Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
LCD Nokia 8310 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение LCD Nokia 8310
Здравейте колеги,
имам едно питане:
Има ли някой информация с какъв контролер са дисплеите на нокия 8310 , ако има даташиит или поне описание на командите и инициализацията. Краката ги имам в даташиита на нокия, но никаде не пише с какъв контролер е. Опитах се да ги инициализирам като лцд от 3310 ... но ударих на камък. Така ,че ако някой има някаква инфрмация по въпроса ще съм му много благодарен.

(Ако някой пита защо точно този дисплей - по-малък е , а мястото ми е "кът", а и е удобен за запояване на лентожия кабел)

EDDIESoft

Пон Сеп 10, 2007 9:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
някои бяха по И2Ц с контролер ОМ6...8 разгледай форум ЛЦД инфо

Чет Сеп 13, 2007 10:19 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Със сигурност е I2C, 4 пина са. клок, дата,ресет и чип селект, но кпмандите....
те са проблема

EDDIESoft

Чет Сеп 13, 2007 12:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е I2C, сериен е, пак е с Clock и Data, същия е като за 3310, чипа е PCD8544 или PCD8512_rev2, разликата е малка, виж PDF-а на първия, сорсове в нета има купища, за бърз тест можеш да инсталираш LCDHype и да го закачиш на LPT с няколко жици

Пет Сеп 14, 2007 1:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Слойих дисплей от Нокиа 5210, която се оказа с подобен контролер като на 3310, а конструкцията е като на 8310, но се появи следния проблем: дисплея е обърнат огледално. Тарся командата която го обръща огледално, или поне дали се намира в разширените или в базовите команди...
Има контролери които имат команди за огледално обръщане на изображението по X и по Y. Явно при този има сащо, но .....

EDDIESoft

Чет Сеп 20, 2007 6:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Като видях темата и се поразрових из кашоните, и аз намерих един стар телефон 5210 с такъв дисплей. Бях го отписъл, щото не знаех нищо за него, ама пробвах да го пусна като 3310 - и верно работи - ама на обратно.
И аз имам интерес към тоя дисплей - защото конструкцията му е в пъти по-удобна от тоя на нокия 3310, а и явно може да се намира все още, а и сигурно не е скъп.
Предполагам че има някаква разлика в инициализирането, че да се обърне образа - ама не се знае каква е а и няма сякаш откъде да се прочете. Иначе си мислех да направя софтуерен буфер и да го пиша в дисплея наобратно - ама много памет отива и ще стане само с PIC 18ки. По тоя начин 16-та серия излизат от играта - а аз все още си ползвам предимно нея...

Та ако знаете как се обръща тоя образ - и аз освен "eddiesoft" ще имам да черпя...

Нед Сеп 23, 2007 10:00 am
Профил WWW

Мнение 
Здравейте отново!
То проблема се оказа с много лесно решение.
Обръщаш физически дисплея на 180 градуса - и така той си почва да пише от ляво на дясно.
После преправяш шрифта - огледално и готово.
Трябва да се преправи и адресацията на редовете - щото сега ред 1 излиза най-отдолу, а ред 6 най отгоре - ама това пък става най-лесно.
Единствения недостатък е че като пишеш ред и не ти стига дисплея - минаваш на нов ред - ама отгоре - не отдолу. Имайки обаче в предвид че такъв режим не се ползва толкова често - а и може да се оправи софтуерно, то направо си имаме дисплей - физически удобен за ползване.

Поздрави на всички...

Нед Сеп 23, 2007 2:35 pm
Профил WWW

Мнение 
@juzisound, а защо не си вземеш дисплей от 3310, ами си играеш с огледални шрифтове и тем подобни глупости? Ако е за спорта - добре, иначе май не си струва играчката!

Пон Сеп 24, 2007 7:25 pm
Профил

Мнение 
Повярвайте ми - играчката по писането на софта - огледалното обръщане на шрифта и други тем подобни работи извършвани на бюро и с чаша кафе в ръка - е нищо в сравнение с ядовете по закрепването на един такъв дисплей от Нокия 3310 в едно реално устройство. Не стига че самия дисплей се продава заедно с пластмасов панел, който трябва да се реже и т.н., ами освен това жичките са му много тънки и неудобни - а тоя от 5210 си има направо "площадки за запояване". Иначе резултата е същия - а цената съизмерима. Освен това неудобствата по писане на софта са еднократни, докато монтажа на дисплей от 3310 си е сам за себе си всеки път...
Та затова...

Ако някой има нужда да пише, че да му пратя шрифта

Последна промяна juzisound на Вто Сеп 25, 2007 7:43 pm, променена общо 1 път

Пон Сеп 24, 2007 10:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Няма ли да е по-лесно вместо механични намеси и софтуерно огледално обръщане, след всеки байт (в хоризонтално адресиране) да се праща адреса на следващата колона :idea:

Вто Сеп 25, 2007 11:41 am
Профил

Мнение 
Ами така е най-ефективно. Той шрифта си е преоменен - и пика направо си го чете - а не го обръща по време на изпълнение. Иначе се удвоява трафика към дисплея, а и има неудобни изчисления на адреси.

Вто Сеп 25, 2007 7:42 pm
Профил WWW

Мнение Привет!
Интересно като цяло..от техническа гледна точка....но не беше ли по-лесно да се сложи ЛЦД от 8310 или 6510..хъх..начлника ме нападна...довечера ще допиша..
Поздрави!

Сря Окт 24, 2007 11:32 am
Профил

Мнение Re: Привет!
sergo_zmeia написа:
Интересно като цяло..от техническа гледна точка....но не беше ли по-лесно да се сложи ЛЦД от 8310 или 6510..хъх..начлника ме нападна...довечера ще допиша..
Поздрави!

А Продължавам.....беше написано по-горе...че е лесно по softwareда се направи...от пичовете които познавам..dct4се od-ва трудно...както и да е...каква е цялата идея...?
Поздрави!
sergo_zmeia

Чет Окт 25, 2007 12:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]