|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
 C за STM Cortex M3
Здравейте! Реших да пробвам и друга платформа (освен PIC  ) и си харесах това http://www.ebay.com/itm/ARM-Cortex-M3-STM32F103RBT6-Mini-Development-Board-/160860928883?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25740efb73 за първи стъпки. С какво Си се пише - гледах на IAR, има ли и други?
|
| Съб Ное 10, 2012 9:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: C за STM Cortex M3
Абе вариантите са много, даже всички тук да почнем да ги изброяваме пак ще пропуснем някой.
Въпросът е ти какво предпочиташ, защото това което е добро за един, за други не е...
Вариантът IAR общо взето е най-близко до ПИК мисленето. И в комбинация с тоя чеп дето си се спрял, аз честно казано не виждам никакъв смисъл от упражнението. Освен може би още една алтернатива в доставките... Ако все пак това целиш, аз бих ти препоръчал да погледнеш други комерсиални среди. Личното ми мнение за iar е много негативно, но подчертавам това е лично мнение. За съжаление другите комерсиалки не са особено разпространени особено у нас и ще ти е проблем съпорта. А и силата на тоя сорт продукти идва най-вече в интеграция с дебъгери и скъпи инструменти. Ако имаш начин да си ги набавиш, това е един доста професионален вариант, защото все още не всички инструменти ги има за GCC. И последен (не по важност) си gcc. Както казах един от недостатъците му е по-слабата интеграция със скъпи инструменти (говоря за инструменти с цени 5-10k$). Макар че едва ли те вълнува този проблем. Другият голям "недостатък" е, че ГНУ е набор от хиляди инструменти и се иска да ги познаваш малко, за да знаеш кое да ползваш, кога, в какъв порядък. За начинаещите това е голям проблем, т.е. навлизането е бавно и трудно. Не е за хора, дето очакват всичко да става с натискането на един бутон. Всъщност ако се организират правилно нещата става точно с един бутон. Примерно аз пък и при други колеги съм го видял, релийз на проект става точно с един бутон. Дребната подробност е, че тоя бутон сами сме си го направили да компилира правилните сорсове, с правилните настройки, да качва промените в няколко репозиторита, да криптира имиджа, да го качва и него където трябва, да се грижи за номерацията на релийзите и т.н. Умишлено тия неща се автоматизират, за да няма човешки грешки. С две думи силата на ГЦЦ е гъвкавостта. Може да правиш всичко от най-простото до най-сложните неща като да компилираш операционна система от сорта Линикс, Андроид и т.н. Но проблемът е, че не идва с версия за твоя чеп и бутон new project и не е преконфигурирано. Не че няма и такива изпълнения, но това убива идеята на ГНУ. Както и да е вкусове най-различни, аз се опитвам да обясня само разликите...
|
| Съб Ное 10, 2012 11:58 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ти пък намери да пробутваш тази боза на начинаещите  Аз при положение че ползвам няколко среди и може да се каже че имам доста опит,всеки път като се докосна до GCC ме втриса  Какво остава за по начинаещите. Бонго мини през някой комерсиален компилатор първо  IAR-a си работи добре,всичко е събрано на едно и работи. Имаш пълна интеграция на повечето разпространени дебъдери. Има си плъгин за интеграция в Eclipse. Дебъгера си е интегриран също в Еклипса. Имаш си хидъри за почти всички армчета които могат да те заинтересуват. Доста примери има към него. Имаш плъгини за повечето ембедед операционни системи. Проблем е ако трябва да го плащаш но май не е такъв случая.
|
| Съб Ное 10, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Щом си свикнал с пиковете, слагай IAR. За GCC трябва много да си пренастроиш мисленето и силно вероятно е да го намразиш още с първия досег.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Ное 10, 2012 1:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Първо, не мисля че е боза. Второ, не я препоръчвам на никого, само изброявам какви са алтернативите. Това, което препоръчах е да не си губи времето с IAR. Позволявам си това мнение, защото съм минал по тоя път. Мисля, че познавам IAR достатъчно добре. Наистина много бързо ще подкара един hello world, но за по-голям проект ще загуби време и рано или късно ще разбере, че това не е подходяща среда. Аз известно време поддържах някаква съвместимост с IAR за някои от бинлиотеките си, но след това умишлено я махнах, за да не подвеждам хората. Който иска да си губи времето, да си го губи... аз не мога да му преча  Между другото същото ми е мнението и за някои от т.н. GCC базирани среди. Навремето имаше някакъв смисъл от тях за Windows, но от както има нейтив тулчейни вече няма оправдания, освен мързел и нежалание да се научат някои неща. В крайна сметка, ако Бонго не желае да учи, по-добре изобщо да не се захваща. Не виждам смисъл и да се учат нови глупости. Специално Ф1 си е недомислен чип и това, че ядрото му е АРМ не го прави много по-добър от ПИК, освен повечето ресурси но мисля че ПИК32 вече имат доста ресурси.
|
| Съб Ное 10, 2012 2:31 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
хихи, Миро, знаех си че ще си "допаднете" с STM
Иначе остави човека да се "мъчи" с IAR. Минал съм по тоя път, за разлика от теб. Имам предвид преход от ПИК на АРМ. Шока да са хвърлиш направо на гну концепцията е прекалено голям. Това си е концепция правена за програмисти с такова мислене. А тук 90% от хората са програмисти по между другото (както и аз). Едва ли има повече от няколко човека изучавали програмиране като специалност. Повечето са малко или много железари. И един такъв като го метнеш в дебрите на гну-то и му кажеш, че под хелп се разбира да чете сорсове и меил листи, че ще трябва да учи що е то make, linker, startup код и ще му убиеш желанието в зародиш...
На IAR това му е ценното - "hello world" тръгва лесно. За повечето хора това което предлага IAR е повече от достатъчно. А ако някога му отеснее там той сам ще потърси алтернативите. Но вероятността да не му се наложи е огромна, за повечето хора е така. Това което аз лично не му харесвам на IAR е прекалено постния редактор (за много хора обаче точно това е ценното). Обаче Кольо казва, че вече успешно се интегрирал с Eclipse, така, че и това е решено явно.
Гнус-а е много удобен за хора писали за ПЦ, особенно такива писали под линукс. Ама за останалите е черна дупка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Ное 10, 2012 3:30 pm |
|
 |
|
relsys
|
Еее... да не мислите, че ще пропусна "любимците"...  ... Ей това е, особено като за от нулата: http://www.mikroe.com/mikroc/arm/
|
| Съб Ное 10, 2012 3:46 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|