|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 ползване на вц6 за иде
понеже ми писна от тъпия мплаб, най-накрая се наканих да конфигурирам един проект на студиото да ми билдва микроконтролерския код. всичко си бачка, но гцц вади номера на реда при грешките заградени със ::, а студиото за да се усети че това е номер на ред и да ме прати на него иска (). търсих у гугъла някаква опция да се укаже на гцц да ползва друг символ, но не намерих, нито на студиото намерих опция за смяна на символа. някаква идея? аз така и не намерих на гцц пълен списък с опции, а то тъпото не реагира нито на -?, нито на -h
|
| Сря Май 16, 2012 8:12 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: ползване на вц6 за иде
ти да видиш.... при линукс програмите кратък хелп може да видиш с "--help", за по-подробен ти трябва man ама за виндовс няма man. А в краен случай може за разнообразие пък да отвориш и документацията  Конкретно по темата вероятно няма да стане с опции да си форматираш изхода, но има множество стандартни линукс тулчета като grep, sеd, awk и т.н. с които може да преработваш от какъвто и до какъвто формат си искаш. Повечето тулчета вече ги има и под виндовс, намираш, инсталираш, четеш и така...
|
| Сря Май 16, 2012 9:38 am |
|
 |
|
syscop
|
Хвърли един поглед на Atmel Studio 6 може да ти дойде свежа идея 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Май 16, 2012 10:42 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Преди доста време и аз го имах тоя проблем но с ИАРския компилатор, подходих кракерски - намерих в ехе файла принтф форматиращия стринг (нещо като "%s:%n: %s") и си го пачнах с хекс едитор както ми бе угодно. В твоя случай заменяш :: с ().
При положение че гцц е отворен, би могъл да постъпиш по интелигентно и на ниво сорс да свършиш тая работа и след това да си билднеш гцц... обаче тоя път може да ти се стори доста каменист...
|
| Сря Май 16, 2012 11:58 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
тоя номер няма да мине лесно с гцц  Не забравяй че грешката може ти дойде не само от компилатора  edit: аз тъй и не схванах какво точно трябва да се замени, ама ето примерно как става с sed: където "make all" - вика компилатора "2>&1“ - пренасочване на stderr (нали него трябва да препраправяме) sed 's/regexp/replacement/" - търси regexp и го заменя, в случая 's/:/()/g' търси ':' и ги заменя с '()'
|
| Сря Май 16, 2012 12:37 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мамка му, добра идея! 
|
| Сря Май 16, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
loser
Ранг: Минаващ
|
темата е интересна за мен, преди години и аз пригаждах wc6, искам да споделя опит с работа със среда Qt Creator, тя е сравнително нова средата Qt Creator е сравнително нова, аз я ползвам от около 3 години за писане на програми, това е началният екран на версия 2.4.82, която ползвам от около месец: тази среда е оптимизирана за редактиране на проекти писани на C и C++, ето как рутинно изглежда: лесно се виждат грешките и предупрежденията при компилация: това е друг изглед, доста отвратителен - едва ли някой ще редактира с помощта на толкова много инструменти; целта тук е да покажа възможностите по време на редактиране на кода (отделните компоненти могат да се комбинират произволно, в произволни количества, това е само илюстрация, едва ли е ползотворно да се работи така): това е рутинен изглед на средата по време на отладка (debug), отладчикът е arm-none-eabi-gdb, версия 7.4: изглед с дизасемблиране, със същия отладчик: за мен, Qt Creator се доказа като много приятелски ориентирана - средата може лесно да бъде разширявана; така изглежда един контролен панел, който направих за домашни нужди: ето и конзолите, горната вляво е за диагностика, долната вляво е за контрол (пак за мои домашни нужди): Qt creator е среда, която явно е предвидена да може лесно да се доработва и разширява - ето два варианта за това (пак за мои домашни нужди): може би, Qt Creator заслужава внимание... zaphod - измежду много други незначителни неща - в средата може да се избира формата за представяне на грешките/предупрежденията (gnu/wc)
|
| Чет Май 17, 2012 3:15 am |
|
 |
|
zaphod
|
абе хубаво ама аз съм скептичен към новите неща и чакам друг да обере мините  а между другото тъпия стринг не знам къде са го погребали, прегледах всички файлове от бин директорията - дърво  ще трябва да го правя по трудния начин, с външен парсер. в интернет намерих някакъв магически начин със скрипт за мейкфайл, ама по-бързо ще напиша парсер, отколкото да се уча на мейкфайлове тепърва 
|
| Чет Май 17, 2012 7:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А дебъгването как ще го правиш?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 17, 2012 1:09 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами както до сега - скайп, лог файл....
|
| Чет Май 17, 2012 2:17 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
MPLAB X пробвал ли си го ? От 2 месеца работя с него, нямам оплаквания, липсват доста неща от стария, тромавичка среда, но Java, какво да се прави.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Май 18, 2012 1:58 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Май 18, 2012 1:52 am |
|
 |
|
zaphod
|
не съм, ама с такива препоръки няма и да го пробвам интелисенс има ли, двойния клик маркира ли думата, или все така поставя бп, а и тръгва ли по сто часа? много ме дразнеше това на мплаба че хем е прост като галош, хем тръгва 100 часа, докато вс дето е хиляда пъти по-сложно, пали веднага.
|
| Пет Май 18, 2012 6:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това при клиента, ясно  Имах предвид, докато още си на разработка, на масата, да не би да си открил начин да закачиш ICD към нещо различно от MPLAB си мислех... Как пък за толкоз време, не се намери един ентусиаст да напише сървър за GDB... Иначе MPLABX би трябвало да е развита поне колкото еклипс. Нали на нея уж се опира... В тоя ред на мисли, еклипса има доста кусури, ама като интелигентност при писане в редактора е доста напред с матриала. Така съм свикнал, че сега като пиша под IAR или MPLAB или VC6 направо откачвам, че няма кой да мисли вместо мен. VC6 е много, ама много назад като редактор, то даже Notepad++ има повече глезотии  Така, че ако пробваш еклипса, имам подозрения, че може и да ти хареса, като премине първоначалния шок от сблъсъка с опен сорс "идеологията".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 18, 2012 8:20 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз пробвах малко еклипс за пхп веднъж, ама нещо не ме грабна. то това нищо не значи де, може за с да е по-добре . иначе дебъгването "при мене" отдавна е минало, а и когато беше настояще пак дебъгвах отдалечено
|
| Пет Май 18, 2012 1:43 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Колкото до тръгването зарежда се толкова бързо, колкото Eclipse, Qt Designer или CrossWorks. Специално редактирането, оцветяването, търсенето, архивиране, управление на сорс кода са направени не по зле от Eclipse. На мен ми липсват специализираните менюта на MPLAB 8, не че ги няма, но са сложени на странни места, което най-вероятно е свързано с концепцията на NetBeans. Влизането в debug режим е обаче бавничко, може би с до 50% по-бавно от MPLAB 8. Нещото което много ми харесва е, че запомня последните позиции на редакция във всички файлове, имаш бутони за напред/назад, примерно редактираш функция някъде по средата на огромен файл, обаче ти трябва да видиш полетата в някоя структура дефинирина в друг файл, с 1-2 кликвания си при структурата. Отделно при задържане на Ctrl и кликване върху променлива, функция, макрос скача на мястото на дефиницията им. Полезна функция е Expand Macros, отваря един джам отдолу и ти показва сорс кода с всички макроси с конкретните им числови замествания. Вградения source compare е супер удобен. Компилацията на отделен файл не е проблем, при Eclipse например не може. Гадното е обаче, че не можеш да задаваш къде да ти слага o, hex и elf, щели да го оправят в следващите вересии. Друг бъг е disassembly, веднъж като го генерира и след това ти показва само стария файл, трябва да затриеш от файловата си система старото disassembly, за да генерира нов. А бе най-добре е да я изпробваш, според мен ще ти хареса, след като си опрял до VC. В грешка си, MPLAB X е NetBeans на Oracle, няма нищо общо с Eclipse, напълно различна концепция е. П.П. Да, двойния клик маркира думата. Сега го видях, аз не го използвам, маркирам с клавиатурата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Май 18, 2012 3:52 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Май 18, 2012 1:58 pm |
|
|