Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Време за изпълнение на код? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Време за изпълнение на код?
Как мога да разбера за колко време ще се изпълни от процесора (пик) определен код при зададена f на генератора

Вто Сеп 18, 2007 10:07 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
С хронометър :twisted:

Вто Сеп 18, 2007 11:40 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ако работиш с MPLAB - лесно. Пускаш си StopWatch от меню Debugger. След това си пускаш кода да ти се изпълнява, а може и стъпка по стъпка да го изпълняваш. И това е :)

Вто Сеп 18, 2007 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Време за изпълнение на код?
mk912 написа:
Как мога да разбера за колко време ще се изпълни от процесора (пик) определен код при зададена f на генератора

1) броиш инструкции/тактове, за ПИК(льо) е елементарно
2) зацикляш желания фрагмент, инвертираш GPIO в началото, мериш с осцилоскоп/честотомер, умножаваш x2
3) проверяваш дали симулаторът няма функция да ти брои тактове. Ако да - доверяваш му се

Вто Сеп 18, 2007 1:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Време за изпълнение на код?
mk912 написа:

Трябва ти таймер. Инициализираш, изпълняваш, после гледаш до къде е стигнал таймера.

Вто Сеп 18, 2007 3:59 pm
Профил

Мнение 
Относно хронометъра - сигурен съм че ако и аз бях "напреднал" щеше да ми е смешно но ако беше останал само този пост просто обезмисля форума. На GTN сърдечно благодаря за съвета (свърши идеална работа). Най ми допадна идеята за таймера - решение необвързано с платформа (хардуерна или софтуерна) а към това се стремя винаги като се налага да пиша нещо като програма. За съжаление нямам време да разучавам как работи таймера за проекта си - решавам конкретна задача. Благодаря на всички за помощта.

Вто Сеп 18, 2007 9:55 pm
Профил

Мнение Мне
mk912 написа:
Относно хронометъра - сигурен съм че ако и аз бях "напреднал" щеше да ми е смешно но ако беше останал само този пост просто обезмисля форума. На GTN сърдечно благодаря за съвета (свърши идеална работа). Най ми допадна идеята за таймера - решение необвързано с платформа (хардуерна или софтуерна) а към това се стремя винаги като се налага да пиша нещо като програма. За съжаление нямам време да разучавам как работи таймера за проекта си - решавам конкретна задача. Благодаря на всички за помощта.

Винаги ще имаш отклонения в сметките , дори и МПЛАБ може да те поизлъже, може генератора да е снякаква не точна честота ако е вътрешен и т.н.
За това най добре с осцилоскопа , слагаш в началото една инструкция да ти бута един изход на някой порт например BSF PORTA, 4 и в края на програмата BCF PORTA, 4 , мериш с осцилоскопа времето на положителния импулс и това ти е времето на програмата , каквито и врътки да има само по този начин е най точно меренето, ако имаш честотомер най лесно е да мериш честота обръщаш с елката и готово :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Сеп 19, 2007 1:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
mk912 написа:
Най ми допадна идеята за таймера - решение необвързано с платформа (хардуерна или софтуерна) а към това се стремя винаги като се налага да пиша нещо като програма

Платформено независимо само ако имаш няква ОС под тебе, иначе таймерите са едни от най- платформено зависимите неща.

Сря Сеп 19, 2007 9:26 am
Профил

Мнение Re: Мне
plameniv написа:
mk912 написа:

Винаги ще имаш отклонения в сметките , дори и МПЛАБ може да те поизлъже, може генератора да е снякаква не точна честота ако е вътрешен и т.н.
За това най добре с осцилоскопа , слагаш в началото една инструкция да ти бута един изход на някой порт например BSF PORTA, 4 и в края на програмата BCF PORTA, 4 , мериш с осцилоскопа времето на положителния импулс и това ти е времето на програмата , каквито и врътки да има само по този начин е най точно меренето, ако имаш честотомер най лесно е да мериш честота обръщаш с елката и готово :)

След като изпълня схемата (чакам за доставка на памети 21 дена - това не може да е на Земята!) ще донастроя времената по този начин, но ми се струва че и МПЛАБ- а ще свърши работа при точност от порядъка на 0,1-0,2 мили сек.

Чет Сеп 20, 2007 2:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]