| Автор |
Съобщение |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
 библиотека за емулатор на клавиатура
Здравейте,
Трябва да вържа една електронна везна с компютър. Идеята е измерванията директно да отиват в клетка в Ексел (все едно е въведено с КБД). Везната работи с рекуести и респонси. Тоест ще ми трябва устройство между ПЦто и кантара. Подавам заявка към кантара. Получавам отговора. Пращам няколко скан кода към пц-то.
Протокола на кантара е ясен. Протокола на клавиатурата го разгледах. Струва ми се, че може да се направи и с УСАРТа, но трябва и клок.
Някой има ли идея за библиотека, емулираща клавиатура.
|
| Сря Дек 16, 2015 10:57 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: библиотека за емулатор на клавиатура
Ето тук е описано как да свържеш едно Ардуино с PS2 конектора (дори ще се захранва от него) и има даден готов код за емулация на клавиатура. Другата част дето ще подава заявката и ще чете отговора от везната ще трябва да си я напишеш ти... Успех!
|
| Сря Дек 16, 2015 11:11 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това с вкарването през kbd в ексела ми се вижда странно, има много други варианти. Наложително ли е да е така? Ако това с PS2-то не върши работа може да стане и през USB HID.
|
| Сря Дек 16, 2015 11:15 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Благодаря за библиотеката. Мисля, обаче че тази библиотека чете от клавиатура. А какви са другите варианти за въвеждане на данни в Ексела ?
|
| Сря Дек 16, 2015 11:34 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Micromite+ поддържа PS2 и USB клавиатури
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Дек 16, 2015 11:41 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Аз (предполагайки че везната комуникира по RS-232) бих го направил директно с код на VBA в Excel-а. Направо от него се подава заявката и се получава отговора с теглото. После полученото тегло го правиш каквото трябва - слагаш го в клетка, логваш го някъде и т.н. каквото ти е кеф. По този начин няма да правиш допълнително у-во, а само ще свържеш с кабел везната и компа. Евентуално може да имаш нещо като допълнително у-во в случай че компа няма сериен порт и тогава ще ти трябва стандартен USB-сериен адаптер.
|
| Сря Дек 16, 2015 11:42 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
В ексела даннтите мога да влязат през DDE, през VBA скрипт, и през други API-та дето ги поддържа той. Дай малко повече информация каква е крайната цел, в смисъл: - за какво се ползват екселските файлове - някоя лелка ги разпечатва, качват се на сървър, ползват се от други програми за анализ на данните, ... - задължително ли е да са екселски файлове - има и други прости формати - това е свързано с предишния въпрос кой е консуматора на данните
|
| Сря Дек 16, 2015 11:49 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Може много лесно да се направи клавиатурна емулация със PIC18F14K50 или PIC16F1455 . Ако ексела възприма данни от виртуален COM порт също може да стане лесно. И в двата варианта връзката е през USB. Има си и готови framework-s за двата.
|
| Чет Дек 17, 2015 3:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Въпросът е малко по-различен, но тия дни попаднах на тоя сайт: kbdbabel.org Публикувани са протоколите на куп стандартни и нестандартни клавиатури, както и друга полезна информация по въпроса. Може да свърши работа на някого...
|
| Чет Дек 17, 2015 3:38 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Здравейте, Весела Коледа. Ето това е везната: http://www.radwag.com/en/pue-c-31-indicator,w1,W9E,109-100Юзър менюъла: http://radwag.com/js/pdf_js/web/viewer.html?file=http://radwag.com/pdf/instrukcje/en/PUEC31-User-Manual-EN.pdfДве везни работят заедно. Трябва да подават данни към ексел. Потребителя избира клетка, натиска бутон. Данните трябва да влязат в клетката. В точка "18.5. Manual printouts / automatic printouts" е даден протокола на данните. Не умея да пиша на VBA. Намерих няколко палатени програми: -BC-Wedge : не могат да се стартират две инстанции. -> отпада. Трябват две везни. -Bill Redirect Serial COM Port to Keyboard Buffer. $35, но изглежда като курсова работа от ВМЕИ-то. Това, което мога да направя е да прочета данните от везната, да ги парсна и да опитам да ги изпратя като данни от клавиатура. Наистина нямам никакво време, а срока ме притиска 
|
| Пет Дек 25, 2015 8:04 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Дек 26, 2015 12:14 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
TheHungry това не му върши никаква работа. Ето това ще му свърши работа https://autohotkey.com/но се изисква програмиране.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Дек 26, 2015 3:01 am |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Че защо да не свърши работа ( естествено не 1:1 , трябва малко програмиране ) , кантара подава информация към AVR и той натраква на клавиатурата килограмите . Естествено може да емулира и клавиатура във Видовса софтуерно като чете RS-a на катара . Който като му харесва/може да го направи . аз мога и по двата начина  .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Дек 26, 2015 11:18 pm |
|
 |
|
flancer
Ранг: Минаващ
|
Аз го правя със софтуерна емулация на клавиатурата с вградените windows функции. Работи си идеално, седи си в трея и праща команда към везната при натисната клавишна комбинация, хваща серийният вход (било то хардуерен ком порт, било виртуалният порт на RS232-USB преходник), маха излишното, прави го в подгходящ формат за тегло и го праща към складов/счетоводен софтуер... Според мен това е правилният начин вместо добавянето на външен контролер със собствени захранвания и други главоболия... Ест. без програмиране нещата не стават, аз си съм писал на ц++ нещата - ако върши работа, ще подаря на колегата малко код, ама... ако идея си няма от програмиране, щом vba-то го събаря =>  . Чисто хардуерният вариант със микропорцесор който да "превежда" данните в клавиатурен вид за мен лично е трепане на комар с топ. За някой хардуерист може да е по-логичният избор. Ако пусналият темата не може да тръгне по нито един от двата пътя то... ами... значи се е хванал с нещо извън компетенцията му  .
|
| Пон Дек 28, 2015 5:26 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Здравейте,
Направих го на VBA. Колегата DanielDimov предложи помощ. Ако имам проблеми ще се свържа с него. Тествах го и за сега работи добре.
|
| Нед Яну 03, 2016 1:50 pm |
|
|