Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
checksum в PIC16f877 и bootloader 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение checksum в PIC16f877 и bootloader
Здравейте,

имам един PIC16f877 с bootloader. Имам три различни bin-а, които могат да му се ъплоудват през RS232. Успешно се ъплоадват. Това се разбира като се подаде определена команда по RS-а. Дизасемблирах bin-овете и си добавих малко мой код. Като го ъплоадна обаче, не се приема. Забелязах в края на биновете 4 думи (14 битови) като чексума - разбира се първите 6 бита са 0. Забелязах също че промяната на 6-те първи бита вместо с 0 с друго не влияе на приемането на кода - т.е. не се взимат предвид, което ме насочи че тези 4 думи (32 бита реално инфо) са чексума. Промених разположението на две инструкции - има значение и явно чексумата се смени и кода не беше приет.

Сега молбата ми за помощ: може ли някой да ми предложи алгоритми предвид факта, че реалната им реализация е за PIC16F877 за евентуално пресмятане на чексумата. Идеи относно пробване на нещо някъде също са добре дошли.

Благодаря!

Чет Мар 08, 2007 4:04 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: checksum в PIC16f877 и bootloader
Аз с PIC-ове не работя, но имаш два варианта.
1. Виж кода на bootloader-a, ако там проверяват, направи си подобна програма на visualstudio или borland, да ти изсчислява коректна чек сума и резултата го слагаш там където трябва.
2. Виж кода на тези bin-ове, ако там проверяват, действаш като в точка 1.

Чет Мар 08, 2007 5:21 pm
Профил

Мнение 
Кода на boot-а го нямам иначе проблемът щеше да ми е решен :) Все до толкова разбирам, нищо че са ми малко постовете ;) Иначе в биновете не става дума за проверка на чексума (100% съм сигурен щото доста съм ги разбрал) а и няма логика да е там сравнението.

Чет Мар 08, 2007 5:52 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
трябва да разбереш дали не е някой от разпространениет лоудъри по тези животни
напиши в гугъла "16f877 bootloader checksum" и чети
после пробвай 8)

Чет Мар 08, 2007 7:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тука има нещо на темата гледам http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00732a.pdf

Пет Мар 09, 2007 9:55 am
Профил

Мнение 
гледам, гледам ама май не е нищо стандартно. пробвах варианти с адлер и флечер, ама май не са. в пик-а 95% съм сигурен, че има една функция която се използва за кодиране / декодиране на част от комуникацията с интерфейса. същата функция с определени начални параметри се използва за декодиране на bin-а който се ъплоудва на пик-а. имам я функцията и си декодирам бин-овете, но вариациите които могат да се използват за чексума-та са безкрай според мен и май се предавам за сега. ако някой има интерес да ми пише на ЛС. ще шерна и за какъв интерфейс става дума. не е някой супер специален :) в момента имам идея да го разпоя пик-а и да сложа друг само с бин-а и леко модифициран да видя как ще го опознае PC софтуера, ама нямам духалка за смд-та, камо ли за опит...

Пон Мар 12, 2007 6:43 pm
Профил ICQ YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]