|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
RQ: ATTR_INTERRUPT_HANDLER: обекта на прекъсването
| Автор |
Съобщение |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 RQ: ATTR_INTERRUPT_HANDLER: обекта на прекъсването
( ДОПЪЛЕНО: по-долу ми обърнаха внимание, че не съм поясникл средата: Става въпрос за AVR32, AT32UC3C2 и подобни. Тия процесори имат по няколко UART интерфейса. Въпросът ми е мога ли да присвоя един обработчик на прекъсване на всички UART интерфейси. За да мога да направя това, трябва да знам при всяко конкретното влизане в обработчика от коя от прекъсванията (или от кой конкретен интерфейс) е предизвикано. Как в обработчиците на прекъсването се определя от къде е дошло прекъсването?) ОРИГИНАЛЕН ПОСТ: ТОВА е обработчикът (простичко ехо): ТОВА е инициализацията: , където irq-то е съответно на отворения USART И СЕГА ВЪПРОСА: ИМА ЛИ МЕХАНИЗЪМ с който да знам от кой USART или поне от кое прекъсване влизам в обтаботчика? ТРЯБВА МИ, за да знам от къде да чета байта (сега го чета от DEBUG_USART, някава тъпа константа). БЛАГОДАРЯ!
Последна промяна NikB на Вто Мар 05, 2013 8:59 am, променена общо 3 пъти
|
| Пон Мар 04, 2013 9:46 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: RQ: ATTR_INTERRUPT_HANDLER: обекта на прекъсването
Отговора е: Да.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 05, 2013 12:37 am |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти! Уверен съм, че може да поясниш с още 12-13 думи така, че да схвана. И, защото беше любезен да ми помогнеш, и защото се надявам да имаш чувство за хумор  , и аз ще се опитам да ти помогна: "ОтговорЪТ е да" - подлогът, това, което върши действието (в случея : "отговорЪТ"), се членува с пълен член, а членът в българския език е отзад. (Само някой да не вземе да брои моите пропуски  :):))
|
| Вто Мар 05, 2013 12:53 am |
|
 |
|
ike
|
Преди ти да схванеш, трябва първо аз да схвана. Пишеш на Бейсик нали?
|
| Вто Мар 05, 2013 1:37 am |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти за отзивчивостта, приемем иронията и сарказма  . Ще ти обясня. Пиша на Фортран. Бейсикът е прекалено модерен. А сега сериозно: май наистина не съм пояснил обкръжението, вярвал съм, че името на атрибута е достатъчно. Става въпрос за AVR32, AT32UC3C2 и подобни. Тия процесори имат по няколко UART интерфейса. Въпросът ми е мога ли да присвоя един обработчик на прекъсване на всички UART интерфейси. За да мога да направя това, трябва да знам при всяко конкретното влизане в обработчика от коя от прекъсванията (или от кой конкретен интерфейс) е предизвикано.
|
| Вто Мар 05, 2013 8:56 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има два варианта за прекъсванията - общ вектор за всички прекъсвания и отделни вектори...
Кой точно вариант е ще трябва да си провериш архитектурата на АВР32, но едни и същи периферии могат да бъдат вързани и по двата начина. Примерно SAM7 са с общ вектор щото е АРМ7, а SAM3 с отделни щото е куртекс. Но USАR-те им са едни и същи както и на AVRx...
При общ вектор, общо взето си проверяваш източника и му викаш "обработчика", естествено може да подадеш параметри за какво точно го викаш. При отделни вектори може да ползваш "wrapers" не знам как ще ще го преведеш, но имаш usart1_ISR(), usart2_ISR() и т.н. които не правят нищо друго освен да извикат usart_ISR(usart x) със съответния параметър.
|
| Вто Мар 05, 2013 10:19 am |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти много за отзивчивостта, за компетентния и своевременен отговор! Не всичко разбрах, но поне е ясно какво трябва да търся и да чета. И най-много ми хареса идеята да направя отделни малки обработчици, които да викат общия универсален и всеобхватен обработчик, като му предават отделни параметри. Страхотно! (Офф: Тая идея ми е много близка и изглежда толкова естествена, че ме е срам, че не ми е дошла в главата още снощи . Напоследък си мисля, че преди, когато нямаше форуми, гугъл и интернет (и въобще - документация - преди 100 години) май идеите ми бяха повече и идваха по-бързо. Вероятно е от ЕГН-то. Но се успокоявам, защото принината може да е и друга - на те времена не се налагаше да пиша едновременно на 5 езика, за няколко операционни системи и отделно - на C и асемблер за процесори от различни производители и фамилии.)
|
| Вто Мар 05, 2013 1:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В Аtmel Software Framework имаш много примери. Отделно че в Atmel Studio 6 можеш лесно да си конфигурираш проект с използването на ASF. Там ще се ориентираш как се работи най удобно с прекъсванията на AVR32
|
| Вто Мар 05, 2013 2:00 pm |
|
 |
|
ike
|
http://www.ultimaserial.com/avr_lwip_var.htmlДо колкото виждам с това INTC_register_interrupt( UART_int_handler, irq, int_level); казваш при прекъсване irq да се извика UART_int_handler До колкото виждам при AVR32 прекъсванията са отделни. При някои архитектури като влезнеш в прекъсване последователно проверяваш кои флагове са вдигнати последователно и ги обработваш, след което с инструкция ги сваляш. Ако не ги свалиш ръчно, веднага пак влиза в прекъсване. Тях трябва да ги обработваш по-бързо от колкото пристигат, иначе може да изтървеш някое прекъсване. Едит: И никога не забравяй да споменаваш, кой ти е конкретно контролера и кой ти е компилатора и този компилатор под каква ОС е.
|
| Вто Мар 05, 2013 2:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Трябва да се чете... аз не ползвам AVR и не ми се чете  На пръв поглед изглежда като да може да се групират различни прекъсвания в един вектор. В "обработчика" на групата явно ще трябва да се чете interrupt cause или там каквото се чете, за да се разбере точния източник... И като знаеш кой е, т.е. дали е UART и кой UART може да извикаш "обработчик" за uart и му подадеш параметър... Но пак казвам - трябва да се чете и да се види дали е така...
|
| Вто Мар 05, 2013 2:31 pm |
|
 |
|
NikB
|
БЛАГОДАРЯ за всички постове! Сутринта, като прочетох първия отговор, си прочетох темата и бях силно изненадан от лошата формулировка. По принцип не съм такъв човек  и се извинявам на всички, на които съм губил времето да гадаят.
|
| Вто Мар 05, 2013 4:32 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|