| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 TCP server test
Здравейте колеги, трябва ми някаква програмка да тествам много на брой /50-100/ TCP client устройства /хардуер/. Трябва да може да пише във файл и да праща от файл. Тази https://code.google.com/p/jizhiguo/down ... e&can=2&q=е такава, но се получават някакви странни "грешчици" при обмена. Искам да разбера дали е от клиентите или от сървъра/програмката де/ Благодарско, ако някой помогне с линк 
|
| Пон Юни 29, 2015 3:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: TCP server test
Много телеграфно си го обяснил.  Сървъра да приема каквото дойде на дадения порт и да го пише във файл, ама какъв? Да изпраща от файл (пак същия въпрос) по какъв алгортъм или критерий. Мога да ти спретна нещо, но уточни какво ти трябва. Не е твърде типично това приложение, поне не при мен. Нашите TCP/UDP сървъри пишат в бозата данни и четат от там...
|
| Пон Юни 29, 2015 9:04 pm |
|
 |
|
radolin
|
|
| Вто Юни 30, 2015 12:26 am |
|
 |
|
Wise
|
Крайната цел е да се навържат CNC машини с RS232 интерфейс през конвертори RS232/LAN. Конверторите ще са TCP client и по FTP кабели ще се вържат в суич. CNC програми ще се обменят - т.е. текстови файлове. В момента е важно да подбера хардуера /RS232/LAN конверторите/. Тъй като съм гола вода в програмирането търся за тестовете някакво готово решение. От COM порта пращам текстови файл към конвертора, суича, сървъра, файл и обратно. Цитираната в първия пост програмкаси работи, но на произволни места се вмъкват няколко символа. Искам да разбера дали е проблем от конверторите или просто програмката е бъгава. Само конверторите ме интересуват - в последствие ще се пише софтуер от друг екип. Благодаря! 
|
| Вто Юни 30, 2015 9:31 am |
|
 |
|
stefan63
|
Ако свържеш два конвертора по RS232, можеш да си предаваш с терминална програма файл - и с друга да си приемаш, или това не те устройва?
|
| Вто Юни 30, 2015 8:50 pm |
|
 |
|
Wise
|
Ами аз съм пробвал - двата конвертора вързани по серийния с крос кабел, правя ги виртуални комове, ама това не е истинската тестова постановка. Трябва TCP server на компа и TCP client на конверторите. Става, работи, но се вмъкват на случайни места 4 /едни и същи/ символа 0х00, 0х01, 0хFF, 0xFE. Колкото по-висока е скоростта - толкова по-често. Та искам да съм сигурен, че е от желязото проблема.
///темата май трябваше да е в раздел PC софтуер...
|
| Сря Юли 01, 2015 8:43 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Wireshark какво показва от страната на сървъра?
|
| Сря Юли 01, 2015 9:56 am |
|
 |
|
Wise
|
Ами нищо полезно - то такава лудница от съобщения, че реално не виждам нищо. Откриват се на порта /33900/ двете IP и толкова. Трябва ми нещо простичко - да задам порт и да приемам от клиентите файл /текстови/
|
| Сря Юли 01, 2015 10:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Сложи филтър по протокол и порт и тогава ще виждаш само комуникацията с клиентити.
|
| Сря Юли 01, 2015 11:37 am |
|
 |
|
radolin
|
На тези горе (особенно netcat) какво не ти харесва? След като става въпрос за серийни портове, може да инсталираш този драйвер http://com0com.sourceforge.net/ и с com2tcp да се свържеш на съответното IP/порт и после с обикновена терминална програма да приемаш/предаваш данните.
|
| Сря Юли 01, 2015 12:20 pm |
|
 |
|
Wise
|
Ами аз със серийните портове съм си вадил хляба 40 години. Проблемът ми е с лана - там няма как да слагам тестери и т.н. Поне няма лесен /за мен/ начин. Благодаря за съветите - ще се копае още нивичката..... 
|
| Сря Юли 01, 2015 2:57 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Това как си го представяш? Ти си купил конвертор Етернет-Сериал. Той трябва да е максимално прозрачен. Схванах ,че имаш комп от който ще пращаш файл към машина. Сега как става ? Машината с кого си говори по сериен кабел? Или още всичко е на хартия? Ако го има действащо, би трябвало на компа да има някаква програма. На машината пак има някой дето използва някакъв протокол,за да поиска и/или получи файл. Това, което си писал в началото ми изглежда неточно - каквато и програма да намериш за трансфер на файлове, тя ще включва откриване и корекция-реално скриване- на грешки. А ти май искаш да измериш честотата на грешките. Което има смисъл , ако машината е с много примитивно управление, което не обработва грешки. За тоя случай ти трябват прости програми - едната да праща по виртуален порт , другата да записва от физически сериен порт.
|
| Сря Юли 01, 2015 5:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какъв е протокола за 'файлов трансфер' по серийната порта? z-modem?
|
| Сря Юли 01, 2015 6:55 pm |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Така и не стана ясно двата LAN конвертора когато ги тестваш на масата с крос кабел има ли тези грешки? Какви резултати получаваш с различни скорости с крос кабела? Колко Mbit е LAN модула 10 или 10/100? - Това точно не е от решаващо значение но все пак е информация. LAN конвертора как е свързан към компютъра? USB, RS232... ? Този тест не е за пренебрегване защото ще покаже дали фърмуера като цяло е ОК. От тук може да се направи извод, че при идеални условия е ОК, а при реални влизат "шумове", но те пък са точно едни и същи, което дава допълнителна информация и то не малка. Основната разлика в конкретния случай между идеалните и реалните условия е, че сигналите ще претърпят някакви закъснения. Конверторите от този тип това не би ги бъркало изобщо понеже каквото се преточи по TCP-то гарантирано пристига от другата страна без промяна. Прекъсванията и буферите които се грижат за целия процес да приемем, че са без бъгове. Тогава проблема остава да е на входа при конвертирането на RS232 -> TTL .... или в изхода на същото място. Ако конвертора ти е комбиниран RS232/RS485 -> LAN има не малка вероятност да е това проблема. Не знам какъв ти е конвертора, но съм наблюдавал с осцилоскоп такива фантомни символи да влизат измежду данните по простата причина, че чипа който конвертира сигналите отиващи към проца е бъгав хардуерно и набива някоя и друга игличка на RX порта на проца и вътре UART модула го интерпретира като начало на байт и си готов. Тоест нещо като твоя случай. Ако това е все в началото на байт фантом, то той ще е почти винаги с една и съща стойност... и т.н. Твоята статаистика колко процента дава на четирите варианта шум - обърни внимание.
|
| Сря Юли 01, 2015 8:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ммм аз понеже не съм чел всичко, но ако става въпрос за конвертори Etehrnet / Serial там има няколко неща. Първо убеди се че конверторите са ти сетнати за RS232, не с еопитат да пращат преамбъли или да заменят байтове. Това което получаваш е странно не случайно. След това се увери че нямаш разминаване в скоростите, много е вероятно да имаш. След това трябв да знаеш че има кучета и то големи и грозни, фидосова ще ти се стори малко пуделче в сравнение с тях ... ако си уцелил куче простохвърляй, не си губи времето. Такива конвертори съм ползвла няколко и покрай тях съм зитествал всичко що е на пазара унас и изобщо в европа. Много от тях са си бъгави, ако предават вярно им се чупи боз драйвера, ако и той е ОК ще забиват, ако не забиват ще е някоя друга простотия. Има 1-2 работещи модела, ако сега ме питаш кои не знам щото това дърво го ядох преди 4 години. Мога да видя какво не съм изхвърлил, т.е. все ак някак е работило. Тая схема освен че ми изгуби времето друго не направи, след няколко месеца ги махнах така или иначе.
|
| Сря Юли 01, 2015 10:22 pm |
|
|