Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Да поговорим за защита на данните 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Да поговорим за защита на данните
да си представим следната хипотетична ситуация:
1. Фирма Ви наема да направите управление на дадена машина с ПИК контролер. Разбирате се за цената, пускате машината, тя заработва и не ви плащат обещаното. Вие кода сте си защитили от копиране, но машината може да си работи 20 години без ПИК-а да се скапе и прецакания сте само Вие.
2 Фирма Ви наема на постоянна работа, като се занимавате пак с изработка на управления или други подобни с ПИК-ове, обещават Ви добра заплата и да Ви държат "завинаги" на работа, но след като си свършите важните задачи Ви изритват.

Явно при двете ситуации трябва да се подходи по различен начин към защитата:
а) според мен при първия е по-лесно, прави се брояч, дето работи примерно 3 дни и после... или изтрива част от кода или сменя някоя клетка в РОМ-а и чипа престава да работи. Ако всичко е наред със заплащането, отивате за последна "проверка" на машината, подменяте чипа с друг, програмиран без защита и готово.
б) Втория начин е по-сложен: или ще трябва примерно през 2 месеца да се изпълнява точка а) и Вие преди това събитие да препрограмирате чипа, или да се въвежда някакъв код през този интервал, който да нулира брояча.

Това естествено са моите виждания по въпроса, но според мен темата е доста интересна, защото това може да се случи на всеки (на мен още не ми се е случило, но онзи ден нещо ме зачовърка и реших да пусна тази тема), а като се обърне колата .... по добре да се мисли превантивно, пък дано не потрябва ;)

Пет Юни 01, 2007 6:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Прави се така:
Вариант 1:
- работиш с хора, които са ти познати или са препоръчани от познати;
- искаш част от сумата предварително или плащане "на етапи". При всички случаи обявяваш. че за "тестовия" период има защита.
Коректността изисква след завършване на работата да предоставиш цялата документация по проекта, вкл. сорсовете, ако нямате
друга уговорка ( с цел по-тънка сума);
Вариант 2:
Коя е тази фирма, която няма да има сорсовете на продуктите, които произвежда? Значи става дума за аматьори, опитващи с трици
да ловят маймуни. Или я напускаш, или поставяш нещата по правилния и за двете страни начин.

Пет Юни 01, 2007 6:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zeus - почнеш ли да мислиш за такива неща, значи работите много куцат. По-добре се спри, преосмисли нещата и си направи така делата, че да не се налагат такива глупави защити.

Пет Юни 01, 2007 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без да искам да обиждам никого:Напоследък много често забелязвам ситуация от сорта "Изтаковай другарчето".Мойто скромно мнение е че между приятели търговски взаимоотношения и пари не трябва да се поставят - губи се приятелството.Или се помага безвъзмездно или не се наемаш да помагаш.
Сорсовете и документацията се предават когато ти дадът договорената сума в целия и размер,иначе може да се пие една студена вода.Фирми които си гонят хората след като им свършат работа им излиза име и се знаят кои са,така че гледаш да си нямаш работа с тях(освен ако ножа не е опрял до кокала).Другия вариянт за спасение е договор.Черно на бяло написано и нотариално заверено включващо клаузи за срок на плащания и неустойки.

Пет Юни 01, 2007 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Целта на темата беше повече да обсъдим начините за защита на софтоерно ниво, а не дали е необходимо да се прави и какви са подбудите. Аз просто дадох две ситуации, в които може да попадне всеки(а сигурно има стотици други), в които тази защита ще е полезна. Така че, ако е възможно, да не обсъждаме етичните проблеми, а всеки, който желае, да сподели неговите виждания по въпроса за реализация на защитата.

Пет Юни 01, 2007 9:09 pm
Профил

Мнение Re: Да поговорим за защита на данните
Zeus написа:
.. прави се брояч, дето работи примерно 3 дни и после... или изтрива част от кода или сменя някоя клетка в РОМ-а и чипа престава да работи...

точно в РОМ-а ли трябва да го пише?

Пет Юни 01, 2007 9:32 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Дали само от любопитство или ти предстои нещо подобно да избереш за защита - ти си знаеш :)
Относно предишните изказвание мога да кажа, че са валидни за една общност в която хората са на светло... но когато действащите лица в схемата не са (посредници, N на брой посредници, измамници на едро и еднократно и други видове) наистина се налагат някои мерки...
И още - когато схемата на измамата е свързана с изплащане на части (примерно 3 части) се практикува последната вноска да се забрави :) Е, всеки може да сметне, че точно в последната вноска се съдържа и печалбата на производителя (в типичния случай).
От използването на някакъв вид защита която само производителя си я знае (не е упомената) може да произтекат едни неприятни работи - има едни неща в закона които се отнасят към самоуправство и подобни. В случая лесно може да те притиснат с това. Може да се избегне разбира се ако всичко е пълна тайна и няма изтичане на информация... зависи клиента дали общува с друг клиент на твоите устройства... зависи устройството с каква сложност е, какво управлява, видове индикации които дава... :)
Правилния подход е да се заложи механизъм който смущава правилната работа, а не тотално спиране с едни и същи симптоми при всички устройства ... та така, дано не ти се налага :)
Добре си се ориентирал нещо във времето (променливо време при това) да се случва ;)

Пет Юни 01, 2007 9:35 pm
Профил

Мнение Mne
speedblue написа:
Дали само от любопитство или ти предстои нещо подобно да избереш за защита - ти си знаеш :)
Относно предишните изказвание мога да кажа, че са валидни за една общност в която хората са на светло... но когато действащите лица в схемата не са (посредници, N на брой посредници, измамници на едро и еднократно и други видове) наистина се налагат някои мерки...
И още - когато схемата на измамата е свързана с изплащане на части (примерно 3 части) се практикува последната вноска да се забрави :) Е, всеки може да сметне, че точно в последната вноска се съдържа и печалбата на производителя (в типичния случай).
От използването на някакъв вид защита която само производителя си я знае (не е упомената) може да произтекат едни неприятни работи - има едни неща в закона които се отнасят към самоуправство и подобни. В случая лесно може да те притиснат с това. Може да се избегне разбира се ако всичко е пълна тайна и няма изтичане на информация... зависи клиента дали общува с друг клиент на твоите устройства... зависи устройството с каква сложност е, какво управлява, видове индикации които дава... :)
Правилния подход е да се заложи механизъм който смущава правилната работа, а не тотално спиране с едни и същи симптоми при всички устройства ... та така, дано не ти се налага :)
Добре си се ориентирал нещо във времето (променливо време при това) да се случва ;)

Принципно не е коректно след като се продаде нещо дори и с контролер да е изделието да спира след известно време !
А и за да си запазиш труда:
1. Правиш си договор , за разработка на модел , за изработка на софт за контролера /контролери , за поддръжка на системата ако е нещо голямо и сложно и т.н.
2. Няма лошо да си заключиш контролера , ако е за единична броика просто си взимаш повече за разработка на софтуера и изделието, всяко повторение е добре дошло за теб , така може да свалиш доста от цената , като част от цената ще е софтуер дори бих казал че винаги трябва да мислиш това да е по скъпата част. :)
3.Но пък винаги може да се случи да възникнат изменения в процеса на работа , ами отиваш сменяш чипа с друг от същия модел но с друг софтуер вътре и така пак си взимаш твоито (допълнителен труд).
4.Най голямата грешка ще да дадеш софта в документацията , така ти си губиш цялата бъдеща работа по нуждата от допълнителните изменения и нуждата им да ти поръчат повече от 1 изделие !

Съб Юни 02, 2007 12:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
от де ги намирате такива несериозници дето не плащат и се циганят? аз никога не съм вкарвал защитни парчета в кода и никога не са ме лъгали.

Съб Юни 02, 2007 8:38 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Zeus - почнеш ли да мислиш за такива неща, значи работите много куцат. По-добре се спри, преосмисли нещата и си направи така делата, че да не се налагат такива глупави защити.

Един такъв лаф имам: в бизнеса се лъже само веднъж.Имах случка преди години,когато не ми платиха цялата сума за работата,преди садмица се обажда същия човек-искам да ми направиш това и това... Търси си друг балама...
Батето е прав,работи с хора за които имаш препоръки,ако се съмняваш ,че ще те прекарат,просто не им бачкай :evil:
Пък по темата:правил съм брояч с 2 клетки(до ~65000),та като направи машината толкова цикъла, записва един флаг в eeprom ,после с "тайна"комбинация се нулира флага.

Съб Юни 02, 2007 8:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
По принцип, такива защити по начало се наричат "троянски кон". :) Едва преди известно време това понятие се приравни на "вирус". Съществува още и определението "великденско яйце", което е нещо като троянския кон но е безвредно. :)

Съб Юни 02, 2007 9:49 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Zeus написа:
...

Не се занимавай с глупости. Ще ти се върне тъпкано, точно когато хич не го очакваш. :D
И в двата случая става въпрос за кокошкарски истории, никой сериозен човек/фирма не би си го и помислил.
В първия - по този начин сами си отрязват поддръжката, която в повечето случаи е по-важна от това да направиш устройството (не е задължително да е ремонт), хайде някой да каже кога ще стане това, при положение, че си направил машина, която им изкарва пари и всяко спиране води до загуби. Сменяли сме работещи машини с наши точно по повод, че старите нямаха никаква поддръжка. Пък и според моя скромен опит никога нищо не тръгва от раз, демек ще се наложат поне няколко корекции на софтуера 'на място', че да заработят нещата както трябва и както точно искат, а дотогава би трябвало да си видял що за стока са.
Във втория случай - много ми е интересно да науча коя ще бъде фирмата, която ще чака някой 'външен' човек да им разработи изделията и след това ще го нарита, сигурно с мисълта да ги продава следващите 20 години без изменения... :D Ей за пример - във фирмата, в която работех преди (миналата година), съм оставил всичко (ама наистина всичко) - схеми, платки, софтуер, документация, че и с допълнителни обяснения (примерно кой чарк от'де се купува и на кой телефон да се обадиш по случая :D). И още продължават да ми се обаждат за глупости, при все, че имат човек, който се занимава точно с 'моята' работа.

Съб Юни 02, 2007 11:12 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вярно, именно поддръжката "храни" най-добре. И именно тя е основният възпиращ фактор да не те прецакат.

Съб Юни 02, 2007 11:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Коректноста исиква да обявиш че това е демо версия с ограничен период на използване.
Примерно три месеца тестове.
След което се разплащаме и получават напълно функциониращо устройство.

Съб Юни 02, 2007 11:38 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Zeus написа:
да си представим следната хипотетична ситуация:
1. Фирма Ви наема да направите управление на дадена машина с ПИК контролер. ..............................
....................... прави се брояч, дето работи примерно 3 дни и после... или изтрива част от кода или сменя някоя клетка в РОМ-а и чипа престава да работи. Ако всичко е наред със заплащането, отивате за последна
.................през 2 месеца да се изпълнява точка ................

Това естествено са моите виждания по въпроса, но според мен темата е доста интересна, защото това може да се случи на всеки (на мен още не ми се е случило, но онзи ден нещо ме зачовърка и реших да пусна тази тема), а като се обърне колата .... по добре да се мисли превантивно, пък дано не потрябва ;)

Абе Zeus,
1. Пуснал си топик "...защита на данни...." пък дискутираш защита на firmware + лични финансови интереси :)

2. Незнам за какви машини говориш....(правил си, правиш или си мислиш да правиш) но за да е машина , която работи(20год 8O ), да не говорим с която работят хора, се минава през едни така наречени приемни изпитвания които траят доста време.... пък протокол от изпитванията се прави пък още сума си неща:!: В тоя ред на мисли за брояч на колко си фантазираш че ще стане :?: та да уцелиш точно времето когато машината я изпитат, заработи, пък не ти платят, пък брояча сработи.... мммм:?:
Да не си мислиш, че ако се преминат всички бъзикни по пускане в екплоатация, някой ще иска да препрограмираш машината...и после пак да влиза в изпитания :?: така си просиш най-малко боя, да не говорим за съдебно преследване....

3. Лек лиричен уклон.... :) Ако например ти ми изтъпаниш със "сериозен проект" за нещо в индустрия(управление на машина :) ), телекомуникации, и какво ли не (освен например домофон с 5 мелодийки) направено с PICххх , аз лично ще си умра от смях...

Иначе твоя въпрос си има два отговора:
-сключваш договор, в който е записано всичко като права и задължения на двете страни Проектант/Производител и Поръчител/Заявител. При неизпълнение на някоя точка -> влиза се в съд :!:
-ако си на заплата в дадена фирма... общо взето незнам как си мислиш, че трябва да претендираш за допълнителни лични облаги освен съответното трудово възнаграждение(заплата + бонуси +премии и т.н.) за свършена работа....

Съб Юни 02, 2007 1:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща