| Автор |
Съобщение |
|
kukata
Ранг: Минаващ
|
 Промяня на код на pic 12c509a
... Благодарение на plameninv схемата на МК http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator_main.htm стигна до този вид
Така направена долавя всеки от полупериодите на захр. като порожитерен но
проблема е ча единия импулс към триака се генегира софтуерно във оригиналната схема .Доста си играх със сорса и симулациите но не можах да го оправя.Някои може ли промени сорса на контролера http://www.constructor.bg/mk/mkfiles/IR%20lightcontrol%20MK12.zip да генерига само от положителната полувълна а не да е с време между импулсите както е по фабричния сорс.
 Благодаря ви предварително.
Ще следя темата постоянно и ако има нещо ново ще тествам
Наистина без вашата помощ няма да се справя.
Чао засега на всички... 
Последна промяна kukata на Чет Ное 13, 2008 4:06 am, променена общо 3 пъти
|
| Сря Окт 29, 2008 2:43 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
Номиналното напрежение в мрежата е 220 , а не 240 Волта. А това, че регулатора в "усилва" лампите само до 200, е за да остане малко напрежение и за пикчето за да работи. И тъй като изправителя е само с един диод, то са му оставили 20-тина волта. Така че съжалявам че те разочаровам.
|
| Сря Окт 29, 2008 6:24 pm |
|
 |
|
kukata
|
За номиналното ОК.да 220 е но това е формалност.Аз го казах образно за да ме разберете идеятя не съм наблягал на числа.Да прав си моя грешка.На мен тези 20 волта не ми трябват тъй като във първата схема горе съм се направил триточкова и се захр отделно,Не е както в оригинала на саита.Така чи въпроса си остава.
Благодаря ти все пак че помагаш.
|
| Сря Окт 29, 2008 7:29 pm |
|
 |
|
kukata
|
|
| Съб Ное 08, 2008 11:49 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 ММ
Всичко е точно не го обърквай човека !
Само дето оптрона е разменен на 2-та схема , трябва да е по тази :

_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Ное 10, 2008 1:31 am |
|
 |
|
kukata
|
Понеже бих искал схемата да се управлява от друго устроиство на друга платка.За да не слагам разни релета.
Със този оптрон с транзистура му в ключов режим дали би станало. Тези 22к трябва ли да ги променям или да ги оставя така.
|
| Вто Ное 11, 2008 4:22 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Би трябвало да стане. Не виждам особен смисъл от точно този оптрон ама сигурно имаш такъв под ръка. Иначе 4N36(37, 38) е съвсем нормален оптрон дето ще ти свърши работа. 22-та килоома не ги махай. По принцип той резистор може да се понамали малко - до към 4-5 к.
|
| Сря Ное 12, 2008 2:22 pm |
|
 |
|
kukata
|
Аха, мерси Cekins ще пробвам и ще пиша.
1 Ком. нормално ли е за резистор на светодиода на оптрона със захр 14 волта.за обикновен светодиод знам че е ок ама на оптрона не знам дали му е много
|
| Сря Ное 12, 2008 2:28 pm |
|
 |
|
kukata
|
Темата е променена.  Всички които помагаха до сега няма нужда да ми отговарят на старите въпроси.Сега имам друго затруднение ще се радвам на помощта ви...
Мерси
|
| Чет Ное 13, 2008 4:20 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За резистора - смятш си по закона на Ом. В документацията на оптрона пише колко му е максималния ток на светодиода и колко номиналния. В твоя случай максималния е 100 мА. Оптимален не видях никъде да е написан. за 100 мА при 14 волта излиза 140 ома. Примерно 330 ома ще е нормално - в смисъл няма да има опасност да ти изгори лед-а на оптрона.
За другия ти въпрос - махни единия диод 1N4007 дето ти отива през един резистор 2.7М към GP5 и ще ти улавя само единия полупериод. контролера няма от къде да познае коя е положителната и коя отрицателната така както е направено.
Другия вариант е и там (към GP5) да сложиш оптрон. Диода му го захранваш директно от мрежата през резистор а колектора на транзистора към входа на контролера. Така ще имаш 1-ца на единия полуперод и 0 на другия. По този начин ти отпадат двата диода, резистора и групата ценер-резистор-кондензатор. Тука проблема ще ти е с резистора щото ще грее доста - някъде около 7-8 вата за около 2кО резистор. Трябва да се види оптрон дето да отпушва при минимален ток на диода за да може да се сложи голямо R с малко ватове.
|
| Чет Ное 13, 2008 1:29 pm |
|
 |
|
kukata
|
Да няма как да разбере ама програмата прави събиране на момента във които е доловил полож полупериод и приблизително където се очаква да е същото място но във отрицателния генерира импулс.Да но това генериране не ми трявва .Аз имам по тази схема изправени двете полувълни във положителни и бих искал да детектват полож. всеки такт и да генерира импулс.Не знам честотата дали нямя да е 2 пъти по висока но това не ме бърка ако софта се направи да генерира при положителен на синхр. независимо от честотата на синхр вход без софтуерни генерации обвързани с `...по време`
|
| Чет Ное 13, 2008 1:56 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Аве кука, не можа ли да го научиш тоя асемблер за 2 седмици, две странички са? Сега ти се е паднало - имаш полуготов код, имаш работеща схема, имаш мерак да я променяш - действай. 
|
| Чет Ное 13, 2008 2:24 pm |
|
 |
|
kukata
|
Абе ji4ka кода от съм го променил толкова много -да няма сорс за ИЧ , -моста за помнене ,-да променям ограничението на макс . стойност на светене
Но това със синхронезацията си побърках и не мога да схвана алгоритъма пък със това `събиране` за импулс за отриц. полуериод не мога да го схвана нещо. Тая схема и направих толкова голям `UPGRADE` но сега само това ме спъва и не мога да го направя сам
Някои доброволец 
|
| Чет Ное 13, 2008 2:32 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Доброволци няма да намериш. Много е засукан кода и като няма описание на алгоритъма... Що не си го напишеш сам от нула, не е кой знае колко сложно? Може да изгубиш време но ще научиш доста неща и ще ти остане база за други приложения.
|
| Чет Ное 13, 2008 2:41 pm |
|
 |
|
kukata
|
Баш да го пренаписвам ли.Мислех само да променя няке `goto` например
Доброволец за пренаписване знам че няма да намеря.Просто някоя идея или каде да търся точно.и какво.Аз дори -както казах- не мога да разбера алгоретъма.
Що се отнася до научаването аз пак ще го науча-и без тава ме кефи.
Но поне се надявах скоро да приключа със тази схема и да е монтирам
 ...Че иначе на нова година на тъмно ли ще съм.Базикам се.Сложил съм си обикновенни ключове
|
| Чет Ное 13, 2008 2:50 pm |
|
|