Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Въпрос за смятане на сила с акселометър 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Въпрос за смятане на сила с акселометър
Необходимо е да измервам сила на удар на топче в ракета за тенис. Няма претенции за абсолютна точност. Интересува ме дали някой има формула за разлагане на силата(всъщност, би трябвало да е някаква матрица) по трите оси, в зависимост от ъгъла на ракетата.
Ъглите снемам прецизно чрез жироскоп.

Пет Апр 25, 2014 12:09 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за смятане на сила с акселометър
Ако дадеш чертежче с нещата, които знаеш(измерил си) и търсиш, ще е по-лесно. Иначе, то е просто тригонометрия.

Пет Апр 25, 2014 12:18 am
Профил ICQ

Ами .... то формули много, я дай постановка. Навремето правих нещо подобно за трнеиране на гребане, и там имаха някакви идеи да позлват акселерометри но накрая направих нещо съвсем друго. Това което искаш ако не е конкретна постанаовка еми се струва мнооого трудна задача, подобре с друг тип сензор, или най-малкото ти трбвват повече данни, но все пак дай постановката.

Пет Апр 25, 2014 12:39 am
Профил
Аватар

Ами то вектора на ускорението се разлага по трите оси от акселерометъра (предполагам триосен). Нещо не разбирам какво е питането... :?:

Пет Апр 25, 2014 9:25 am
Профил

Акселерометъра в топчето ли е?
Иначе правихме и за гребците и скакачите подобно, но си ги оставям да си ги смятат- нали са професори :)
ТОва за на маса, или под маса ;)
(на корт)

Последна промяна bobihot на Пет Апр 25, 2014 12:31 pm, променена общо 1 път

Пет Апр 25, 2014 11:36 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
E1 написа:
Необходимо е да измервам сила на удар на топче в ракета за тенис. Няма претенции за абсолютна точност. Интересува ме дали някой има формула за разлагане на силата(всъщност, би трябвало да е някаква матрица) по трите оси, в зависимост от ъгъла на ракетата.
Ъглите снемам прецизно чрез жироскоп.

Имаш някаква неяснота в заданието или обясненията :)
1. 'Ъглите снемам прецизно чрез жироскоп' - значи ли че, жироскопа ти е в ракетата? и къде е в дръжката или отпред при мрежата :?:
Какъв е жироскопа? предполагам МЕМС, а не нещо голямо желязно с вътящи се елементи :)
ако е така да знаеш че като цяло мемс 'жироскопите' са сензори за ъглова скорост, т.е трябва да интегрираш за да получиш ъгъла на завъртане.
2.Акеселерометъра ти дава ускорението по колкото оси , и малко грешка от земното притегляне.
3. Коя сила искаш да мериш :?: Прочети малко за законите на Нютон и кажи

Пет Апр 25, 2014 12:09 pm
Профил

Акселометърът е в ракетата. Имам ъглите в момента на удара и трябва да се изчисли сила на удара.
Ако акселометърът е разположен така, че челната част на ракетата да е с направление z, y - нагоре и x - странично, как се разлага F(силата)?
Дали е правилно да се сметне по този начин:
F=m.(az.cosα + ax.sinα + az.cosβ+ ay.sin β),
където:
m-маса
ax, ay, az са ускоренията по трите оси, а α и β са ъглите, сключвани между тангенциалната ос (az), съответно с ax и ay.

Пет Апр 25, 2014 2:29 pm
Профил WWW

Мен още ми е малко неясно, но като цяло, искаш да определиш силата на удара изхождайки от масата на ракетата или топката? Масата на ракетата може да ти даде каква сила е приложена за да получи съответните удкорения. Дали това е силата която ти трябва не мога преценя. Промяната в ускоренията при самия удар пък могат да дадът информация за скороста на топката. Обаче трябва да вземаш в предвид че нямаш идеално твърдо тяло, даже си много далеч.

Пет Апр 25, 2014 5:58 pm
Профил

Добре си разбрал.
Свалям няколко параметъра - ъгли, скорост, сила и тип на удара. Ще се направят реални измервания на скоростта на топката, за да се определи някакъв коефициент, който да компенсира силите на еластичност в ракетата и топката и ще се включва във формулата като компенсация. Ясно, че и тук ще се различава от реалното, но ще се постигне приемливо приближение.
В момента, единствено разлагането на силата малко ме озадачава.

Пет Апр 25, 2014 6:10 pm
Профил WWW

Цитат:
Свалям няколко параметъра-ъгли, скорост, сила и тип на удара...
Това само с акселерометър ли?
От акселерометър предполагам можеш да получиш ориентацията на ракетата,
да пресметнеш скоростта и , да определиш дали е опит за нещо като смаш или форхенд - искам да кажа фалциране или брутфорс. Масата на ракетата по ускорението - според мен това е силата, която човекът влага и това можеш да измериш. Силата с която удряш топката ... само за начален удар- знаеш масата на топката, скоростта на топката е на практика нула. Може би ще можеш с акселерометър да направиш нещо. При посрещащ удар - нищо не знаеш за топката освен масата.
Някакви тензосенсори по дръжката на ракетата?

Не съм си играл с акселерометър , но на началния ти въпрос -
g=sqrt(gx*gx+gy*gy+gz*gz) - не е ли това формулата , която свързва резултатите от сезора.

Пет Апр 25, 2014 10:28 pm
Профил

Аз съм си играл - та се чудя се как ще го захраните в ракетата, тия джаджи си искат ток - разбирай тежичка батерия. Бих ти препоръчал за начало да запишеш данните от няколко удара с колкото може по висока честота на семплиране и след това в ексел примерно да си поиграеш с разни алгоритми докато му хванеш цаката. По този начин направих детектор на движение за нашите гпс джаджи който семплира веднъж в секунда само 1 семпъл от акселерометъра и за 2-3 секунди хваща дали камиона се движи.

Пет Апр 25, 2014 11:33 pm
Профил

За захранването - ще стане. Опитвал съм с Li-Po батерийки. Издържа няколко часа.
Няма да е само с акселометър. Ще бъдат включени и други сензори.
Ракетата ще има режим на обучение и възможност за дистанционно въвеждане на променливи.

Съб Апр 26, 2014 2:40 am
Профил WWW

stefan63 написа:
Цитат:
Свалям няколко параметъра-ъгли, скорост, сила и тип на удара...
...При посрещащ удар - нищо не знаеш за топката освен масата.
Някакви тензосенсори по дръжката на ракетата?

Не съм си играл с акселерометър , но на началния ти въпрос -
g=sqrt(gx*gx+gy*gy+gz*gz) - не е ли това формулата , която свързва резултатите от сезора.

Според мен, тук трябва да се вземат предвид топката и ракетата като система и да се правят пресмятанията по Закона за запазване на импулса (p=const => m1.v1=m2.v2).

За формулата - не съм съвсем сигурен. Не успях да намеря нищо по въпроса, затова питам.

Съб Апр 26, 2014 2:46 am
Профил WWW

Малко рошави мисли по темата:
- доколкото помня силата зависеше от масата и скороста т.е. стига ти само от акселерометъра да изчислиш скороста във върха на ракетата или центъра на мрежата
- при удара с топката ще има някакъв откат който зависи от скороста, тежеста и може би ъгъла с който топката се удря в мрежата на ракетата - точно този откат ми е интересен как би изглеждал на акселерометъра при семплиране с висока скорост
- и само да напомня че трябва да вземеш в предвид и гравитацията която при такава динамика на движението предполагам ще бъде доста трудно да се махне - може би тук жироскопа ще помогне за да не се разчита само на акселерометъра - само от акселерометър гравитацията се хваща ако няма бързи местения и е сравнително в покой
т.е. очакват те доста тестове, формули и изчисления, ама от друга страна направо ти завиждам - проекта е интересен, добро предизвикателство е :)

Съб Апр 26, 2014 9:21 am
Профил
Аватар

Младежи, куца ви физиката май. Нямам предвид мускулната маса, а науката "физика". :evil:

Съб Апр 26, 2014 10:39 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща