| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 помощ за МИДИ фаилове?
здравейте! нов съм във форума и не сум уверен че точно тук е мястото на проблема. Става въпрос за крещяща нужда от информация на тема МИДИ и по точно МИДИ файлове - формат,структура, тайминг (!!!). Тъй като се опитвам да реализирам нещо подобно на плейър за МИДИ качен на АРМ доста от нещата относно самото МИДИ като стандарт ги намрерих, но в общи линий са апокрифни данни - бият през ръцете ако някой се осмели да ги публикува  ако някой има някаква информация или опит в областта на МИДИ-то, моля да сподели... че започнах да хващам нерви по адрес на midi.org и политиката им по въпроса 
|
| Чет Юни 05, 2008 11:08 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Щах да ти пиша - ама времето все не стига...
Има една стара книга на Симо Лазаров. Там всичко е описано на много достъпен език, а има и всички подробности.
На корицата имаше една цигулка някаква...
|
| Чет Юни 05, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
head_up
|
това е добра новина, имаш ли представа каде мога да я откия (освен в някои забравена архив на националната библиотека  ) ? или поне заглавие би могло да ми е от полза. Всъщност нямах претенций към езика - и английски би свършил хубава работа. просто силно се нуждая от това инфо. Благодаря ти, дано я открия. Тъй като явно си се занимавал повече от мен можеш ли да ми разтълкуваш тайминга - той ми е най - големия проблем... знам че е засукано за обяснения във форум, но малко помощ няма да ми е никак излишна.
|
| Чет Юни 05, 2008 6:42 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ами казва се "Компютри и музика" май. Не помня точно - отдавна е било...
Иначе на тайминга нищо сложно не е. Принципа е еднакъв при миди системата по принцип и при миди файловете.
Просто файловете включват малко повече организационна информация.
Пример.
1. Винаги имаш 32 битово отместване от предното събитие
2. Имаш самото събитие
после пак отместване от предното събитие
после пак самото второ събитие и т.н.
Порови си из нета - има всичко което ти трябва...
|
| Чет Юни 05, 2008 6:59 pm |
|
 |
|
kiiid
|
преди 6-7 години ми се наложи да напиша една библиотека с функции за обработки на миди. Уиндоуски длл е, обаче ако искаш мога да ти пратя сорса. Писан е на делфи и ако разбираш предполагам ще можеш да си го препишеш за твоите цели. там има кажи-речи всякакви функции за обработка на миди файлове
|
| Пет Юни 06, 2008 3:39 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
|
| Пет Юни 06, 2008 1:00 pm |
|
 |
|
head_up
|
извинете за изчезването  ами аз си поговорих с хора, които вдяват повече от мен МИДИ-то като начин за правене на музиак и те ме осветлиха за тесните места... или повечето от тях. всъщност имам усещането, че миди-протокола е изключително богат и май без официалната документация трудно се успява. а за библиотеката на делфи - ако не те затруднява прати ми я, не разбирам много от езика (много отдавна и много за малко се занимавах с него  ) , но пак е някаква помощ. което ми напомня - някой да е правил "многозадачна ОС" за АРМ? май натам ми отиват нещата...
|
| Съб Юни 07, 2008 3:20 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Грубото parse-ване на MIDI файл до събития по канали е елементарно. Какво ще правиш събитията обаче ...
Прилагам ти отрязъци на sequencer който предимно дъмпва по екрана какво се случва из MIDI файла. Дерзай и успехи.
|
| Съб Юни 07, 2008 7:29 pm |
|
 |
|
head_up
|
благодаря  доста си се постарал  ... дано ми е от полза, усещам доста четене ще падне. ех, започна се !
|
| Съб Юни 07, 2008 8:42 pm |
|
 |
|
kiiid
|
нямаш проблем head_up. ето ти зипната директорията с проекта и тестове. дано ти е от полза. успех! 
|
| Нед Юни 08, 2008 1:42 am |
|
 |
|
juzisound
|
Ето ти нещо и от мен
Напълно работоспособен миди плеър - под DOS. За Borland C е кода. Изхфърли от вътре кода за индикация на свирещите канали и т.н.
Щах да забравя - чете само файлове формат 0, и файла се зарежда предварително в паметта. Ако ще го правиш на ARM вероятно няма да имаш толкова памет - затова един малък буфер си правиш и главната програма чете от където ще чете и се опитва да тъпче в него постоянно, а някакво прекъсване си вади от там данните "когато му дойде времето". Не ти трябва чак RTOS
|
| Нед Юни 08, 2008 10:08 am |
|
|