Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
PicBasic i RTOS 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение PicBasic i RTOS
Използвам Proton+ и определено съм нов в програмирането на PIC.Възможно ли е програми написани на Basic да им направя Task-ve и да работят в реално време и какво допълнително трябва да използвам.Не съм сигурен но май Proton+ не може да компилира като RTOS.Казаха ми за HI-Tech + Salvo(RTOS) че прави това,но с програмиране на C не се оправям.

Сря Фев 09, 2005 9:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пиковете са харвардска технология, паметта за програми е с ограничен ресурс и би било изключително трудно да се омешва код, генериран от различни компилатори.

Чет Фев 10, 2005 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
1. Въпроса е нещо като - мога ли да сложа 10 торби цимент в полско фиатче и да му сипя VPower? Може, всичко може.

2. Няма начин да се занимаваш сериозно с RTOS за микроконтролери, и да не владееш поне С. Да не говорим че ти е необходимо и прилично познание по асемблер и хардуер. Да не говорим че за каквото и да е сериозно занимание с микроконтролери С+ASM са задължителни.

Не се обиждай. Хващай и учи нещо смислено. Бейсика умря с Правеца. 8)

Чет Фев 10, 2005 11:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Бейсика умря с Правеца. 8)

Абе не е баш така. Има един клон, наречен VisualBasic, който е една няколкомилиардна индустрия. :) Който успее да направи за програмирането на микроконтролерите това, което направи VB за програмирането на PC, ще стане порядъчно богат. За сега правят някви експерименти с Java, които, обаче, по мое мнение нямат шансове да се превърнат в нещо сериозно. Поне не и в областта на евтините микроконтролери, реалновременните процеси и критичното управление.

Чет Фев 10, 2005 11:50 am
Профил

Мнение 
Спор няма за С компилаторите.Определено са по добри и предпочитани.Basic-а си е за начинаещи както си личи и от името му,но и той си има предимства.Само Salvo-то ли е софтуера който се използва за RTOS към С компилаторите или има и друг софтуер?

Чет Фев 10, 2005 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
RTOS има колкото щеш. Salvo-то се тупат в гърдите че били най-ергономични, работели и на 12ки???!!!!??? Което според мен си е чиста чикия, да ме извинявате за израза. Първия пик който има ресурси за
многозадачна работа е PIC18.

Иначе RTOS дето аз ги знам са Salvo, uCOS, FreeRTOS. Тва последно е фрее.

Чет Фев 10, 2005 4:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо благодарение на тебе, пуснах търсачката за Free RTOS-си и..ама винаги е така,когато търсиш нещо друго, намираш това което ти трябва.Оказа се че Proton+ може да компилира програми в реално време,и прави това с вградени команди в самия компилатор и не използва допълнителен софтуер, че на всичко отгоре го кръстили State Mashines , има Manual+примери как да си направиш Task-те.Програмира се на ниско ниво и се използва предимно Асaмблер и става много бавно,сравнение с Salvo-to или дриги С RTOS.Те това нещо колко време съм го търсил...малей малей

По горе написаното е за тези които работят с basik-а, за С компилаторите....то се знае.....

Пет Фев 11, 2005 12:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Човек, работата ще ти стане по-сериозна като захвърлиш Basic и се захванеш със C и АСМ(най-добрата комбинация)! Освен това RTOS има всякакви но най-добре ще работи тази писана от самия тебе. И аз като тебе исках да мина "тънко" и да ползвам наготово някоя RTOS, да ама като си напишеш сам после ще и знаеш всички тънкости. Аз написах една преди време, сега редовно си я ползвам и все повече я развивам.

Пет Фев 11, 2005 3:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
max's написа:
Цецо благодарение на тебе, пуснах търсачката за Free RTOS-си и..ама винаги е така,когато търсиш нещо друго, намираш това което ти трябва.Оказа се че Proton+ може да компилира програми в реално време,и прави това с вградени команди в самия компилатор и не използва допълнителен софтуер, че на всичко отгоре го кръстили State Mashines , има Manual+примери как да си направиш Task-те.Програмира се на ниско ниво и се използва предимно Асaмблер и става много бавно,сравнение с Salvo-to или дриги С RTOS.Те това нещо колко време съм го търсил...малей малей

По горе написаното е за тези които работят с basik-а, за С компилаторите....то се знае.....

Ми радвам се че съм помогнал. Мани тоя бейсик бе човек. Хубаво за пикове си му намерил лесното. Ама утре ще смениш контролера - все ще ти се наложи да почнеш С-то. Почвай докат е време.

Пет Фев 11, 2005 5:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
цецо написа:
Мани тоя бейсик бе човек. Почвай докат е време

Имам hi-tech8.02pl1 и CCSPCM v3.08 ...избор,мнения,други предложения?

Пет Фев 11, 2005 8:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И двете стават, обаче аз не можах да намеря крак за Hi-Tech-а и имам ограничение до 2KB, затова ползвам CCS C. Според мен особена разлика няма :)

Съб Фев 12, 2005 3:35 pm
Профил

Мнение 
Имам крак, за HiTech говоря, даже преди време май дръпнах някаква по нова версия, не съм сигурен вече какво имам :)

Нед Фев 13, 2005 1:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз имам MPLAB C18, в случай че работиш с 18ки. Аз лично не виждам смисъл човек да се блъска с 16ки, освен ако не гониш цена до няколко долара. Там вече използването на 16/12 е оправдано.
Макар че - 16F877A - 5USD, 18F452 - 6USD цени по комет.
На едно семинарче тия Микрочипските философи, казаха че планират да спрат развитието на 16та серия, и да прескочат само на 18та и DSPpic. Тъй че ако не цепиш левчето, заеби тия 16ки.

Пон Фев 14, 2005 11:13 am
Профил ICQ

Мнение 
Мдаааа, и аз мисля да минавам на 18-ки ... доега не го правех не заради цената а щото 16-ките са си изпитани, но вече надявам се и 18-ките са пипнати тук там и доста от бъговете са изчистени ... следващия проект ще е с 18-ка ... т.е. следващия с микроконтролер

Пон Фев 14, 2005 11:26 am
Профил
Мнение 
18-êèòå ñà õóáàâà òåìà,òà êàòî ñå çàãîâîðèõìå çà òÿõ,íÿêîé äà ñè å updata-âàë PicStart-à ñ ïî íîâàòà âåðñèÿ îò (h**p://www.5v.ru) â èçïúëíåíèå íà 18F6720.Çà ñòàðà âåðñèÿ ìíîãî ñå ÷óäåõ äàëè äà ÿ ïðàâÿ,îáà÷å...öåíàòà â Êîìåòà ìíîãî ìå àìáèöèðà, òà ðåàêöèÿòà ìè áåøå 5ìèí. åäèí çàâîé è äèðåêòíî íà Ê1 çà À/D-òå.Íî ïðîãðàìàòîðà ñå îêàçà æåëåí.È àç ïîëçâàì IC è JDM-òî,ïî óäîáíè ñà ïðèìåíî äà ïèøåø äèðåêòíî íà ïëàòêàòà àìà ïî íÿêîé ïúò òàêèâà ñâèíùèíè ïðàâÿò,÷å ñå íàëàãà (ñòàðòà) äà îïðàâÿ áúðêîòèÿòà.Ñòàðàòà âåðñèÿ å çà Mplab5.70,íîâàòà å çà 6.40.Ñàìî äåòî Pic-à å TQFP êîðïóñ è ñå íàëàãà äà ñå íàïðàâè êà÷åñòâåíà ïëàòêà.Àêî íÿêîé èìà ãîòîâè,íåêà ñå îáàäè,÷å ðåçèë äà îòèäåø â Ìèêðîíà ñ òàçè ïëàò÷èöà à íÿêàêâè äðóãè íåùà íÿìàì çà ïîðú÷âàíå ñêîðî.
.....çàáðàâèõ, èìà ëè íÿêîå ñèãîðíî ìÿñòî çà upload-âàíå,÷å è àç èìàì õóáàâè íåùà èëè êîèòî èñêà äà êà÷è íåùî,÷å ñòðîøèõ íåòòà çà ccs3.204,à òî ñå îêàçà ÷å ãî èìà íà eldevice...

Чет Фев 17, 2005 1:18 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща