| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
 Дайте съвет за Протеус
До сега съм ползвал само Протел99 за правене на платки. Благодарение на този форум разбрах за Протеус и най-вече ме заинтригува симулацията. Инсталирах си 6-та версия и имам няколко въпроса като начинаещ.
1. Добре ли се справя със симулация на Майкрочипските ПИК-ове;
2. Кое е най-доброто ръководство за начинаещи като мен;
3. Има ли издадена книга на български в хартиен формат;
4. Могат ли да се импортват схеми, направени на Протел;
5. По лесно ли се изработват платки на Протус, отколкото на Протел (като оставим настрана цимулацията)
Наистина доста въпроси зададох. Ще се радвам ако получа отговор на някой от тях, защото сериозно се замислям да минавам към него и искам да знам заслужавали си.
|
| Съб Юли 14, 2007 1:21 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
1. Ако става въпрос за симулация мисля че е добре, особено от към ПИКовете.
2. Ами хелпа е най-доброто ръководсто, само от там е достатъчно просто човек дрябва да го прочете (а не да го прехвърли на 2 на 3)
3. Не ми е известна такава ама то за какво ти е (виж т.2)
4. Не съм успял за сега.
5. Ами за мен е по-лесно и мисля че за дребни неща е добър.
Нека и други да кажат. 
|
| Съб Юли 14, 2007 1:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Относно протеуса, за симулации става, за чертаене на схеми е отвратителен, а според мен и за правене на платки не става. Не знам начин да импортнеш схема от протел.
|
| Съб Юли 14, 2007 3:47 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Това означава ли, че е по-добре да си правя платките на Протел?
|
| Съб Юли 14, 2007 6:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами лично според мен да.
|
| Нед Юли 15, 2007 2:46 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Ако криво ляво разбираш руски http://kazus.ru/forum/topics/6992.html. За мен е интерсена симулацията, иначе Протел 
|
| Пон Юли 16, 2007 8:09 am |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Наистина 6 та версия е отвратителна откъм интерфейс за чертане но погледни 7 ма версия ..... тук вече нещата са по добре откъм чертане и проектиране на схеми и платки..
Гадното е че нямаш за всички елементи от ISIS библиотеката съответните в АРЕS т.е. аз правя отделна схема за симулацията и отделна схема за платката като ползвам елементи които имат корпус но нямат модели за симулиране .
Но огледай се за библиотеки в форума на KAZUS.RU руснаците доста си играят с него и имат доста библиотеки
Лично аз вече 2 години си проектирам схемите на протеус и също така си проектирам и платките с него и мога да кажа , че свикнеш ли му няма да ти се иска да минеш на друг КАД софтуер .......но както се казва въпрос на вкус все пак
|
| Пон Юли 16, 2007 9:31 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами мисля, че протеус е доста програма. На мен лично та най-много ми допада от всички, които съм пробвал. Симулацията е голям плюс, за да не се чудиш над първата налепена платка защо не работи  А за корпусите има много библиотеки по руските сайтове и винаги се намира това, което ти трябва. Относно хлепа мисля, че е достатъчен, но и ненужен, според мен с протеус се работи инстинктивно. Във форума има и линк към протеус 7, така че дърпай го, подеразай 1 седмица и ако ти допадне минавай на него.
|
| Пон Юли 16, 2007 2:43 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Zeus
Зависи. Ако целта ти е да си любител и да правиш чат пат по някоя проста платка,Proteus-a те устройва.
Ако ще се развиваш и искаш да станеш професионалист някой ден,далече от тази програма.
Създава вредни навици които ще ти пречат при усвояването на нещо по сериозно. Най лесен за усвояване CAD и при това доста добър е Altium Disigner-a.
По сериозен от него от това което съм виждал е само менторския PADS но това си струва да се учи само ако се каниш да се бориш с много сериозни платки с високоскоростни шини. Но се усвоява отвратително трудно. Сега се мъча чат пат да го усвоявам като ми остане време помякога но е отвратително. Това за Pads-a само като пример за нивото на Altium Disigner-a.
Така че сам си прецени. А за симулацията в протеус ако си от хората които предпочитат виртуалния секс пред нормалния се очаква да ти хареса. За останалите хора си има хардуерни дебъгери и не се занимават с такива глупости. За любимите ти PIC,ICD-2 що годе върши добра работа особенно при 18ките. То 16 ките е и вече безпредметно да се ползват изобщо при положение че са на почти същите цени като 18ките. Пък това че няма смсъл човек да е ГОРД ПИКОБОРЕЦ при наличието на по читави процесори това няма смисъл да го коментирам 
|
| Пон Юли 16, 2007 3:10 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Благодаря на всички. Много ми помогнахте да се ориентирам, наистина. Направо се захващам със 7 версия на Протеус (вече я свалих). Едва ли ще ставам професионалист в проектирането на схеми - работата ми е съвсем друга и просто се занимавам за удоволствие.
|
| Пон Юли 16, 2007 11:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, това също си има предимства: не трябва да ходиш на кино, няма нужда да държиш нечия ръка, няма да я боли главата, мърморенето може да го спреш с просто правило във firewall-а
иначе кольо е прав, за всеки пътник ще се намери влак.
стига пътника да знае къде отива и колко може да плати за возенето.
|
| Вто Юли 17, 2007 10:51 am |
|
|