Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
VCP port 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение VCP port
По-рано свързвах PC с PIC по COMM порт, като можех да пращам данни в двете посоки едновременно (duplex). Сега обаче, правя интерфейс през virtual comm port чрез FTDI FT232RL и USB iнтерфейс и забива. (Когато правя последователно предаване на данни в двете посоки, не едновременно, няма проблем). Предполагам, че това се дължи на USB интерфейса, но има ли начин това да се преодолее?

Вто Юли 09, 2013 4:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: VCP port
jwalker написа:
По-рано свързвах PC с PIC по COMM порт, като можех да пращам данни в двете посоки едновременно (duplex). Сега обаче, правя интерфейс през virtual comm port чрез FTDI FT232RL и USB iнтерфейс и забива. (Когато правя последователно предаване на данни в двете посоки, не едновременно, няма проблем). Предполагам, че това се дължи на USB интерфейса, но има ли начин това да се преодолее?

USB интерфейса е еднопосочен (тоест не е full duplex). Ама понеже по-бърз, би трябвало да може да си го буферира и да изглежда като постоянен трансфер в двете посоки. Лично не съм пробвал, обаче, но предполагам че е софтуерен, а не хардуерен проблем.

Вто Юли 09, 2013 4:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Не би трябвало да имаш проблем - фт-то поддържа фулл дуплекс на доста по-големи скорости отколкото старите хардуерни комове - имаш някъв проблем със софтуера на компютъра.

Вто Юли 09, 2013 4:27 pm
Профил ICQ

По-скоро с идеологията на протокола може да имам проблем.
Протокола ми е:
PC->PIC: Команда, параметри, контролна сума
PIC->PC: Отговор, данни, контролна сума

с това проблем няма.

Но имам и така наречения асинхронно предаване на данни от PIC към PC в момент, когато PIC реши (примерно всеки 10ms, за всеки полупериод на мрежовото напрежение). И ако тогава PC изпраща команда към PIC следва колизия.

Тая идеология с двупосочния RS232 си беше добре, но явно тук не става.

Вто Юли 09, 2013 5:06 pm
Профил
Аватар

Хъ - не би трябвало да имаш проблеми - пробвай да си поиграеш с буферите в настройките на компорта.

Вто Юли 09, 2013 7:54 pm
Профил ICQ

За FTDI не знам, но ползвам доста серийни конвертори и нямат никакъв проблем с дуплекса, това е по скоро въпрос на драйвер и настройка на драйвера, няма логика да не става.

Вто Юли 09, 2013 8:46 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Преди няколко месеца правих нещо с конвертори на FTDI и забелязах това за което говориш. Става дума конкретно за VCP. При определени обстоятелства шанса да забие се увеличава. И понеже това е FTDI звучи странно.
Същия проблем имах преди доста повече време, а тогава още не бяха произвели FT232R серията и се наложи приложението което беше за РС да се направи да ползва DLL-а за директно управление на чипа Проблема повече не се появи.
И наскоро много се учудих като установих стария симптом и на новите чипове. Конкретно ползвах FT231X. Затова си тествах крайното устройство с FT232R и FT232B в режим на VCP. Всяко малко се различаваше кога точно да забие, но рано или късно се случваше. Да кажем след около 5-6 часа. На друг комп след около 10 часа. А може и след 10 мин, но по-рядко.
Трансфера на данни е постоянен през около 20 ms в двете посоки.
Реално забива нещо между Windows-а и софтуерния драйвер който емулира VCP-то. Тоест не чипа, той не забива, поне аз не съм успявал да го забия.
Тогава се разрових за програмки за стрес тест на СОМ портове и да ти кажа попаднах на нещо което много добре се връзваше към моите условия на установката. Пробвай ако ти се занимава.
http://www.aggsoft.com/com-port-stress-test.htm
По мои наблюдения когато трафика е "много" интензивен и двупосочен 24/7 почти всеки VCP драйвер умира. Минеш ли на DLL комуникация всичко спи :) При готови софтуери няма как да минеш на DLL разбира се. Навярно ако му се дават "малки" почивки на Windows-а нещата също са оптимистично стабилни. Така работи устройството в момента.
Като казах по-горе - почти всеки VCP драйвер - имам предвид на всеки производител понеже просто Windows-a си е същия.

Вто Юли 09, 2013 10:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]