Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Измерване на фазов ъгъл с PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Измерване на фазов ъгъл с PIC
Здравейте, Все още съм начинаещ с PIC-овете, въпреки че с по елементарни програмки се справям. Виждам че тук има доста знаещи и можещи. Някой може ли да ме светне как мога да измервам посока и стойност на фазово отместване между 2 аналогови сигнала с PIC. Знам че може да стане, но нещо ми куца въображението.
А и още: мога ли да използвам едновременно в PIC16F877A и компараторите и ADC. И не е ли за предпочитане вместо компаратора да използвам АЦП-то като преобраувам аналоговите сигнали в цифрови и след това ги сравня (ако това е възможно). В кой случай точността ще е по-голяма?
Помагайте, че задачата е на живот и смърт :cry:

Съб Фев 05, 2005 11:18 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
АЦП и компаратор не могат да работят едновременно в никой процесор на Майкрочип. Но могат последователно :wink: . Разбира се, че ако ползваш АЦП ще получиш по-голяма точност, но си задай въпроса разлага ли ти се аналогов сигнал в ред на Фурие? Ако искаш да получиш точен и бърз отговор на някой въпрос - задай го по-конкретно! Например, каква е честотата и амплитудата на тези аналогови сигнали? Периодични ли са? Имаш ли някаква форма, с която да ги опишеш? Каква точност ти е необходима? А най-добре ако опишеш конкретната ситуация по-подробно - за каква машина става въпрос и въобще какъв трябва да е крайния резултат?

P.S. Дефинирай "на живот и смърт", моля! Това да не е някаква курсова задача или е конкретно приложение?

Пон Фев 07, 2005 8:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Става дума за металдетектор, регистриращ металите на цветни и черни според фазовото отместване на отразения сигнал - с други думи фазов детектор. Работи перфектно, но е изцяло аналогов. Задачата ми е да му добавя LCD 16x2, на който да изписва инф. за вида на метала - цветен/черен (според отместването на фазата), състояние на бат, .дълбочина - според нивото на приетия отразен сигнал. Сигналът е постоянен-синусоида, f=6,5kHz, около 50-200mV.
Не е курсова задача, но ако успея да впечатля клиента си, ще получа доста сериозна поръчка :wink:

Пон Фев 07, 2005 11:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Прерови нета - има готови примери, колкото искаш.

Вто Фев 08, 2005 12:00 am
Профил

Мнение 
Компаратор ще ти свърши работа. Зависи какъв процесор ще ползваш - можеш да използваш и таймер1, който има едно много удобно нещо - външен гейт. При подходящо свързване и/или настройки въобще можеш да не губиш машинно време за сметки а резултата направо да ти е в таймера. Както ти казва и колегата, в нета има много такива готови нещица. Ако все пак не намериш конкретно да те устройва, обади се. Тука гледам не липсват желаещи (срещу скромно възнаграждение, разбира се) да драснат програмка или макетче да сглобят. Аз също мога да отделя време за такава халтурка... ;)

Вто Фев 08, 2005 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Наистина открих доста примери в нета. Мисля че ще успея да се справя.
Нещо ми се скапа IC-Prog-a. :cry: Каквото и да направя, ми дава "Provileged Instrukcion" и постоянно забива. И то на 2 независими компютъра. Преинсталирам го от диск и пак така. Изтеглям го от www.ic-prog.com/ и го инсталирам и пак същото. На някой случвало ли се е?

Вто Фев 08, 2005 4:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тоя проблем е ако работиш със драйвера за ХP (ako си го включил - изключи го!). Пробвай от properties на exe-то да му смениш compatibility на Win98 или WinNT/2000.

Сря Фев 09, 2005 7:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И това го пробвах още като отказа, но без резултат. Съмнявам се че е нещо от ХР-то, защото това стана след като се ъпдейтва.
Накрая реших въпроса кардинално - снабдих се с PicStart+ :D

Чет Фев 10, 2005 11:57 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Резултатите които ще постигнеш със интернетските примери никого няма да впечатлят.

Чет Фев 10, 2005 3:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]