|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:04 pm
PIC32 (и не само) - USB комуникация?
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: PIC32 (и не само) - USB комуникация?
Ще. Само да замяза на завършен проект, че откъм PC частта библиотеката е силно нахвърляна, колкото да работи.
|
| Чет Апр 12, 2012 7:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Между другото, скорост на програмиране през боотлоадер на PIC32 от около 60к в секунда добре ли е, или да продължавам опитите за оптимизация?
|
| Сря Апр 25, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
512kB / 60kB = 8.5s , не е зле  Това през CAN ли е ? На тия италианците софтуера ли използва ? Вчера пак го разгледах, че наближава времето да правя такова нещо, пък хич не ми се занимава....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 25, 2012 4:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не, това е USB Bootloadera на PIC32-ката, дето е върху USB-CAN преходника. И половината бавене е от това че изчаквам респонс от PIC32-ката, преди да пратя нов пакет. Ремапвам и HEX файла при зареждането - слива последователните записи, стреми се да ги изравни по страници, и ги прави по 1024 байта единия. Ползвам хардуерното писане по страници (512 байта) на PIC32-ката, и записвам по 2 за изпратен запис, ако записа е с дължина поне 512 байта. Иначе пища по думи (4 байта), ако записа не е подравнен към страница, или не е с кратна на 512 байта дължина.
И сорсовете на това ще постна. В смисъл, на зареждачката на HEX файлове.
За протокол между PIC32-ката и PC-то ползвам микрочипския протокол за серийния боотлоадер - тоя, дето добавя SOH, DLE и EOT, и смята CRC. Макар предвид USB комуникацията CRC-то това да не е наложително, предвид че се ползва от BootLoader, добавя малко сигурност.
За CAN смятам да ползвам 2 вида месиджи с различни ID-та, когато искам да пращам команди (фреймове) по-големи от 8 байта - един за старт, в който ще има данни за самия фрейм (вид фрейм и дължина + 5 байта информация), после колкото е нужно "data" месиджа с данни, последния месидж ще е или с дължина на данните по-малка от 8, или с нулева дължина. Повече от тая проверка за грешки мисля няма да е нужна. В смисъл, щом са дошли нужния брой байтове според последния месидж за старт на дълга команда, ще приемам че всичко е наред.
Впрочем, ако при цялата история не са ми необходими всички битове от разширеното ID, като нищо могат и там да се набутат примерно 2 байта данни, и реално всеки месидж ще ми е с максимална дължина 10 байта, а не 8. Ще се уплътни още малко полезния поток по шината.
|
| Сря Апр 25, 2012 8:30 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да повдигнем темата - някой да има подкаран USB HID върху XC32, за предпочитане с микрочепските библиотеки? Че довечера и това трябва да боря, а гледам масово примерите им са за C32. Като знам какво приключение беше за PIC18 с XC8, хич не ми се иска да минавам пак през това. ПП: Свалих новите им библиотеки. Макар оригинално демотата за PIC32 да са за C32, едното поне се компилирa на XC32 без да мрънка. Остава и да тръгне без да мрънка, и ще съм един щастлив човек. 
|
| Пон Авг 05, 2013 12:19 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Tц, аз вътря булк трансфер през едно NXP lpc1820 + libUsb
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Авг 07, 2013 6:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Тръгна всичко. Имаше малко чудене, ама от моя грешка в конфигурацията на PIC32-ката. Сложил съм аналогов вход към ADC на крачето VBUSON, а бях задал това краче да се управлява от USB контролера. Съответно имаше малки пулене защо чета нули от ADC-то веднага щом пусна USB-то.
Сега ми се губи първия OUT пакет от компютъра. От втория нататък всичко бачка, но първия се губи. Ще да е нещо от прословутия ping-pong, ама стигам до извода че и в оригиналното демо същия буг си е наличен, защото съм копирал библиотеките от там без промяна.
|
| Сря Авг 07, 2013 6:23 pm |
|
|