| Автор |
Съобщение |
|
nordic
Ранг: Минаващ
|
 sd карта
Здравейте, трябва ми малко помощ с инициализация и четене от sd карта чрез spi. Идеята ми е да я използвам като външна памет, като вкарам там предварително картнки и да ги викам когато е необходимо на екран. Въпросът е че никога не съм правил такава комуникация и нямам на идея как да я почна. Четох различни неща из нета, но не намерих нещо което да се приближава до идеята ми. Използвам микроконтролер c8051f022.
|
| Пон Дек 22, 2014 10:57 pm |
|
 |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: sd карта
Най-лесно е да си намериш някакъв MDD stack за компилатора, който използваш(не съм работил с този контролер, нз на какво се пише за него). Не се мъчи да пишеш сам стек-а, защото работата е много дебела! Едно е да инициализираш картата и да запишеш някакви 0-ли и 1-ци в някой клъстер, съвсем друга работа е да се работи с файлова система! Сега не знам на какво ниво си, но на мен лично сигурно ще ми трябва месец да си разработя собствен стек. Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Дек 23, 2014 12:08 am |
|
 |
|
nordic
|
Начално ниво съм. Досега съм подкарвал само lcd и тъчскрийн. Използвам компилатора на keil. Какво означава MDD stack?
|
| Вто Дек 23, 2014 12:27 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това са ти файлове с готови функции за достъп до SD картата. Зареждаш тези файлове в проекта си и използваш функциите в тях - примерно: Тези от Keil може по друг начин да са го кръстили. Разпитай ги или потърси из форумите да си свалиш от някъде. Може и тук някой във форума да го има. Аз не съм работил с този! Възможно е тези функции да са ти вградени в къмпайлър-а! Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Дек 23, 2014 10:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
|
| Вто Дек 23, 2014 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Грубо ти трябва две нива на софтуера. Най-горното е FAT-a, това което ти е дал Миро и е класика в жанра, изпитано. Това отгоре комуникира с това отдолу на принципа на read/write на 512 байтов сектор. Ти трябва да му подсигуриш долното ниво което прави именно това - чете и пише сектор върху картата по SPI. Долното ниво има множество имплементации в нета, но всичките за конкретен контролер. Точно за тоя не съм среща, но може и да има. Както и да е, не е проблем да си преправиш от някой друг контролер, защото различно ще е самото адресиране на SPI контролера, всичко друго си остава.
Със сигурност има готови имплементации на долното ниво на сайтовете на Микрочип, ST и NXP. По традиция тези на микрочип са най-лесно смилаеми за начинаещи. Нищо чудо и силабс да имат готова имплементация, трява да се разровиш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 23, 2014 11:22 am |
|
 |
|
nordic
|
Благодаря за информацията.
|
| Вто Дек 23, 2014 5:51 pm |
|
 |
|
igra4a
|
Вариация на моята тема Правилно ти е казал колегата stoyanoff. Влизай в режим raw device - твоя подредба на данните. От fat/ntfs понятие си нямам, но един ext2 да вземеш, колкото да се смята за елементарна и стара, да се имплементира от-до на хардуер по избор, всеки би се озорил, ако не го е правил преди. Super block, inodes, блокове данни и тн... Лесно им е на колегите с ООП-тата. Една функция write с няколко аргумента, пък кво прави, що прави отдолу...
|
| Вто Дек 23, 2014 6:01 pm |
|
|