|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 И пак USB неволи...
Имам устройство с STM32F2 USB с моя стек и по принцип си работи... Обаче, винаги има обаче Значи устройството е self powered и като се рестартира виндоуса и след това няма комуникация. С две думи трябва да се изкара и вкара кабела след рестарт. Сега аз го пресъздавам при мен с виртуален виндоус, че така мога да подслушвам с wireshark от страна на компа докато бозата се рестартира. И от страна на устройството трейсвам абсолютно всичко - прекъсвания, пакети и т.н. Така ако има нещо би трябвало да го видя.... Да, ама НЕ! Скъса ми пак нервите от началото на седмицата рестартирам като ненормален. Има случаи в които след рестарт работи и в случаи в които не реботи, обаче всичко и от моя страна и от страната на компа изглежда еднакво и никъде никакъв проблем не забелязвам. Принципно, бозата явно някъде си помни какви устройства е имала закачени и след рестарт ако й е познато прави съкретена енумерация. С две думи четат девай дескриптора и като видат познато устройство не му четат стринг дескрипторите, абе пестят... В това няма нищо лошо. Въпростът е, че след подобна "съкратена" енумерация, устройството е CDC и се появява като виртуален СОМ, но като тръгнеш да го отваряш - понякога няма никой. Никакви транзакации, нищо. По принцип при отваряне на СОМ порт обикновено първо по ендпоинт 0 се пускат set line coding, set line state и т.н. По-интересното е, че виндовса кешира и комуникацията. Примерно рестартирам веднъж, за да умре комуникацията. Отварям с терминалче СОМ порта, чукам някалко клавиша, затварям и рестартирам. След рестарта, бозата прави енумерация и ми праща всичко, което е трябвало да ми прати, т.е. конфигурира ми баудрейт, праща символите дето съм чукнал на терминала. Това си става докато бозата си зарежда драйверите, още няма приложения, няма терминали... Изобщо бозата има супер странно поведение и тъй като не забелязвам друг проблем освен самата боза бях я нарочил за виновна. Да, ама намерих някаква евал платка с VCP, закачам я редом с моята.... и колкото пъти и да рестартирам другата платка бачка, моята понякога да, понякога не...
|
| Чет Сеп 03, 2015 10:38 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: И пак USB неволи...
Не, че ще ти помогне, но да те питам за чий ... ти е тоя гърч с вграденото УСБ, особено като си видял, че готов стек не ти върши работа и се е наложило да правиш свой. Където ми трябва УСБ слагам FT230XQ и си свиркам. Нема грижа ни с боза ни с лайнукс. 
|
| Чет Сеп 03, 2015 11:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Малко скъпичко ще дойде за две усб-та едното от които го търкаляме и като otg... А пък и се съмнявам доколко има такова животно като "безпроблемно USB" 
|
| Чет Сеп 03, 2015 12:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в лайнукс работиш ли или и там има тролове и таласъми?
|
| Чет Сеп 03, 2015 12:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм пробвал как се държи лайнукса при рестарт. Аз реално тествам с лайнукс на който търкалям виртуална боза. Мислех да пробвам, ама заради подслушването може би трябва да си направя виртуален такъв. Но след като забелязах, че друга платка редом с моята бачка, реших че колкото и да не ми харесва вероятно има проблем в моя телевизор. Иначе много ми се щеше да обвиня бозата и да приключа 
|
| Чет Сеп 03, 2015 12:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами вдигни една виртуалка и пробвай, няма да ти отнеме повече от час. или просто ребутни хост машината. поне ще е сигурно, че телевизора не работи и с двете кули 
|
| Чет Сеп 03, 2015 12:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
С каква виртуалка си, такива грижи имам чат пат с vmware понякога USB упорито си стои закачено за мас въпреки че му е казано да е само боз, точно след рестари става.
|
| Чет Сеп 03, 2015 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Пробвах, лайнукса си бачка... Не знам доколко е миродавно, понеже явно е по-тъп и не кешира нищо. След всеки рестарт си разпитва за всичко винаги по един и същ начин. Няма го тоя ефект на "топъл" и "студен" рестарт... Изглежда като че ли windows-a по някакъв начин ме запомня с нещо лошо и след топъл ресет не разрешава на приложенията да си приказват с мен  VMWare Player, ама то си го прави проблема и на нормална машина. Аз просто тествам на виртуалка, за да съм сигурен че прихващам ОС-а изцяло и докато бутва. Интересното е, че като откача устройството си от виртуалката няма бъс ресети, няма нищо. Пуска ми само една заявка за четене на девайс дескриптора и ми го връща в лайнукса. И си работи, което е супер супер странно, защото очевидно аз не съм забивал и съм готов да приемам заявки и ги приемам очевидно. Очевидно е, че причината бозата да не иска да си говори с мен не е в текущото ми състояние. Може би нещо е станало в миналото и гадината го е запомнила. Но колкото и да гледам не виждам какъвто е да е било проблем, мамка му!
|
| Чет Сеп 03, 2015 3:24 pm |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Миро, аз имам подобни проблеми с някои USB устройства. Сещам се за едни HART модеми, след успиване на бозата, спират ( ама не винаги), независимо, че сом порта си стои, само изваждане ново забучване ги оправя или растарт на бозата. Мисълта ми е, че най - вероятно " повредата не е във вашия телевизор." Отделно дето понякога бучнати на един USB порт изобщо не се появяват, като тук ударението е в/у "понякога".
|
| Съб Сеп 05, 2015 8:00 am |
|
 |
|
TheWizard
|
това май го прави CDC драйвера на вина(7 и  ... Имам подобен проблем, но не съм подслушвал USB-то При не-селф поверед PIC24, стека си атачва и деатачва USB-то, а терминала с отворения ком порт не реагира, когато се извади устройството(при FTDI виртуалката и други CDC, терминала реагира веднага) USB стека ти обработва ли: EVENT_RESUME EVENT_BUS_ERROR EVENT_TRANSFER_TERMINATED виж и това: https://support.microsoft.com/bg-bg/kb/2900614
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Сеп 05, 2015 8:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Докато не открия къде точно е проблема не искам да ги обвинявам пък и факта, че с някои устройства няма проблем ме притеснява. Засега, преустанових търсенето на ниско ниво. Всичко си изглежда наред. Доколкото успях да ориентирам, бозата връща грешка при опит да се четат настройките на СОМ порта. Почти всички приложения правят това още при отварянето и гърмят още при отваряне. С изключение на resume другите май не са част от USB, вероятно гледаш някой стек, който генерира подобни... Както казах не открих нищо по сигнализацията, странни или неочаквани пакети и т.н. Ако има нещо, може би е в дескрипторите ми и специално пробвах да изключа всякаква OTG функционалност, т.е. казвам на бозата, че съм едно много тъпо и ограничено устройство и не поддържам нищо освен минимума. Уви, не помогна...
|
| Съб Сеп 05, 2015 8:20 pm |
|
 |
|
trakon
|
Имам едни познати, които ползват PIC микроконтролери и са ми кзавали, че им прави подобни мизерии с USB комуникацията, само когато ги закачат на PC с дънна платка на ASUS + Windows 7, поради някакви странности в BIOS - а. Знам , че звучи много общо, но пробвай на друго ПЦ.
|
| Пон Сеп 07, 2015 4:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не помня да съм имал такъв проблем със силабса, но някой път се получава с USB лиценза.
|
| Пон Сеп 07, 2015 5:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Днес се просвещавах на тема М$ & USB... Общо взето останах с впечатлението, че М$ много държат на серийните номера... Действително изграждат списък с набучените устройства и серийния номер се ползва за индексиране в тоя списък. Нищо чудно М$ след рестарт да не опресняват в списъка устройствата без серийни номера. Аз нямам серийн номер, утре ще пробвам да му сложа един да видим как ще се държи. Макар че по стандарт не са задължителни, ама нямам по-добра сламка засега 
|
| Пон Сеп 07, 2015 6:24 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Напомняш ми на случая с FT232RL - там на всяко устройство (FT232 запоен и използван без промяна на заводсите данни) закача различен номер ком порт, докато не промениш inf файла по подходящ начин.
|
| Пон Сеп 07, 2015 6:42 pm |
|
|