Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Embedded WEB server. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Re: Embedded WEB server.
miro_atc написа:
Кашата далеч не е само при веб-а, проблемите са на съвсем ниско ниво в програмирането. Не се създаде достатъчно прост и достатъчно гъвкав език и това е. Не като да няма идеи, просто не могат да спрат инерцията. Всичко става от сложно по-сложно. Примерно стандартната библиотека на Ц++ в момента е около 8000 файла и към 60 MB. И цялата тая боза за няколко съвсем елементарни класа. Сбъркана работа!

Така е. Затова чистото C според мен е добър вариант за нещо просто, гъвкаво и надеждно. Не че съм противник на C++, бях даже много запален по идеята му, но с течение на времето установих, че като ходиш за врабчета трябва да си вземеш пневматична пушка, за по-едри неща - флоберова и така според дивеча. Базуката е за крайни случаи. Обаче доста неопитни програмисти предпочитат да боравят само с оръдия. Искат готови библиотеки да им правят "всичко". Не се задълбочават да разберат как са реализирани и как работят. Накрая се чудят защо mcu-тата им все са бавни и все не достига някой мегабайт (че и гигабайт) памет.

Пон Мар 25, 2013 1:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Чистото Ц не е решение, то просто няма тия възможности които дава Ц++. Знам че има хора дето смятат Ц за напълно достатъчно, както има хора дето казваш са "неопитни". Хора всякакви, въпросът беше че базовите инструменти често са силно ограничени. Такова е стандартното Ц такъв е HTML-a...
Друг е въпросът дали добавянето на възможности трябва да е съпътствано с толкова сложни чудесии... Определено не трябва, ама за съжаление на практика винаги е... Просто чисто пазарно всеки гледа да запази съвместимост със старите бози. Така се получава точно както каза Дедо - кръгъл чеп в квадратна дупка...
В случая с Ц++ донякъде в последния стандарт като език почти става. Има какво да се желае, но спрямо чистото Ц напредъкът е значителен. Проблемите са по-скоро при смесването с калпаво написан код, но пък точно в ембедед системи не се налага чак толкова да се ползват огромни библиотеки. В 90% от случаите си патим от собствените си каши. Така че колкото по-рано се мине на Ц++, толкова по-добре. Имам предвид за хора дето имат желание да се усъвършенстват ;-)

Пон Мар 25, 2013 8:47 pm
Профил

The Dark Side of C++

Вто Мар 26, 2013 1:18 am
Профил
Аватар

Ми нелоши аргументи има вътре, един от тях е "пише се веднъж, чете се много пъти" и т.н.
То това покрива само частния случай на C-производните разбира се, които освен всички
недостатъци на езиците от високо ниво са и съчинени от хора имащи проблем с твърди
и неудобни клавиатури и текст редактори които едва ли са вървяли на повече от 2400 bpS.

Големият проблем на езиците от високо ниво е, че предназначението им е да бъдат
"разговорник", т.е. ползвани от хора дето това им трябва от дъжд на вятър. Много по-практично
за някого дето животът му ще мине в писане на софтуер е да научи езика, на който ще
пише. Което за жалост в момента е практически невъзможно, асемблерите на
наличните процесори както ги дават недоизпечени и недоизмислени, много пъти и
върху негодна за програмиране архитектура, просто не стават за нищо. И съответно
хората масово учат наизуст разговорници, после едната фраза в основния разговорник
като се промени това има импликации за цял том по-нататък и т.н., умряла работа.
Аз съм решил въпроса генерално с VPA-то в рамките вътре на TGI, но то върви само
върху power, колко души знаят въобще какво е това. Останалият свят си маже и
се мъчи да си разчете кода от вчера по цял ден, кода си от оня ден никой и
не опитва да прочете :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 26, 2013 8:00 am
Профил WWW
Аватар

Колко писане сте изписали докато ме нямаше. :)

От прочетеното горе-долу ми стана ясно кое къде е и какво прави там.
Най вероятно другата седмица ще мога да отделя време за експерименти та тогава ще има и още въпроси. :P

Пон Апр 01, 2013 9:15 pm
Профил ICQ

Tisho написа:

Най вероятно другата седмица ще мога да отделя време за експерименти та тогава ще има и още въпроси. :P

Питай. Аз им имам кита (тоя, дето ме светна да си заявя) подкаран, та може да ровчим заедно, стига да имам време.

Пон Апр 01, 2013 9:30 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Tisho написа:

Питай. Аз им имам кита (тоя, дето ме светна да си заявя) подкаран, та може да ровчим заедно, стига да имам време.

Може.
Аз се боря с реална платка - RX62N, SDRAM - 32mb, сериен флаш, етернет и т.н. щуротии.
Подкарал съм FreeRTOS, като част от функционалността която ми е необходима вече съм я написал.

Пон Апр 01, 2013 9:43 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4