Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
STM32 IDE:Eclipse + GNU ARMGCC + OpenOCD/stlink + stlinkv2 + 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение STM32 IDE:Eclipse + GNU ARMGCC + OpenOCD/stlink + stlinkv2 +
+ Ubuntu.

Здравейте,

Та така, от много време ме глождеше отвътре да почна да ползвам убунтото за развой и от около 3 седмици се заседях наUbuntu 12.04 LTS x64. Преди това си седях на 7-ца и работех единствено на CooCox IDE - която е много добра среда - проста и лесна в употреба и при това безплатна но без "естествен" вариант за линукс. Това което ми харесва при CooCox IDE че всичко е много интуитивно, визуално си има бутонче за всичко, и много лесно могат да се създават проекти от нищо , да се добавят (и линквайки се сами към проекта) файлове и това всичкото да се компилира с почти никакви първоначални настройки.

Сега, голям дерт ми е да си направя подобна среда (IDE) в убунтутото, също както и при Windows 7 с CooCox CoIDE-то. Тъй като знам че Linux света всичко става с клизма прегледах доста теми в нета, но така и не успях да открия точно такова или поне достатъчно близко ръководство за това как да си създам (сам) среда и как да я изполсвам (с посочените името на темата компоненти, по горе).
Това което много ме дразни много от постовете в интернет, учат на програмиране и ползване само от конзолата. Това което търся е, нещата в колкото се може по-голямата си част да са визуални (да има GUI). Разбирам, каквото трябва първоначлано да се настрои , и е възможно само и единствено от конзола - ще се направи. Пробвах инструкциите от по-долния линк (със съвсем малки промени за отговарят на хардуера който ползвам):
http://embeddedprogrammer.blogspot.com/ ... h-gcc.html
Но това не ме удовелотворява, човека пише на C++ (интересувам се от C), също някъква абсолютна мъка е да се ползва този шаблонен проект. Не мога да правилно файлове към проекта , при билдване компилатора гърми не открива библиотеки и прочие проблеми.

Затова почвам на чисто.
Та питанката ми е, има ли хора тука които са минавали по тоя трънлив път (много пъти), и могат ли да споделят (да напишат подробни инструкции тук или да си направим кореспонденция) затова как аджеба да си "построя" сам среда развой
- Eclipse + GNU ARMGCC (тази версия която се сваля от launchpad.net) + OpenOCD или texane-stlink (тука не съм много ориентиран, което е по добро и лесно в употреба него да се избере) + stlinkv2 (SWD протокола)

Това ми е workbench-а за момента, използвам STM32Ldiscovery борда (неговия Stlinkv2 - SWD) за програмиране и дебъг. А таргет контролера е STM32F100CBT7 ( имам също така още STM32F103 в същия корпус и пак на такава платка, така че да мога да си менкам).
Прикачени файлове:
IMG_20130405_205139.jpg
IMG_20130405_205139.jpg [ 636.81 KiB | Прегледано 3435 пъти ]

Ако някой може да помогне, може й на лични, но най-добре мисля ще е тук.
Благодаря

Пет Апр 05, 2013 9:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: STM32 IDE:Eclipse + GNU ARMGCC + OpenOCD/stlink + stlink
markov85 написа:
Тъй като знам че Linux света всичко става с клизма прегледах доста теми в нета, но така и не успях да открия точно такова или поне достатъчно близко ръководство за това как да си създам (сам) среда и как да я изполсвам (с посочените името на темата компоненти, по горе).

Е в началото без клизми няма да ти се размине ;-)

Цитат:
Това което много ме дразни много от постовете в интернет, учат на програмиране и ползване само от конзолата.

Приеми, че това е нещо което ще разбереш на по-късен етап (ако се задържиш). Има си много сериозни причини нещата да се обясняват и да се правят през конзола. Не е случайно ;-)

Сега, конкретно... първо Еклипс, сваляш последната версия, разархивираш (за препоръчва не къде да е), изкарваш си евентуално икона. Всичко това е описано достатъчно добре в нета. Евентуално ти трябва Zylin плъгина и той е описан...

ARMGCC не знам държиш на такива неща... Аз винаги препоръчвам стандартни тулчейнове, т.е. такива които по никакъв начин не се отклоняват от GCC. Нестандартните са само източник на проблеми и макар към момента на създаването си да си имали "нещо повече" то много бързо изостават с версиите. Сложи си Ягарто или друг подобен и не се занимавай с глупости. Специално www.yagarto.de си ги има сорсовете на сайта, сваляш първо скриптовете, разархивираш, то прави една download директория. В нея сваляш останалите пакети (май в последната версия липсваше един - zlib или нещо от сорта, аз го имах от преди, но едва ли ще ти е проблем да си го свалиш от друго място). И след това четеш readme и изпълняваш. Има само едно нещо дето не е добре в скрипта на немеца, че по дефаулт търси 64-бит и трябва да се пипне един файл, но ти си с 64-бит така че не те касае.

OpenOCD не съм го ползвал скоро... но трябва да има инструкции как се инсталира. То по принцип си е команд промпт и под windows така че "клизмата" едва ли е по-различна ;-)

Между другото, като забуксуваш някъде казва "опитвам се да направя това", но се получава "еди какво си"... В смисъл давай лог от конзолата....

Пет Апр 05, 2013 10:48 pm
Профил

markov85 написа:
Това което много ме дразни много от постовете в интернет, учат на програмиране и ползване само от конзолата. Това което търся е, нещата в колкото се може по-голямата си част да са визуални (да има GUI).

Струва си да се помъчиш малко в началото, ама да свикнеш да работиш само в конзолата. С времето ще ти се изплати многократно - минах преди няколко години по същия път - от Visual Studio и .NET , през Ubuntu с GUI и C++ за крос разработка за ARM, и накрая се озовах в конзолата пишейки на чисто C във VIM управлявайки всичко с GIT. Някак си нещата естествено си се подредиха (за мен) в тази посока. Но си иска време, не става изведнъж, но в края на краищата всичко е въпрос на рутина.

Съб Апр 06, 2013 12:54 am
Профил
Аватар

Подкарването на еклипс под убунто няма никаква философия, просто теглиш и инсталираш. Тулчейна също, оправяш си пътищата и толкова. Говоря за неитив мейк де, иначе не знам как е. С дебъгера нещата са според зависи - няма лесно и еднозначно, мазало е. Поне с J-link, предполагам с stlink ще е същата шитня под лайнукс.

Съб Апр 06, 2013 10:12 am
Профил ICQ

" Подкарването на еклипс под убунто няма никаква философия, ... " 8-O еммм да, явно съм екстра !остър след близо 2 седмици и нещо тормоз. Но няма значение, ей сега преди малко успях да си направя IDE под курбунто-то : Eclipse (indigo) + ARMGCC (launchpad.net) + texane stlink + stlinkv2 (SWD) , шие и дебъгва.

Help:
http://embeddedprogrammer.blogspot.com/ ... h-gcc.html
+
http://we.easyelectronics.ru/CADSoft/ub ... ihsya.html
+
http://we.easyelectronics.ru/CADSoft/st ... buntu.html
+
self-interpretation

Нед Апр 07, 2013 2:38 am
Профил

На мен не ми стана ясно какъв е бил проблемът, ама важното е че си го решил.

Принципно еклипс няма инсталации и конфигурации, сваляш и пускаш. Просто е, затова казваме че няма философия... Единствено сега като се замисля може с 64-битовите версии да се е омазало. Не се сетих за това, но преди две години като го пробвах и при мен се получи боза. Самият еклипс май някак си го подкарах, но половината плъгини не тръгнаха. Смесването на 32 и 64 -бит джаби създаваше много ядове, затова си върнах 32-битовата система и не се замимавах повече. Би трябвало сега нещата да са малко по-добре, но като гледам ти бориш доста стари и екзотични неща... та нормално е да си имал проблеми :-)

Нед Апр 07, 2013 11:26 am
Профил

markov85 написа:
+ Ubuntu.

Здравейте,

Затова почвам на чисто.
Та питанката ми е, има ли хора тука които са минавали по тоя трънлив път (много пъти), и могат ли да споделят (да напишат подробни инструкции тук или да си направим кореспонденция) затова как аджеба да си "построя" сам среда развой
- Eclipse + GNU ARMGCC (тази версия която се сваля от launchpad.net) + OpenOCD или texane-stlink (тука не съм много ориентиран, което е по добро и лесно в употреба него да се избере) + stlinkv2 (SWD протокола)

Благодаря

Здравей,
Ползвам такава конфигурация на Убунту 13.04 х64, не би трябвало да имаш проблеми. Единствено gdb-а може да иска 32 битови ncurses, и то не че му трябват, а така е извикан. В терминал го викни и виж какво казва. От директорията където е ако ти дава липсващи библиотеки грешка, на './ldd arm-none-eabi-gdb ', иначе за arm-none-eabi-ххх трябва да т е компилирано с нагласен --sysroot , относителен, та може да го меститиш където искаш, ама всичкото. Ти по принцип ако пролзваш Скайпа в х64 Убунтуту, вероятно си качил ia-32libs /в 12.04, в по новите имената са други/ .
СооСох е орезано и напудрено Еклипсе, та настройките може да си ги вземеш от там, не с копи-пейс де.
В Еклипс и в Линукса въобще е удобно да експортираш промеливата PATH. Например в сетинг -енваермънт /път/до/гсс-то. Трябва да укажеш къде и кой линкер скрипт ще ползваш, това е -Wl,-T.... параметри на гсс-то за линкера и чесно казано, не е работа на IDE- да те ограничава. Сещам се, че може и крос да компилираш, чрез маке файл,чрез смаке, и вероятно още разни начини, така че настройката ти е част от свободата, уелкам ин линукс урълд...
Та първото нещо, което е рзлично, е начина на мислене, нещата стават по много начини, избираш си твой и действаш.

Пет Апр 12, 2013 10:31 am
Профил

1204 написа:
Убунту 13.04

брях, излезе ли вече?

Пет Апр 12, 2013 11:24 am
Профил

Избора ти не е дали опен осд или ст-ютилити, сложе ги и двете, те се стартират външно, може и вън от еклипса, слушат обаче на различни портове по дефаул. ст ютилс - localhost:4242 а 3333 за опеносд.

Прикачени файлове:
2013-2.png
2013-2.png [ 37.94 KiB | Прегледано 3186 пъти ]
2013-04.png
2013-04.png [ 295.76 KiB | Прегледано 3186 пъти ]
Пет Апр 12, 2013 3:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]