Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
C & ASM заедно 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение C & ASM заедно
Заглавието на темата не е много подходящо ама не се сетих за друго. Както и да е, ще опиша какво ми трябва.
Имам една програма писана на ASM, която е доста дълга. Искам към нея да вмъкна една функция, която обаче е писана на C. Вероянтно при компилирането може да се укажа нещо на линкера да свърже двата файла ама хич не ми е ясно как става и дали изобщо може да стане. А да пренапиша ASM програмата на C e много трудно, щото първо е доста голяма, и второ нямам толкова време на разположение. Дайте някаква идея как става номера.

Компилатора, който ползвам е Hi-tech PICC-18 v.9.50 a процесора е 18F458, ако има някакво значение.

Пет Окт 06, 2006 4:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами може да си компилираш отделно функцията да вземеш листинга който ти генерира компилатора за нея и да си го сложиш в асемблерския код.

Има и друг подход но е по сложен.

Пет Окт 06, 2006 5:11 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ами може да си компилираш отделно функцията да вземеш листинга който ти генерира компилатора за нея и да си го сложиш в асемблерския код.

Това става за по-прости функции. При мен функцията прави операции с числа с плаваща запетая и кода става доста обемен, а и доста разпръснат. Отделно че извиква функции, които са дефинирани в различни библиотеки, трябва да компилирам и библиотеките и т.н... много играчка става и се съмнявам, че ще стане без грешки.

Цитат:
Има и друг подход но е по сложен.

Слушам :)

Пет Окт 06, 2006 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Явно ще се зориш.
Не съм правил такова нещо с Hi-Tech -а. Но при IAR става като си сложиш в проекта и асемблерския код и C кода. И компилацията на асемблерския сорс се прави с асемблера на IAR. Импортваш C функцията и си я ползваш в асемблера.
Но има преправяне на това онова за асемблерския сорс заради разлика в някои дреболии между Microchip i IAR асм компилаторите.

IAR си има един pdf,Mising C and Asember Code и там детаилно е описано кое как се прави. Но това е за IAR. Подобен трябва да е подхода и при Hi-Tech.

Пет Окт 06, 2006 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Заради всичко описано до тука се прави точно обратно - пише се на С и се вмъкват функции на асемблер. Това (обратното) дето си решил да направиш, ако стане, ще стане със 1000 (не 300) зора... Най-малкото с което трябва да се съобразиш са адресните пространства. При Hi-Tech директивите за управление на паметта са малко шибани :-) Компилни си една функция и погледни в листинга къде ти е разположил променливи, константи и кода и няма да е само твоята функция там - ще има и още...

Пет Окт 06, 2006 7:30 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]