Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
ChibiOS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ChibiOS
Аз продължавам да си търся прилична ОС за STM32. Nuttx засега остава на заден план, много недовършени и неработещи неща има вътре, а й човека явно не му е преоритет точно STM-a.

Попаднах на това ChibiOS. Като цяло форума им е доста по населен от този на Nuttx, което е голямо предимство. Другото му предимство е, че е портната за доста контролери, но повечето хора я търкалят под STM.

От прегледа на сорсовете ми изглежда нещо средно между FreeRTOS и Nuttx/Ecos. В смисъл кърнела е приличен, има си основните неща. Периферията е под някаква форма на драйвери, но са далеч от стандартизирания подход на Nuttx. Имат някакви входно изходни точки и с това май се изчерпва приликата :) Като цяло е доста по бедна от Nuttx-а, ама там богатството май е само на неизтестван код. Верно в огромни количества, ама неработещ.

Компилира се невъобразимо по-лесно от нута, то и като файлове е 1/10 от него :) Без проблем се изтъркаля под уиндоуския тулчейн и еклипс, дебъгва се с J-link... абе засега ми харесва, ама само мигам светодиоди с нея :)

Малко неприятен факт е, че е под GPL, докато нута е под BSD лиценз.

Пет Ное 16, 2012 3:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: ChibiOS
Ако не те притеснява лиценза ползвай нея, определено правенето на драйвери е с правилния подход при тях!
Друго което ползвам, е TNKernel, супер е и е фри. Може да я ползваш и за кортекси и за пикове (24 и 32). Естествено там драйверите са от тебе.

Пет Ное 16, 2012 4:18 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

А някакви мнения за http://micrium.com/page/products/rtos :?:

Пон Ное 19, 2012 7:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

uCOS-ът е OK, като се има пред вид че е правен като компактен и опростен RTOS. Всъщност, TNKernel има много общи черти с него - явно Юрий Томкин е черпил идеи от него без да го копира директно.
И при двете системи драйверите са нещо независимо от шедълера и не са част от операционната система. Дали това е предимство или недостатък може да се спори, но на мен този подход ми харесва повече, защото оставя свобода на разработчика.
Има си и трески за дялане - напр. странната имплементация на мютексите, но с това се свиква.
Дори по едно време бях започнал да правя общо API за двата RTOS-а, защото още не бяхме решили дали ще купуваме Микриума или ще работим на някоя безплатна среда. Но в края на краищата шефовете отпуснаха пари за uCOS-а и API-то така и не влезе в действие.
Недостатъкът на uCOS-а е, че е платен, а май Цецо търси нещо безплатно.

Пон Ное 19, 2012 9:49 pm
Профил
Аватар

бате ваньо, какви пари ви стръскаха и за коя версия (2 или 3).
че чувам някакви дебели числа, ама все от втора ръка.

и на мен по-по-най- ми харесва uC-OS, ма ме отказаха още в началото

Пон Ное 19, 2012 10:16 pm
Профил

Да ви обърна внимание и на още един РТОС ...http://www.contiki-os.org/ - нямам си идея как е, но поне от заглавната страница изглежда интересно. На работата ползваме eCos - не, че не върши работа, ама за това което му ползваме спокойно можеше да се мине и с нещо по малко - заварено положение.

Пон Ное 19, 2012 10:40 pm
Профил

БатеВаньо написа:
а май Цецо търси нещо безплатно.

Цецо още не е наясно какво търси... до вчера твърдеше, че осовете нямат почва у нас, а сега е готов да мине на лайнукс или цигвин заради един ос :-)
Чибито обаче изглежда подходящо. Особено ако го подкара бързо, вместо да се лута с глупости.

Иначе ос-вете май напоследък се нароиха... Аз докато се борих с SD карти тия дни прерових пак доста сорсове. И RTEMS ми направиха добро впечатление, но гледах само карти, не съм задълбавал в кърнели и т.н.

Между другото ще е интересно да се направи една сравнителна табличка...

Пон Ное 19, 2012 10:58 pm
Профил
Аватар

e, RTEMS са класическа музика. трябва си нагласа за да я слушаш - зала, облекло, пура, арманяк, интелектуални раговори с другите слушатели...
някак си не ми се връзва с малки чипчета.

а тука по-скоро говорим за чалга или в най-добрия случай за кръчмарска музика. не е важно какво ти крещи човека насреща, важно е на всички да им е гот.

Вто Ное 20, 2012 10:41 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Цецо още не е наясно какво търси...

Цецо еволюира в движение и с голямо нежелание :) Не ми е кеф, аз никога не съм се имал за добър програмист... А и винаги съм си падал по простите и ефективни решения...

Вто Ное 20, 2012 12:26 pm
Профил ICQ

Ние купихме Product Line лиценза на uCOS-II понеже правим разни изделия, но все от един тип. Освен това при него няма ограничение с какъв процесор са изделията. По принцип искаха $37500 за него, но нашите еврейски колеги го спазариха за $25000 (няма спор - много са добри в това).
Иначе, за единичен продукт е $7500, за CPU-type лиценза беше над $40000 и освен това ограничението е за определена процесорна фамилия на един производител.

Вто Ное 20, 2012 1:04 pm
Профил
Аватар

Леле

Вто Ное 20, 2012 1:11 pm
Профил ICQ
Аватар

аз даже и по-големи чени чух.

Ваньо, в тази цена влизат ли някакви стекове (мрежа, USB)?

Вто Ное 20, 2012 1:19 pm
Профил

Не, това е само за uCOS-а.

Вто Ное 20, 2012 1:26 pm
Профил
Аватар

Поне да беше за III тая цена :) Както е казано в "Бай Ганьо" - Имали бол пари,дали.
Аз съм копал и с II ката и с FreeRtos-a. Ако трябва да направя сравнение долу горе са в една категория ако сравняваме само OS-ите. uCos-a има предимство в стековете които вървят към него. А вие без стекове :)

Вто Ное 20, 2012 1:42 pm
Профил

Който е човъркал да дава малко по-подробно инфо... :wink:

Вто Ное 20, 2012 2:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща