|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
 Управление на видеокарта
Значи задачката е следната:Имам ПИК и видеокарта(още не съм се спрял на конкретна но ще е нещо по-евтинко).
Чрез ПИК-а искам да да управлявам видеокартата.Не успях да намеря протокол за комуникация с видеокартата (адреси,регистри,въобще как да я управлявам).Някой може ли да удари едно рамо с някаква информация за видеокарта как се управлява?
|
| Сря Сеп 27, 2006 3:34 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
без да съм много навътре във видеокартите
много ме съмнява че пика ще има достатъчно мощ да върши такава работа
освен ако е някоя доптопна карта ......... може би
неговата концепция е за съвсем други неща ............
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Сря Сеп 27, 2006 3:38 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Re: Управление на видеокарта
Exe
Сладур
Е до тук се стига от мого вземане даване с пикове 
|
| Сря Сеп 27, 2006 3:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Май ще ти е по-лесно да направиш самия пик видеокарта. 
|
| Сря Сеп 27, 2006 3:57 pm |
|
 |
|
didofen
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
що да не, може пък и да стане, ако е ИСА картата, те са 16бит, и имат малко адреси, но едва литочно с ПИК, или много трудно ще е.
|
| Сря Сеп 27, 2006 3:59 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Как да ти дадем инфо за видео картата, като не си я избрал. И наистина колко е по-проста (ISA), толкова по-вероятно е да стане нещо, макар че за мен е нещо като безумна идея. Каква е целта на проекта?
|
| Сря Сеп 27, 2006 4:06 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Идеята въобще не е "безумна". Реализира се, но си иска копане. Имам такава системка с MSP430F149 + ISA VC ( е*еш ли му ****** какъв беше ). Всички се инициализират по един и същ начин поне до 640 * 480 * 16. Оттам нататък вече си зависи от картата. Има 2 начина да се реализира: софтуерен интерпретатор на x86 командите, записани в BIOS на VC, или с DisAssembler да видиш как се прави и да си направиш сам инициализациите.
Мисля си обаче, че и двата пътя ще са ти тежки ( нищо лично, просто съдя по постовете ти ). По-добре остави проекта за "по-зрели" години. 
|
| Сря Сеп 27, 2006 4:48 pm |
|
 |
|
3aek
|
640x480x8bit = 300K Video memory
кой е този PIC с толкова RAM?
отделно 30 фрейма да пуска в секунда e 9MB/s това изяжда всички ресурсите на ARM7 че на PIC ли?
затова хората слагат графични контролери в чипове с ARM9 ядро минимум, DMA и SDRAM контролер
|
| Сря Сеп 27, 2006 5:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ееее - едно време като нямаше АРМ9, как се справяше 8086 в едно XT, а?. Тая карта нали си има видео памет и пик-а може директно в нея да пише и да рисува. Никъде не е казано, че ще играе Дуум 3 с 30-40 кадъра/секунда с тая системка  .
|
| Сря Сеп 27, 2006 5:56 pm |
|
 |
|
3aek
|
и колко РАМ имаше XT-то / адресираше 8086?
какво ще пишеш в една такава карта с PIC? текст?
да вържеш PIC към видео карта е същата селяния както да сложих на москвич емблема на мерцедес - не че не можеш, просто няма смисъл
|
| Сря Сеп 27, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Видео паметта е в картата - защо трябва в пик-а да има пак толкова памет немога да разбера. Можеш да си пишеш директно в тая памет - същото е като да вържеш към него графично LCD- пак ли е селяния и москвич с емблема на мерцедес?
|
| Сря Сеп 27, 2006 6:47 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Със контролер с 1.4 KB RAM съм правил графика 1024 * 768 * 256, ползвайки само видеопаметта на контролера. Това ще рече, че е възможно. Вярно, графиката си беше почти статична, т.е. темпото на обновление е по няколко колонки в секунда, ама става. Все пак, ако контролерът не е предвиден да работи с външна памет, работата си е мъчение ( за него ). Контролерът е Trident8900, вече нийде го няма. Този режим е най-удобен, защото всеки пиксел е точно един байт. Поне аз тогава ( 2002 ) съм си мислил така.
|
| Сря Сеп 27, 2006 7:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
изобщо си го избий от главата, освен ако не гониш нормален текстви режим (40х25 или 80х25)
от какво се състои една видео-карта (най-най-упростено):
- видео контролер (за тайминги) и сикуенсер за видео рисуване. на практика няма добро описание на почти никой чип, нито древен, още по-малко за нов. изключение правят вградените в чипсета видео-контролери на интел.
- видео памет. (УФ...) тука вариантите са толкова, колкото вида RAM можеш да изброиш. ако се спреш на древен модел, има вероятност дори на статична памет да попаднеш (херкулес например). на-добре документираните режими са с пейджинг, за другите няма информация
- видео DAC+палетна памет
- графичен ускорител (2D), с който се реализират много малко базови функции за работа с пиксели - BLIT трансфери, филове и евентуално прави (по брезенхам)
- 3D ускорител - текстури, мъгли и други, работещи с тексели
по презумпция забравяме за последните 2 - по-добре да сложиш на москвич 12-цилиндров двигател от ягуар
видеодака, ако платката е много древна, има шанс да е на отделен чип. това донякъде може да ти помогне да намериш описание и да разбереш след много експерименти какво и как трябва да инициализираш, с какви стойности трябва да пълниш палетните регистри, че да видиш все пак нещо. има само няколко (десетина) варианта на регисров комплект, така че може и да успееш.
видеоконтролера обаче ще ти обърне каручката. защото е ясно само как работят 6845 стандартните регистри (и то не на всички видове чипове). на практика, всичко, което касае дребни детайли като избор на клок или сетване на PLL, мапване на паметта, инициализация на видео мемори контролера, курсори, сетване на моди и т.н. е специфично за съответния чип. дори продукти на един и същ производител си сменят регистровия мап в различните варианти (ЕТ3000 се различава по регистри от ЕТ4000). ако ще бориш по-стар чип (ISA), документацията от онова време е апокрифна и се базира най-вече на обратен инженеринг. но дори и най-добре документирания чип (ЕТ4000) не може да се инициализира само по документация, има още нещо скрито.
повечето от тези контролери могат да се инициализират само от техния си BIOS. ЕТ* биоса работи в 86-режим, но биосите на другите контролери искат поне v86 за да тръгнат. затова, дори и да си направиш емулатор на 86 с PIC (което е мега-ептен-баш-най-тъпо) пак няма да имаш гарантиран резултат
за версии на контролери от PCI нагоре няма да говорим, нямаш никакъв шанс с какъвто и да е PIC
да намериш повече от 3 еднакви ISA видео платки ми се струва толкова лесно, колкото левски да бие челси, така че борбата определено няма да си заслужава.
ако все пак ти се занимава толкова много, смени PIC-а с някой х86 чип - 186 на AMD, 386EX или някаква такава екзотика. друг начин май няма.
препоръката ми е, ако адски много държиш да сложиш видео на PIC, да си го направиш сам (видеото). вземаш един спартан и почваш да пишеш контролер на VHDL без DAC, само с 2-2R матричка. можеш да докараш 16 цвята и текст без много зор. за графика ще ти трябва повече зор, защото вече ще ти трябва повече памет -> мемори контролер, рефреши и т.н. но ако стигнеш дотам - за какво ти е PIC-a? вкарай си един microblaze и готово.
прост текстови (ала-6845) контролер със статична памет можеш да си спретнеш и с FPGA
изобщо - за какво ти е цялата тази щуротия?
|
| Сря Сеп 27, 2006 7:25 pm |
|
 |
|
zaphod
|
направата на видеокарта от ттлки е поне десет пъти по-проста от подкарването на готова. ако пък разбираш от програмируеми матрици, сигурно може да я направиш за по-малко от ден. аз обаче с матрици не съм се занимавал, но от нулев старт съм правил ттлска видеокарта за по-малко от седмица, мисля беше 2-3 дена. разбира се, само за графичен режим, за текстов е малко по-сложна, да речем още 2-3 дена.
|
| Сря Сеп 27, 2006 7:38 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Друга идея: разгледай някой сорс (дарайвер) за линукс за видеокарта.
|
| Сря Сеп 27, 2006 7:45 pm |
|
|