|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:14 am
Криптиране: търся прост, надежден, комутативен алгоритъм :)
| Автор |
Съобщение |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 Криптиране: търся прост, надежден, комутативен алгоритъм :)
Извинявам се за дилетантското питане  : Криптиране: търся прост, надежден, комутативен алгоритъм (харчещ малко ресурси за нископроизводителен ембедед). Комутативен, в смисъл, да позволява "разместване" на декодиранията : Данни0 -> кодиране с ключ1 -> Данни01 Данни01 -> кодиране с ключ2 -> Данни012 Данни012 -> декодиране с ключ1 -> Данни02 Данни02 -> декодиране с ключ2 -> Данни0  Благодаря!
|
| Сря Фев 15, 2017 12:14 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
 Re: Криптиране: търся прост, надежден, комутативен алгоритъм
XTEA - 64bit data chunk, 128bit key KeeLoq - 32bit data chunk, 64bit key
|
| Сря Фев 15, 2017 3:20 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
https://en.wikipedia.org/wiki/XXTEAKey sizes: 128 bits Block sizes: arbitrary, at least two words (64 bits) Като скорост: ~3ms за блок от 64 байта, PIC18 @ 64MHz.
|
| Сря Фев 15, 2017 3:43 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
повечето съвременни микроконтролери имат крипто ускорители. такак че избери си контролер, и ще имаш - най-вероятно AES с повечето модове хардкоднати и SHA така че си имаш криптопериферия дето може да я ползваш с ДМА и прочие. другото е да си пишеш алого сам, което не еголама философия, но да се провери имплементацията и по-голямата философия.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Фев 15, 2017 5:41 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Симетричните алгоритми не покриват условието описано като "комутативност" в заданието.
|
| Сря Фев 15, 2017 6:06 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
може да си го обърнеш на Ц, че не мога да си намеря либ-а function Encrypt(const InString: string; StartKey, MultKey, AddKey: Integer):string; var i: Integer; begin Result := ''; for i := 1 to Length(InString) do begin Result := Result + CHAR(Byte(InString[i]) xor (StartKey shr  xor (Length(InString)+1-i)); StartKey := (Byte(Result[i]) + StartKey) * MultKey + AddKey; end; end; function Decrypt(const InString: string; StartKey, MultKey, AddKey: Integer): string; var i: Integer; begin Result := ''; for i := 1 to Length(InString) do begin Result := Result + CHAR(Byte(InString[i]) xor (StartKey shr  xor (Length(InString)+1-i)); StartKey := (Byte(InString[i]) + StartKey) * MultKey + AddKey; end; end;
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Фев 15, 2017 6:44 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това, че криптирането е с "комутативен алгоритъм" малко ме притеснява да не се получи някой тривиален хак. Данни0 -> кодиране с ключ1 -> Данни01 Данни01 -> кодиране с ключ2 -> Данни012
ХакДанни0 -> кодиране с ключ1 -> ХакДанни01 ХакДанни01 -> кодиране с ключ2 -> ХакДанни012
Данни012 xor ХакДанни012 xor ХакДанни0 = Данни0
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 15, 2017 7:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
const MultKey, AddKey: PRIVATE първи в масива START_KEY( RND при криптиране (или Данни:Номер, нещо да се променя) )
const MultKey, AddKey: PRIVATE при декрипт: get START_KEY...MultKey, AddKey
готин за малки приложения (горе от примера на паскал)... ползвал съм го много пъти - бачка си екстра
|
| Сря Фев 15, 2017 7:43 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
офтопик: някой знае ли как се нарича алгоритъмa, при който PRIVATE KEY е масив BYTE[256] разбъркани числата от 0 до 255
|
| Сря Фев 15, 2017 7:56 pm |
|
 |
|
NikB
|
Наложиха ми Diffie–Hellman key exchange. Моля, препоръчайте ми embeded библиотека 
|
| Чет Фев 16, 2017 12:09 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Нещо подобно и аз щях да ти кажа, ама хич не се връзва с условията ти за бавно MCU.
|
| Чет Фев 16, 2017 3:21 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мхъмм, само им кажи на наложилите Diffie–Hellman key exchange, е малко податливо на men-in-the-middle аттаки.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Фев 16, 2017 4:49 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Diffie-Hellman key exchange е каквото казва името му - метод за обмен на ключове. Този метод решава въпроса с получаването на един и същи ключ и при двете страни, които си комуникират по несигурен канал. Имаш обаче още въпроси за решаване: автентикацията и самото криптиране.
За автентикацията: За да си сигурен, че комуникираш с правилното у-во и то да е сигурно че комуникира с правилния сървър трябва да имаш асиметрични ключове и да ползваш "Static" версията на DH. Ключовете трябва да са заредени в у-вото с микроконтролера и в сървъра предварително! Ако ползваш нормалната версия на DH, която се нарича "Ephemeral" - тя е без автентикация и както колегата преди мен е написал - е податлива на MITM атака.
За криптирането: След като и двете ти системи имат ключа от предната стъпка - трябва да измислиш как да криптираш... Най-добре ползвай класиката AES-128. Няма голям смисъл от повече битове, а и става прекалено тежко за микроконтролер. За да е читаво криптирането с AES трябва много добре да се измисли "схемата на осоляване", тоест какво и как да добавяш в криптирането за да не може да бъде хванат ключа! На алгоритъма AES се подават две 128-битови числа и той изплюва трето 128-битово число. Ако едното от входящите е ключа от предната стъпка, то второто трябва да е нещо различно за всяко криптирано съобщение (примерно случайно 96-битово число, а останалите 32 бита да са пореден номер на блок). Няма проблем да добавиш променливата част в хедъра на съобщението - то не може да послужи за нищо без да разполагаш с ключа. Самото криптиране на данните се прави с XOR между тях и резултата от AES алгоритъма. Декриптирането от другата страна е по същия начин защото резултата от алгоритъма ще е същия - имаш същия ключ, същото случайно число и правилния номер на блок.
Има една библиотека която се казва libtom - в нея има и DH и AES и още много други крипто-алгоритми - мисля че ще ти свърши идеална работа.
|
| Съб Фев 18, 2017 6:20 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти за изчерпателния отговор! Вече имам AES-256 (заради твоя пост се замислям за 128  ). Взех от от тук: http://www.literatecode.com/aes256 Имам десетина дни да реша какво и как да правя. Това с "осоляването" го разбирам като промяна на алгоритъма, за да бъде уникален, и да не влиза в стандартните схеми за декриптиране ли? Мисля DH да го модифицирам малко: От двете страни (девайса и сървъра) да помня по две таблици с прости числа и вместо обмяна на самите числа (p и q, по популярните означения) , да обменям индексите им. Това би ли имало смисъл? ПП А, да  : Изискванията са за "средно ниво ма сигурност ":)
|
| Съб Фев 18, 2017 7:50 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Явно съм прекалено анален, но не бих могъл да спя спокойно, ако не съм го направил както трябва. Осносно осоляването, прочети първия резултат от wiki, като напишеш сол и криптиране.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Фев 18, 2017 8:04 pm |
|
|