|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
 Писане на кирилица при LCD
Колеги .купих си LCD с кирилица на фирмата Ampire AC-204A.Работя с Codevision AVR.Искам да меря температурата на бойлера и още няколко неща.Дайте идеи как да пиша на кирилица,нещо не се получава както трябва.Ше дам част от кода който съм написал,а вие ще кажете имам ли грешки.
flash char Boil[]={0xa0,0x4f,0xa6,0xa7,0x45,0x50};//АSCII characters БОЙЛЕР
char lcd_buffer[20];
unsigned char i,j,devices,Menu;
int Bojler,Kamina,Colector,External;
Редовете които извеждат на дисплея са:
sprintf(lcd_buffer,"%p t=%-i.%-u\xdfC",Boil,Bojler/10,abs(Bojler%10));
lcd_gotoxy(0,0);
lcd_puts(lcd_buffer);
На практика се извежда това: БОЙЛЕР ' '' d t=72,0 'C
Защо става така,има ли по оригинален начин да се пише на кирилица.Знам че ASCII кодовете не отговарят.Освен това ,като се опитам да напиша имената с кодове в област от char и на другите устройства , ми ги извежда всичките едно след друго,като имена без да показва температурата,въпреки че не съм задавал редове с които да се извеждат имената и температурите им,освен на бойлер.
|
|
wolfshark
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
Аз да питам нещо друго. Сигурно тоя дисплей си го взел от Комет. Съвместим ли (взаимозаменяем) е той със дисплеите със HD44780?
|
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
Да от Комет е и не е с контролер на Hitachi,но го пробвах с латиница и се държи нормално
|
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
ето ти един много лаишки пример за кирилизация на това ЛСД за CCS, писах го за нуждите на една програма която по ринцип си бачкаше на латиница и от време на време и трябваше да изпише малък текст на кирилица, ще се ориентираш от кода как да се пренапише за АВР има и примерна функция
|