Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Малко теория за 3-фазен изправител? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Малко теория за 3-фазен изправител?
Здравейте, искам да възстановя един 3-фазен изправител обаче управлението на тиристорите е доста старо и повредено. Идеята ми е с един ПИК да се опитам да реализирам управляващите импулси на тиристорите. Да ама много отдавна не съм се занимавал със силови схеми и съм позабравил нещата.
Накратко , изправителя е 3-фазен с по два тиристора на фаза за управление на постояннотоков двигател. Дали ще мога да регулирам изправеното напрежение чрез едновременно подаване на отпушващ импулс на тиристорите от всака фаза или трябва да следя дефазирането и спрямо него да отпушвам тиристорите? :-({|=

Пон Мар 21, 2005 1:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
я пак...

имаш трифазен изправител (схема на ларионов). вместо диоди имаш тиристори? 6?
и искаш да ргулираш НАПРЕЖЕНИЕТО след изправяне? хмм...

за какви мощности (на DC мотора) говориш?

1. опитай да го направиш първо с еднофазен изправител. ако става с еднофазен, значи ще стане и с трифазен. Най-малкото, като изгърмише нещо, не е толкова зрелищно.
2. защо тиристорти бе братче? Може да се регулира, но с доста големи стъпки. И ще е доста инертна системата.
3. PIC с трифазен PWM? има ли такова животно или е нещо като зелената офца от рекламата на спрайт?
:roll:

Пон Мар 21, 2005 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
"Дали ще мога да регулирам изправеното напрежение чрез едновременно подаване на отпушващ импулс на тиристорите от всака фаза или трябва да следя дефазирането и спрямо него да отпушвам тиристорите?"

- Второто...
ДедоБоре,
Цитат:
Може да се регулира, но с доста големи стъпки. И ще е доста инертна системата.

е тука не си прав. Сервата на ФАНУК, дето после ги изкопираха и произвеждаха и в БГ, да не са бавни? И там са на 3 фази с тиристори. А сервото си е серво - трябва да е бързо. Е, и мотора не е като стартер на москвич :-)
За трифазния ПВМ - има нещо дето е подобно, ама е на dsPIC. Ако колегата е решил само да си "начеше крастата" с тоя регулатор, мисля, че не си заслужава...

Вто Мар 22, 2005 5:38 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]