, 2011 8:46 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Вярвам си бе! Даже и на други се опитвам да отворя очите. Нещо като месия, нали се сещаш?  А ти вземи да попрочетеш малко за пика и пак да поспорим аргументирано ако искаш.
Все отнякъде трябва да започне борбата с това недоразумени наречено арм (не заслужава главна буква)...
|
| Пет Юли 15, 2011 8:49 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
аз бих поспорил , защото замисъла е добър....от към ядро......обаче само толкова
| Пет Юли 15, 2011 9:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нямам време за такива теми... като хардуер PIC са пълна скръБ!
Единственото, което ги държи е съпорта (и добрия маркетинг). И в случая това е важното щото на Емо не му трябва кой знае какъв хардуер, трябва му лесен начин да си пише софтуера. Не бих го упреквал ако заради софтуера реши да ползва ПИК, особено ако ги познава.
Но иначе пътят е:
Слаб смотан контролер -> арм -> хардуерно независим софтуер (лайнукс)
А в развойните среди от смотани IAR, Keil и пикливите МикроЕ и т.н. -> GNU
В тия посоки вървят всички, не познавам досега никой да е тръгнал в обратната посока 
|
| Пет Юли 15, 2011 9:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Няма смисъл да спориш. АРМ е модата, независимо дали ти допада - ако ти харесва добре. Ако не - лошо. Но това е положението.
Силата на АРМ е че я правят много пройзводители, а дериватите са от 20-30Mhz контролерчета за долар-два, до куртекси на гигахерци, които са си направо компютри. На практика имат контролер за всяко приложение. На практика с M4 са на път да пратят и ниския клас DSP в небитието.
PIC за сега си остават на ниво микроконтролер. Грешка беше че се хванаха с MIPS. Не че е лош като ядро. Просто е лош пазарно. Ако микрочип бяха подхванали ARM в комбинация с техния агресивн маркетинг, щяха да разтресат яко пазара. Ама някой, някъде е взел грешното решение, а и като гледам не мислят да се поправят. Което си е огромна пазарна грешка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 15, 2011 9:25 am |
|
|