|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:23 pm
Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
| Автор |
Съобщение |
|
Hristo85
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 17, 2015 7:31 pm Мнения: 15 Местоположение: Бургас
|
 Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
Здравейте! Имам проблем с въпросния датчик. При 24,88 градуса стайна температура, дава показание: 24,89. Според вас, къде е проблема?
|
| Вто Ное 17, 2015 10:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
а къде виждаш проблема?
|
| Вто Ное 17, 2015 11:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Hristo85, явно си се прекарал да дадеш $10000 за датчик, който не мери точно като стайния ти термометър за $20000.
|
| Вто Ное 17, 2015 11:33 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Според мен е от датчика. Няма как да предаде тази и други стойности. Освен това като пусна комуникацията на 400 кхц., при преминаване през около 37 градуса, започва да показва около 70 градуса и почти не мърда въпреки, че продължавам да го нагрявам. Интересното е, че след прекъсване на напрежението към датчика и подаване наново, започва да отчита правилно и при понижаване на температурата, пак като премине през 37 и се бъгва докато не се рестартира (датчика). Това според вас на какво може да се дължи?
Dimitar, аз мисля, че датчика отчита много точно, като си меря телесната температура. Освен това реагира много добре на промените на влажността и температурата.
|
| Вто Ное 17, 2015 11:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами първо че датчика ти мери с толеранс 0.2С, т.е. дали е 24.78 или 24.98 няма как да знаеш. После като говориш за разлики от 0.01 градуса хубаво е да знаеш че това е ужасно малка разлика, нямам представа в реални условия как се хваща. п.с. Абе колега, каква телесна температура мериш и от къде знаеш колко е  Където и да си е мериш е толкова относително че няма на къде. А това че ти забива на 37 ... това вече е съмнително. Повярвай няма никакъв, ама ансолютно никакъв начин, с този датчик да измериш някога нещо с по голяма точност от 0.1 градуса, и то само ако му е вярна спецификацията, и намериш нещо с което да го калибрираш.
|
| Вто Ное 17, 2015 11:42 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Мен ме интересува повече реакцията на датчика отколкото точността. Дори може да не изобразявам последната цифра, а процесора да записва къса диаграма с по прецизните стойности. Ако нищо не се движи стойностите стават много стабилни. При движение на въздуха, примерно от пода към тавана, като избутвам въздуха с ръка температурата пада плавно през 0.01 градуса ), а при доближаване на датчика от човек и влажността, и температурата започва да се покачва значително. И мери много бързо. Само проблема е, че не тръгва на максимална скорост I2C-то. Не, че ми нужно де, но все пак се чудя дали проблема е в датчика или в контролера. А иначе има ли по-точен датчик от този за тази цена?
|
| Сря Ное 18, 2015 12:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
По точен от този едва ли ще намериш... А забиването ти е проблем в комуникацията от страна на контролера. Тези датчици не са съвсем I2C. Аз съм си направил библиотека за четенето му със следене на разните сигнали и CRC както е по даташит. Имай в предвид, че след команда за четене, той не е готов веднага, а сигнализира с фронт по дата линията когато стане готов - трябва да го изчакаш. Единствения проблем на този датчик е като се замърси. Ама това ще го пиша по късно, че дега кълва от телефона.
|
| Сря Ное 18, 2015 8:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
0.01 градус точност. Яко... Хората 0.1 го имат за висока летва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 18, 2015 9:56 am |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
С каква стойност са ти пул-ъп резисторите на И2Ц шината? Не е изключено, ако са ти със стойност над 4.7k, да имаш ядове, при честота 400kHz.
|
| Сря Ное 18, 2015 10:05 am |
|
 |
|
Hristo85
|
marcuka68, благодаря, че ме подсети човек! Тествах го на ниска скорост в началото и забравих какви резистори бях сложил. Бяха увити в изолирбанд. Резисторите бяха 10к. Сложих 3.2к и работи без проблеми. Cekins, за замърсяването не бях помислил. Със спирт дали няма да може да се почиства? Иначе аз не правя CRC проверка, а изчаквам датчика. Ако прехвърли грешна стойност не пречи понеже ще е много рядко и резултата се усреднява.
|
| Сря Ное 18, 2015 10:50 am |
|
 |
|
Cekins
|
Дестилирана вода във ултразвукова вана - единствено така съм успявал да подкарам "отсвирил" датчик. Самото "отсвирване" се познава много лесно - при покачване на влажността показанието му расте до около 50-55% след което, независимо че влажността продължава да расте, показанието му започва да спада - на мен лично ми създава голям проблем този ефект, тъй като правя влагорегулатори с него и обикновено целевата влажност е над 75% - та уреда подава докато влажността стане 100%... което вече е твърде много. Затова най-добре е датчика да е сложен във някакъв филтър - ползвам бронзови шумозаглушители от пневматични системи - вършат добра работа, само дето леко забавят реакцията на датчика.
CRC-то върши много хубава работа, точно при комуникационни проблеми - което и всъщност се случва в случая с високата скорост и големите пулъпи. Ако имаше направено CRC, веднага щеше да видиш, че имаш проблем с комуникацията. Случва се и при нормална работа да се оака линията и тогава е хубаво да се резетне ком. модула му. Аз лично дори му управлявам захранването с едно транзисторче и като засека проблем му правя power cycle. И щом съм го направил всичко това, значи съм достигнал до извода, че се дъни точно в комуникацията. Загубил съм дни и нощи да търся проблеми - ти като искаш не си губи времето да пишеш излишен код сега. Само дето един ден ще ти се наложи да го пишеш, ама вече няма да е удобно и лесно за направа...
Цецо - резолюцията му наистина е такава - просто не трябва да се бъркат двата щата "резолюция" и "точност" - точността му е +/- (около) 2 градуса и +/-3 % влажност (в крайните зони е +/- 5%), като максималната му точност е +/- 0.5 градуса при +25 градуса и +/- 2% в зоната 20%-80% (това в даташита му не е много вярно - имам наблюдения върху известно количество датчици от най-различни серии и модификации)...
|
| Сря Ное 18, 2015 12:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
живачен термометър с обват 50С и нониус 0.1С (да кажем 9 бита еквивалент) е 80см. 0.01С е за рекламни брошури за дизайнери, не за инженери.
|
| Сря Ное 18, 2015 12:47 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
В крайна сметка не получава грешки въпреки, че датчика е вързан с парчета кабели и не са запоени. При разскачане на някоя шина получава грешки, но програмата която го чете се рестартира. Това е когато няма отговор от датчика. За грешки от сорта на 0,01 градуса съдя по това, че датчика остава в такова стабилно положение и стойността се колебае единствено при действително колебание на температурата. Без значение дали отговаря абсолютно точно. И като записвам примерно 10 стойности в паметта, мога да изчисля в каква посока се променя температурата и да предвиждам промяната с 0,1 градуса преди да се случи. Също без значение, че няма да отговаря абсолютно точно на времето в която е станала промяната. А с 10к резисторите получаваше стойности но имаше изместване на битовете във входния регистър. Изобщо не се сетих да видя резисторите. Сега спокойно мога да го пусна и на по-ниска честота като знам, че работи и на максимума.
|
| Сря Ное 18, 2015 2:03 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Дедо - той е със сигма-делта ацп-та - има някаква резолюция, ама за такива точности - просто забрави. Даже не виждам особен смисъл от тия 14 бита дето ги плюе, при положение че е с грешка +/- 0.5 градуса в най добрия случай.
А съвсем нормално си е като закотви на една температура и да си показва само нея - да не искаш да показва някаква друга...
Виж сия - на тоя датчик термометъра му въобще не е там за да вадиш ти някакви феноменални резолюции и грешки - цялата работа е, че на капацитивния датчик за влага му трябва температурна корекция. И понеже цялата шашма си е цифрова, са ти го извадили като "бонус" и ти да го виждаш... А за самата корекция 0.1 градус резолюция е мнооого повече от достатъчно.
|
| Сря Ное 18, 2015 2:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Значи този начин на измерване е измерване в условни единици, може да ги наричаш градуси за прегледност но дефакто не са. В самият PDF пише каква му е точността, каква е резолюцията и повтаряемостта на измерването, и трите са с порядък над 0.01 та според мен всичко от 24.00 до 24.20 е условна иденица като почти 100% 0.01 условни единици != 0.01 градуса ... Сега ако хващаш закономерност в тия условни единици, и с някакви много сложни алгоритми ги докарваш до крадуси с повтаряемост е дин друг въпрос. А като казвам повтаряемост имам в предвид да хванеш еидн и същ датчик, и на 20 различни места, в различни условия да имаш един и същ резултат, както и като смениш този чип с друг отново да получиш същия резултат евентуално с някакви корекции в параметри но не и в алгоритъм. Това горе долу е като с дърводелски метър да мериш десети и стотни, ти го виждаш че е някъде около 2 десети, ама дали е две десети, дали е 3 ... дори и да са разграфени все тая ... както и ако се опитваш със шублер да мериш микрометри ..
|
| Сря Ное 18, 2015 2:14 pm |
|
|