Release & Debug работят

, при Debug се дефинира макроса __DEBUG, примерно в сорса си правиш if __DEBUG нещо си, това е и идеята им, може и нещо по оптимизацията да се променя, но не ми е трябвало и не съм се ровил. За мен е хубаво, че MPLAB не следва "модерните" среди, в които е вкарано всичко в 1, и като се наложи да промениш нещо ти побелява косата докато го намериш. Най-големия плюс на MPLAB 8.10/8.20 е, че не гърми, по цял ден работи, докато в предишните версии беше голяма мъка
Като искаш друг процесор, просто го сменяш, или копираш проекта в нова папка и продължаваш с новия процесор, така се копира всички поддиректории на проекта, не е нужно да триеш старите файлове от проекта и да ги добавяш на ново. Зависи и от проектанта, лично аз предпочитам прости и спартански среди, където интерфейса е изчистен, а любимия ми начин да си организирам проекта е.... makefile-а

С една дума не губя време да усвовявам глезотийките по новата среда ами си пиша директно makefile.
И на мен в момента ми се налага да използвам PIC24 в един проект, но още не съм опрял да търся друга версия, за сега студентската има още 40 дни. Навремето в първите версии на MCC18, двата месеца в които можеше да използваш MCC18 без да плащаш се записваха в един външен файл, като в двоичен вид се записваше крайната дата, бях си направил едно файлче, което променяше всеки път този външен файл с нови два месеца, гледано от текущата дата, извиквах го от bat файл, след това bat файла викаше mcc18 , така компилатора винаги ти изписва, че имаш още 60 дни и всички функции са му отключени

Най-вероятно при PIC24/dsPIC е нещо такова, но още не съм се разровил да видя как стои въпроса.
Ники, при MCC18 един от триковете беше, правиш си mcc18 директория, в нея bin, в този bin правиш един mcc18.exe с размер на оригиналния mcc18.exe и пълен с нули, след това инсталираш upgrade върху тази mcc18 директория, работи безотказно с всички версии на mcc18. Ако ти се занимава изпробвай дали няма да стане и с MCC24 този номер.