интерполация с кубичен сплайн
Здравейте!
Проектирам един цифров филтър, който прави 8X овърсемплинг на аудио сигнал (CD-Audio). В алгоритъма не използвам традиционните методи за интерполация - филтрация на сигнала на половината от честотата на дискретизация, а метод, базиран на кубичната сплайн интерполация. Идеята беше да избегна фазовите изкривявания при филтрация. При визуализациите забелязах, че при високи честоти се получава модулация на сигнала. Визуализирал съм сигнала след интерполатора, като входната честота на дискретизация е 44.1 kHz, както и реакцията му на единичен входен импулс.
Една от визуализациите е на сигнал от насложени синусоиди с честоти до 20kHz. В жълт цвят е сигналът, от който съм дискретизирал и съм го подал на входа на интерполатора, а в син цвят е представен сигнала от изхода му. Направил съм го с цел да се види грешката от интерполация.
Направи ми впечаление, че при конструирането на цифрови филтри за интерполация някои залагат на по-ефективно филтриране на огледалния спектър над честотата на Найкуист, за да не се получи модулация на сигнала. За сметка на това преходната характеристика на тези филтри затихва бавно и фазовите изкривявания са по- големи. Други залагат на по-полегата АЧХ за сметка на по-бързо затихващи преходни процеси (реакция при единичен входен импулс), в резултат на което се получава тази характерна модулация при високи честоти, но фазовите изкривявания са по- малки.
Как би се отразила на звука според вас тази модулация при високите честоти и бихте ли коментирали получената преходна харектеристика.
Благодаря предварително!
Пламен
16kHz входен сигнал:
18kHz:
20kHz:
impulse response:
signal: