Отговори на тема  [ 206 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща
Изпитан toolchain за Cortex M3. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо чак в толкова дълбока каша и аз не съм се забърквал...

То винаги има трески около GNU, ама ти просто ги нацелваш отвсякъде ;-)

Просто някой трябва да седне и да изчисти един тулчейн за Кортекс, ама няма кой... Иначе за АРМ7 Ягартото долу-горе става и няма чак такива мизерии...

Не искам да те плаша, ама при дебъгването нещата са най-зле. Особено по-старите версии като си спомня колко дървени бяха... дано да си подкарал нещо по-читаво. Аз съм с Ganymede и плъгините на последното yagarto и дебъга е що годе добре. Особено ако поразучиш малко GDB-то и си го настроиш като хората. Само да не си със старите плъгини, че голяма мъка те чака...

Zdrav написа:
Код:
arm-elf-objdump -h -S -C out/test.elf > out/test.lss

А защо тука използваш ">" между двата файла.

Ми според хелпа arm-elf-objdump прави дъмп на списък от файлове.... и ги дъмпва на stdout. Сами че аз искам листинга да го запише на файл... затова пренасочвам изхода с ">".

Вто Мар 24, 2009 5:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
О аз съм доказан талант в подобни ситуации.

Да вече си бия главата в стената с дебъгването. Опитвам се да го подкарам с Jlink-a.

Като за начало само с GDB/Insight. Пълен неуспех за сега. Всъщност успех има, а резултат никакъв. Програмира се.... май. После става мазало.

2 Серия:
Взеха та тръгнаха нещата. Общо взето не разбрах защо, ама в един момент просто тръгна пустия дебъгер, поне елементарните неща. Дано и утре като го пусна пак да работи :)

Вто Мар 24, 2009 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Въпрос:

1. Какви плъгини има в yagarto? Аз съм качил само Zylin. Самия тоолчеин също е от последното yagarto.

2. Как си организирате проектите като директории с тоя еклипс? Значи то веднъж има workspace, веднъж project. Тъпото (поне при мен) е че настройките на дебъгера са в workspace-а. Т.е. ако искам да архивирам трябва да архивирам всичко - от най-външната директория (workspace), през директорията на проекта, та накрая сорсовете. Ползвам SVN и да тъпча толкоз плява в депозиторито не ме кефи. Знам че идеята е да имам много проекти на един workspace, ама мен не ми трябва тая възможност. По бих бил доволен проект и workspace да са на едно :(

То айде настройките на дебъгера съм го сложил в script фаил. Ама като преместя проекта и губя директориите и пътищата към туловете. Не че е велик проблем, ама сега са ми в главата, знам ли утре ако се наложи да ги събирам от нищото :(

3. Как правиш връзката към стандартните библиотеки (Newlib) през този makefile?

Сря Мар 25, 2009 4:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Въпрос:

1. Какви плъгини има в yagarto? Аз съм качил само Zylin. Самия тоолчеин също е от последното yagarto.

Ми плъгини за Еклипса -> CDT и Zylin... Не му разбирам много, само знам че старите версии на ягарто не се вързваха много добре с Еклипса, а последната няма проблем... При дебъгване си полазва всичко точно и gdb конзолата работи...

Цитат:
2. Как си организирате проектите като директории с тоя еклипс? Значи то веднъж има workspace, веднъж project. Тъпото (поне при мен) е че настройките на дебъгера са в workspace-а. Т.е. ако искам да архивирам трябва да архивирам всичко - от най-външната директория (workspace), през директорията на проекта, та накрая сорсовете. Ползвам SVN и да тъпча толкоз плява в депозиторито не ме кефи. Знам че идеята е да имам много проекти на един workspace, ама мен не ми трябва тая възможност. По бих бил доволен проект и workspace да са на едно :(

Ми и при мен е с workspace и ми прави много плява.... Ама тая плява мен не ме интересува, изобщо не е съхранявам. Кво да съхранявам как съм си подредил джамовете ли? Всъщност има там настройки относно самия еклипс, как да стартира дебъгерите и туловете. Но не ги пазя тия неща... Ако трябва ги правя наново...
И при мен също така CVS-а по подразбиране се опитва да вземе плявата, обаче то си има едно файлче .cvsignore и там му казвам да игнорира еклипските .settings ала-бала плюс моята out тъй като и тя
Остават само сорсовете. И така синхронизацията е като пушка... Естествено правя в team synchronization перспективата, където Еклипса показва много готино какво има за синхронизиране, може да ти сравнява разлики и т.м.

Цитат:
3. Как правиш връзката към стандартните библиотеки (Newlib) през този makefile?

Yagartoto си идва с newlib-a и даже е вкарано по подразбиране (или пък може просто тъй като са едни и същи директории да го намира знам ли...) Но въпросът е че не е нужно да правя нищо специално, за да се ползва newlib. Помня че имаше флагове с които да забраня всякакви "стандартни библиотеки" по подразбиране... Но не ги забранявам, въпреки че не ги и ползвам...

Сря Мар 25, 2009 5:40 pm
Профил

Мнение 
П.С. няма файда да се пазят настройките на Еклипса щото се менят...

Преди година реших да документирам как се настройват нещата в Еклипс. Да ама то вече не е съвсем актуално... Аз затова и бягам от managed проекти.

Сря Мар 25, 2009 5:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
относно плъгините:

Ами аз CDT не качвам. Само Zylin. Ама незнам дали трябва. Щото аз не тегля целия еклипс, а само C/C++ IDE-то. И си мисля че там CDT-то е вкарано. Щото си ми работят нещата. Ей това свалям http://www.eclipse.org/downloads/packag ... anymedesr2
Ама дали е тъй.... :?

То и тоя Zylin, Zdrav казва че работи без него.... :?

Сря Мар 25, 2009 7:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
По принцип аз имам инсталирано това по-долу... уж само преди няколко месеца го инсталирах и сега ми дава че имам 40MB ъпдейти....

Почвам да се шашкам от темпото на развитие на Еклипс. За последната година излязоха толкова подобрения и от нещо тежко, тромаво и неработещо вече се превърна в среда с невероятни възможности. Свикнах и вече не бих се върнал на друга среда....

За Zylin не знам подробности, но виждам че май през него става връзката с GDB конзолата, поне така пише на джама.... За всеки случай щракнах как изглежда при мен дебъгването. Виждам естествено сорс, асемблер, локални променливи и долу в дясно ми е конзолката, където бачкам най-много май ;-)
Ако при теб всички тия неща ги има, значи имаш основните неща....

Прикачени файлове:
eclipse2.JPG
eclipse2.JPG [ 364.65 KiB | Прегледано 1534 пъти ]
eclipse.JPG
eclipse.JPG [ 96.39 KiB | Прегледано 1506 пъти ]
Сря Мар 25, 2009 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дизасемблера как излиза?

Сря Мар 25, 2009 11:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
То би трябвало да излезе по подразбиране, ама ако нещо си затворил има два начина:

1) меню Window->Show View -> Disassembly
2) най-доло вляво има едно бутонче с джамче и плюсче.... от там също може да отваряш разни view-та

Пък вече ако не излиза като view... вероятно ще е от неинсталиран плъгин

Сря Мар 25, 2009 11:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Плъгина на Zylin ти е нужен само при дебъгването. Аз не го ползвам щото за дебъгер ползвам Pathfinder на Ashling. CDT плъгина преди се качваше отделно, но мисля че още от Еклипс Европа насам вече е вграден и не се слага допълнително.
В workspace се пазят също разни настройки, но по принцип съхранявам само проектите в тях се пази всичко по-важно. Не знам защо при тебе Цецо се объркват пътища при преместване. Аз работя доста консервативно и не съм се сблъсквал с това.
Наистина доста промени вкарват напоследък в Еклипс, но в интерес на истината старите ми проекти се отварят и билдват без проблеми.

Чет Мар 26, 2009 12:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има ли начин да си правя собствени бутони?

По конкретно - нямам бутон Reset в дебъгера. Куца работа, всеки път да пиша в конзолата monitor reset, особенно като се има предвид, че едната ми ръка е заета да "докосва" някой косъм със сондата на осцилоскопа.....

Пет Мар 27, 2009 4:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
я ти да не би да подкара дебъгването? Успя ли и Zylin-a?

За бутоните не знам... гледам сега че всичко е направено с "команди" и на командата може да задаваш бърз клавиш, бутон или контекстно меню... Даже има и debug restart команда и тя даже е сложена като бутон, ама ми е забранена... И на пръв поглед не виждам нито как да я редактирам, нито как да направя нова команда. В момента нямам време да се ровя....

Иначе аз си го правя като бърза команда в конзолата, щото при мен монитора няма ресет и го правя софтуерно като проверявам мапинга на процесора и entry-to ми е нестандартно и т.н. Всичко това го слагам в един define в .gdbinit :

Код:
define cc
   set $temp0 = *(int*)(0)
   set $temp1 = *(int*)(0x00100000)
   set $temp2 = *(int*)(0x00200000)
   if $temp1 == $temp2
      set $temp2 = $temp2+1
      mon m w 0x00200000 $temp2
      set $temp0 = *(int*)(0)
   end
   if $temp0 == $temp2
      mon m w 0xffffff00 1
   end
   mon set pc 0x108500
   mon set cpsr 0xd3
   mon set pc 0x108500
   si
end

И после щракам "сс" в конзолата...

Пет Мар 27, 2009 5:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дебъгера тръгна, да. GDB Jlink Server-a има доста добра документация, с малко клизми нещата потеглиха. Zylin явно работи също, понеже го ползвам :) Поне на елементарно ниво - Flash на чип, старт, стоп, брекпоинти, variables. Намира си референциите към кода и дизасемблера работи. До тук съм го пробвал с около 10К код - работи.

Сега имам друг проблем. Трябва да асемблирам един фаил. Викам го тъй:.......Изтрито

Едит(2): Фалшива тревога с асемблера. Опитвал съм се да асемблирам фаил правен за господ знае какъв асемблер (може би IAR-ски). Свалих от сайта на ST читавия фаил, асемблра се.

Пет Мар 27, 2009 6:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
от горното успях да видя само че асемблерския файл се казва *.s - кофти идея, винаги използвай главна буква, т.е. *.S за асемблерски сорсове. Колкото и невероятно да звучи GNU-то прави разлика между малки и големи букви дори под бозата...

Пет Мар 27, 2009 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бутам засега. Направо ми пийна соса това GNU. :evil: Последния път така се мъчих с това говедо върху MSP430 и така и не ми стигнаха нервите. Покрай него намразих и процесора дето нямаше вина :) Ама тоя път съм се запасил с повечко нерви. Да видим ще стигнат ли.

Прави ми впечатление че кода набъбва с някаква страшна скорост. Вярно че съм спрял оптимизациите, ама пак ми се струва че расте прекомерно бързо. Сравнявам го на усет де, като остане време ще пробвам IAR и GNU на живо да видим кво ще излезе.

Пет Мар 27, 2009 7:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 206 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща