Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
предложение за под раздел/закачени теми 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение предложение за под раздел/закачени теми
С оглед на това, че се нароиха доста ОС-и мисля, че е добре да има някъде изолирано място дето да се обсъждат. Сега има разни теми из форума, ама отпадат надолу, а после търсенето им е кошмар. Като гледам има интерес към темата. Масово вече девелопмента минава на ниво лего - и човек трябва да се ориентира как да сглоби кулата - ОС, УСБ, Едернет, Фат, ГУЙ...

Мисля, че вече средния девелопер масово мина на ниво 32 бита и подобни неща все повече ще са актуални.

Аз например едва вчера открих (а е излязло 2010), че фрискейл има GUI, който май му раздават сорсовете, какъв му е лиценза незнам. Ама досега единственото подобно нещо правеха Микрочип и то техния GUI, тръгна много обещаващо, ама после нещо май позаебаха развитието му.

http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... ?code=EGUI

Пон Ное 26, 2012 4:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: предложение за под раздел/закачени теми
Не са само Фрискейл и Майкрочип - Луминари/ТИ и те имат GUI от известно време.

Пон Ное 26, 2012 5:08 pm
Профил

Цецо, не ти трябва форум, трябва ти компания да не копаш сам ;-)

Между другото не стана ясно на какво последно се спря, тестваше разни неща... Няма да е зле да опишеш какво си хареса, защо го хареса, евентуално как се подкарва. Тику виж и други са се зарибили и си формирате някаква фен групичка. Пожелавам ви го, че е кофти като няма кой даже и да те напсува :D

Вто Ное 27, 2012 10:05 am
Профил
Аватар

Идеята ти никак не е лоша!

Вто Ное 27, 2012 10:21 am
Профил WWW
Аватар

Ами засега оставам на ChibiOS. Нямам време за повече ровене. Общо взето трябваше да избирам между FreeRTOS, ChibiOS и Nutxx. Първата вече съм я ползвал и за конкретното приложение ми простее. Третата има прекалено много неработещ код, който няма изгледи скоро да стане работещ, човека явно и той копа сам в нивата. А и имам чувството, че еуфорията му е минала и нещо не мисли да си дава голям зор.

Чибито дотук съм го качил в една моя платка, USB-CDC драйвера зацепи. Поне тръгна някаква конзола през него. Колко е стабилен ще се види, ама пак е успех, щото това е първата ОС която виждам да го прави от раз. FatFs успешно е портнат към него, което също ще ми влезе в употреба. Хубавото му е, че повечето хора в мрежата копат за него на STM32 и още ги гони първоначалната еуфория, т.е. работи се :)

Сега се опитвам да подкарам ГУИ-я им, който обаче може и да зарежа, защото е в много примитивна форма все още. А може и аз да си донапиша нещата, ще видя как вървят. Другия ми избор е да открадна нещо, я от Freescale, я от Микрочип, я от Луминари. Но не съм имал време да им разгледам кодовете все още. Имам и ucos gui, даже съм го подкравал под ФриРТОС, ама там нещата с лицензите са мноооооого дебели. А и не ме кефи как е написан, правен е да е много преносим и е натъпкан със зверско количество макроси, които нямат проследяване.

П.С.
То аз съм свикнал да копая сам, което си е гадна работа, ама това е. Така навремето сам си бих главата в масата докато затъркалям GCC на куртекс, месеци минаха. Веднага след това излезнаха сума ти тулчейнове, ама чак като аз си сглобих всичко от скраб... Сега се пробвам да мина по тънката лайсна, пък да видим.

Затова ми се щеше да има отделно място да си дращим по въпроса. Защото иначе темите заминават в аналите на историята и нямат намиране.

Вто Ное 27, 2012 12:47 pm
Профил ICQ

Мда... като гледам как вървят нещата и тоя път Цецо ще си копа сам :wink:

Не се скатавайте бе хора, до 6 месеца той ще е подкарал и ще е забравил и няма да му се занимава много-много с проблеми на начинаещи. Сега е моментът на примоциите :D

Сря Ное 28, 2012 11:54 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

не му е мястото тук, и аз не знам къде е правилно да попитам, но не е и за отваряне на нова тема; понеже се говори за разни операционни системи, искам да питам дали някой случайно е заглеждал 'scmRTOS' (http://scmrtos.sourceforge.net/ScmRTOS)? бях я видял миналата година, наскоро пак ми се мярна отнякъде; преди седмица-две бегло погледнах страницата на проекта, и сорсовете - интересно ми се стори, че я пишат руснаци (има документация и на английски, но руската е по-добре написана), писана е на Ц++, и изглежда се ползват доста шаблони; самият код е малък като обем, наистина, но Ц++ с шаблони за микроконтролери ми се стори подозрително; хората твърдят, че кодът на самато операционна система, и потребностите от памет по време на изпълнение, са малки, защото всичко е така проектирано, че системата е съвсем статична, а Ц++ и шаблоните ги ползват за удобство, и за по кратко и четливо излагане на кода; доколкото схванах, тази 'ОС' е среда, която предоставя средства за пускане на няколко нишки (със зададени приоритети и възможност за кооперативна и изпреварваща ('preemptive') смяна на контекста), основни механизми за синхронизация и обмен на съобщения, и... май основно това; не забелязах обособена абстракция за писане на драйвери, динамична работа с памет, и други подобни

системата ми се стори интересна, защото - поне на мен - ми се налага да конструирам прости системи, за които нещата, споменати горе, са предостатъчни; ако някой я е ползвал - споделете впечатления; живот и здраве, иска ми се да опитам да я пусна за проба през идващите празници, и ако успея, ще споделя опит

Пет Дек 07, 2012 12:39 am
Профил
Аватар

Ами аз само бегло я разгледах. Ама то прости таск суитчери... избора е голям.

По надолу обаче нещата стават много зле при всички безплатни варианти (платените идея си нямам как са). Поради голямото разнообразие от периферия и железа, кашата на драйверно ниво е сериозна.

Пет Дек 07, 2012 3:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]