Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
The best MCU (поредна итерация) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Може би ако заглавието на темата беше "The best MCU for ..." щеше да има повече смисъл да се дискутира, да се сравняват микроконтролери (и микропроцесори)

Пет Юни 06, 2008 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Киров, някой хора с 6502 пращат ракети в космоса, други с Pentium Core 2 Duo не могат да сметнат 2+2 (отиди да платиш сметка на е-он да видиш колко се чака да се обработи един клиент - и то в случай че не умре системата). Така, че не е само до платформата май ...

Тия колеги от втория тип дето нищо не става от тях не ме вълнуват. Да мрат ако искат. Въпроса че се завличат в калта и читави момчета. И аз лично бях завлечен при пиковете и загубих много време да се тровя с глупостите на Мокрочип. Не ми се иска и други да затъват там. Вече 3 години не работя с PIC16/18 почти и чат пат се хващам че правя глупости които са свързани с вредни навици които съм придобил като начинаещ свързани с кривата архитектура и умрелите компилатори. Навиците които човек си изгражда като начинаещ в някаква област са много трайни и трудно се изкореняват после.

Пет Юни 06, 2008 4:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе как хората, като пуснаха WindowsXP, някакси разбраха че е по добра от 98 (правя сравнение само между двете ОС), и който му позволяваше машината, премина безвъзвратно към нея (От Вистата още се пазят :D ), а пък при ПИК-овете още не са се усетили (да не говорим че се увеличават хората дето работят с тях). Явно причините не са само в масовата заблуда и психоза. Все пак не говорим за гупа изкукали потребители, дето са гледали рекламата на новия перилен препарат и веднага тичат да си го купят. Когато има да се върши работа, човек винаги се движи по метода на най-малкото съпротивление. И да имам моторна резачка, надали ще я извадя да отрежа клон с дебелината на пръста ми, като мога да свърша това и с малкото ръчно трионче много по бързо и евтино със същия ефект.

Пет Юни 06, 2008 5:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещата са по сложни. И за да може човек да прецени в случая е необходимо известно време време да поработи с други платформи.
Начинаещия просто няма шанс сам да прецени вярно.

Твоя пример предполага че човека познава и други платформи / Моторни резачки / :)

А когато XP го пуснаха беше много по бъгаво от Win98. И въпреки това всички веднага се юрнаха на него щото е по лъскаво. А можеха да почакат SP1 или SP2 и да си спестят мнооого главобол :)

Последна промяна Nikola Kirov на Пет Юни 06, 2008 6:17 pm, променена общо 1 път

Пет Юни 06, 2008 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хаха!! Хареса ми. МикроСофт и МикрочЕп. Уместно сравнение. Първо. И двете фирми почват с "микро". Прехода от Джам'98 на Джам ХР е все едно прехода от PIC16 на PIC18 ( с междинен етап недоносчетата PIC17 (Джам 2000)). Приличат си и по това, че успешно продават разни бъгави недомислици (в това отношение микрочип отстъпват). Да си чувал Джамът да се ползва за нещо наистина сериозно и отговорно?

Що не сравняваш Джама с линукс? :D

Пет Юни 06, 2008 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Хаха!! Хареса ми. МикроСофт и МикрочЕп. Уместно сравнение. Първо. И двете фирми почват с "микро". Прехода от Джам'98 на Джам ХР е все едно прехода от PIC16 на PIC18 ( с междинен етап недоносчетата PIC17 (Джам 2000)). Приличат си и по това, че успешно продават разни бъгави недомислици (в това отношение микрочип отстъпват). Да си чувал Джамът да се ползва за нещо наистина сериозно и отговорно?

Що не сравняваш Джама с линукс? :D

И двете фирми владеят сериозен пазарен дял, на пук на твойто компетентно мнение.

Ето затова казах че трябва тая тема трябва да се затрие.

Щом почнаха и линукс гурутата да си избиват комплексите на тема Микрософт...

Мисля, че всичкото глупост дето можеше да се изрече по темата вече е изречена.

Пет Юни 06, 2008 7:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Между ситуацията с Мокрочип и Мокрософт има сериозна разлика. За голям процент от приложенията в които се ползват продукти на Мокрософт поради една или друга причина няма алтернатива. Или поне алтернативата е съмнителна. Даже може да се каже че сериозно работят върху пестене на времето на потребителя. Докато на боклуците на Мокрочип има много алтернативи очевидно превъзхождащи ги даже. Относно пестенето на време на потребителя не може да се каже почти нищо добро. Изчерпва се с добра документация и то само за старите им процесори. Ограничението е само в главите на дизайнерите и в мързела им да пробват нещо ново.

Пет Юни 06, 2008 8:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, ако нещо е много популярно това още не значи, че е добро.
Значи само, че масата мисли така. Същата тая маса, дето до неотдавна
е била убедена, че Земята е плоска.

Никола, едва ли е мързел в главите на тия, които работят с Microchip.
Хората дето се хващат с тая работа - и четат и пишат тука - са все
хора с мерак да чоплят, да разгадават и да правят нови неща, а бе
знаем се горе долу какви сме.
Както ти спомена по-рано, тая крива архитектура е много лоша за
начинаещи, научава ги да работят и да искат да знаят колкото може
по-малко детайли за процесора. Същото съм го виждал и при тия
почващи с Интел.
Резултатът от такъв подход разбира се е подобен на роман написан
от някого, дето не искал да учи подробностите на езика, на
който е писал.

Доказано добра платформа за учене е 6800 - някой спомена, че само
нея я преподавали (СМ601), това не е лоша сделка - макар да не ми
е ясно защо покрай това не са ги учили и на HC11 и 12, които са все
6800 с подобрения. 12 даже още живее под една или друга форма май.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 06, 2008 9:46 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Доказано добра платформа за учене е 6800 - някой спомена, че само
нея я преподавали (СМ601), това не е лоша сделка - макар да не ми
е ясно защо покрай това не са ги учили и на HC11 и 12, които са все
6800 с подобрения. 12 даже още живее под една или друга форма май.

В момента в МEИто в електрониката учим 68HC11 +1 лекция за LPC2000+1 лекция за msp430,Aвтоматиката доколкото знам учат renesas.
По мое лично мнение(наблюдение) повечето преподаватели не харесват PIC.
Ама повечето задания за курсови проекти са с PIC ,по-малка част с HC11,и по-малко ZILOG,8086,8088,8051,но не знам някой колега да е получил задание с Atmel.

Последна промяна zealod на Съб Юни 07, 2008 1:27 am, променена общо 1 път

Пет Юни 06, 2008 10:20 pm
Профил YIM
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
У пловдивското ТУ, специалност Електроника ги гърчат с НС11, цял семестър... Споменава се за ПИК, но малко между другото. Бат' Бойко Петров е върл фен моторолския професор. :D

Съб Юни 07, 2008 12:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
tgi,в ТУ-Варна се започваше с СМ601 и го преподаваше Валтер Станчев - много неща се научиха от този човек.В края на курса даже имаше лекция за архитектурите,но по бегли спомени (защото беше доста ордавна) говореше за ядро CPU12 на Моторола - но може и да бъркам в името.Посвети и лекция на НС11. При асистента му проекта беше на МС68705Р2 или Р3 ... Отваряше ни очите - говореше за 16/32 битови контролери, DSP,
периферия...Но след като човека се пенсионира....

Съб Юни 07, 2008 8:29 am
Профил

Мнение 
Абе за преподаване сигурно не е най-удачната архитектура, но пък стига толкова плюене, има си места където си е ОК, а за любители които правят по едно устройство в година и едва ли някога ще минат на професионално ниво сие ОК. В крайна сметка разпространението му е основно в няколко насоки. Първо са любители, там е ясно защо, вторият голям клиент са големите производители които по едн аили друга причина предпочитат microchip, най-вече цената и богатия избор предполагам. Третото направление в което са намерили приложение са за не токова сериозни продукти, или ниско бюджетни такива. И за трите области явно е добро решение, да вземем охранителната техника, използва се масаово не само в тази правена в БГ но и в тази правена навсякъде по света, разбира се до едно определено ниво, във техника висок клас не се виждат пикове, но то там няма и място за тях по чисто функционални съображения. Та стига сме го плюли, любителите да правят каквото искат с каквото искат, големите фирми едва лище ги убедиш че труда на служителите и технте нерви са по ценни от печалбата, и те ползвт това кеото е икономически целесъобразно. А при малките фирми с несериозни продукти, те след известно време стигат и до друга ахритектура тъй като на microchip му се изразодват ресурсите. Факта че ги използват в доста от автомобилната електроника, да светкат мигачи, включват вентилатори иликакви ли не други неотговорни неща значи че там има място за тях ... това е безмислен спор, много по разумно е да се каже закакво са подходящи, какви са им предимствата вместо само да се плючт, явно имат предимства за да имат такъв пазарен дял, и точно сравнението с микрософт е абсолютно доказателство. Майкрософт са вързали ръцете на клиентите, и клиентите нямат избор, майкрочип не са вързали никой да ги ползва, но ги позлват и имат сериозен пазарен дял, за това според мен има много по основателни причини от евтиния развой или популяризирането им, това вярно за средите на любителите и малките производители, но в крайна сметка истинските им продажби са при големите, а там не опира нито до цена а развоя нито до популярност.

Съб Юни 07, 2008 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Абе за преподаване сигурно не е най-удачната архитектура, но пък стига толкова плюене,
.....

Не става дума за плюене, а и никой не се е занимавал с това.

Никола вече доста ясно обясни за какво става дума и в тая посока му пригласям
колкото мога: предупреждение за начинаещите да не се оставят да бъдат
прекарани от чевръсти търговци, които ги чакат навсякъде наоколо именно
с пикове - един от най-неподходящите избори за учене.
Останалите, дето знаят какво искат или не искат да знаят нищо да се грижат
сами за себе си или да правят каквото щат, честно казано.

Съб Юни 07, 2008 11:37 am
Профил WWW

Мнение 
Абе виж сега, Киров е ясен, уважавам много и мнението му и способностите му, но честно казано много често изказванията му относно пиковете са доста крайни, и често звучат точно като плюене, сигурно и той мисли така за моето мненеие относно екологията и социализма, но това е друг въпрос.
Значи не е подходящ за учене не толкова защото създава вредни навици, а по скоро защото е по различен от почти всичко друго. Иначе кои са чак толкова вредните му навици, и по горе беше споменал че не се задълбава човек в архитектурата, аз мисля че точно ПИК е от процесорите които карат човек да се задълбае, и така му създават един не лош навик, първо да прочете и проучи. Не става дума за хора които хващат онзи глупав бейсик, или евентуално CCS и не прочитат и ред код, то същото се случва и с много други архитектури. Виз за х86 архитектурата съмнапълно съгласен в моента тя е най-неподходящата архитектура за да се учи човек да пише, особенно ако иска след това да се занимава с ембедед.

Съб Юни 07, 2008 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като съм поглеждал (повече не съм правил) PIC-овете и ми е изглеждало,
че асемблерът им би по-скоро отказал, отколкото научил начинаещ.
Но сигурно тук има някой, дето знае и PIC-чав, и друг асемблер, та може
да каже по-добре от мене. А не се ли задълбае до ниво асемблер в
началото поне човек - после да минава на каквито си иска високи нива - тя
работата с обучението му е приключила, преди да започне.
Това е главната причина x86 да са толкова вредни, човек трябва
да си държи носа през цялото време, докато им гледа асемблера; не е
ли така и с PIC? За мънички парченца код няма значение какъв е,
аз дори за x86 веднъж написах за половин час някаква комуникация
с един сериен DAC, дето един и се потеше (на C, като не C-то му беше
виновно... :-) ) с дни без успех, но за да се научи да мисли човек
напред и т.н. трябва поне някой друг месец да употреби в някакъв
проект, който да разръчка до основи.

Съб Юни 07, 2008 12:50 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща