| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 LPC - хедър файлове и библиотеки.
Има ли някакви готови библиотеки за LPC контролерите?
Конкретно имам следния проблем. Правил съм дизаин за платка с LPC2134, софтуера за която ще се пише от външен човек. Но преди да му я дам искам да я оживя, да видя, че не съм омазал аз пейзажа. Трябва да пусна UART, SPI, и няколко GPIO-та. Трябват ми някакви готови библиотеки, не претендирам да са нищо оптимизирано. Не ми се открива Америка, просто трябва да подкрама желязото и да видя, че рутирането е правилно.
Гледам на сайта - то голяма каша, общо взето. Даже и елементарен хедър файл с регистрите не мога да намеря.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 07, 2009 6:18 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Хедър файл търси при KEIL
http://www.keil.com/dd/docs/arm/philips/lpc213x.h
За библиотеки не знам. Мога да ти пратя това което ползвам за инициализация на периферията. За елементарни тестове от там нататък и директно писане по регистрите ще ти свърши работа.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Мар 07, 2009 6:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе преди няколко години писах проект за това желязо, ама съм го забравил вече. Хедър файла като за начало мисля че ще е ок, все ще напиша някой ред колкото да пусна един терминал....
Въпроса беше и принципен - ST, Luminary, мисля и ATMEL дават много прилични библиотеки за техните АРМ-процесори, които са компилаторно независими. Не са кой знае каква програмистка възвишеност, но за непретенциозни нужди или за начално учене са ок. Или пък за такива като мен, дето ги мързи да мислят. Странно що NXP дето са от най-големите в ARM, разчитат на пройзводителите на средите да им пишат кода. За пореден път се убеждавам, че им куца маркетинга....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 07, 2009 7:58 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
На сайта на KEIL обикновено се намират примерни сорсове за работа с перифериите, но точно за този процесор няма. Макар че тя периферията е същата или поне има съвместимост между по-старите и новите чипове. Потърси на сайта на KEIL примери за LPC2378 например. SPI, SSP, UART на LPC23xx са същите като при LPC213x.
А ревизията на чипа който ползваш каква е? Имат един сериозен бъг в MAM, който бързо - бързо отстраниха, но има доста произведени чипове от предните ревизии.
|
| Съб Мар 07, 2009 8:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе сега се загледах - D ревизия е.
Гледах ератата - абе тия са станали по зле от Микрочип бе. Има проблем с MAM-а, незнаем кога се проявява, ако го има - не го ползвайте. Да ви таковам и обяснението.
Ти нещо по съществено знаеш ли за тоя бъг - как се проявява?
|
| Пон Мар 09, 2009 3:04 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Тоя бъг на MAM е много яка издънка на NXP. Толкова се хвалеха с този МАМ.
И наистина бъга е много неприятен. По не съвсем официална информация под 48 MHz не се проявява. Друго с което има корелация е използването на по-горни адреси на FLASH-a. Не помня точно от кой адрес надолу досега няма съобщения да се е появявал. Имаше в Yahoo групата доста постове по тази тема.
По това че беше отстранен почти светкавично съдя че и от NXP също много добре знаят колко неприятна е тази издънка. Всъщност мина бая време от откриването му и би трябвало всички новопроизведени чипове да са наред.
Проявата му е че процесора пропуска инструкция на точно определен адрес. Само дето никой не може да каже кога и на кой точно адрес ще се получи това. Това зависи и от самия код.
Аз лично досега не съм се сблъсквал с тоя бъг.
|
| Пон Мар 09, 2009 5:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
гадост
|
| Пон Мар 09, 2009 6:23 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не бях чувал досега, че ARM-овете и те боледуват от майкрочипски болести. Microchip спокойно може да заведе дело и да осъди производителите на ARM процесори, че използват стари майкрочипски ревизии в основата на ARM 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 09, 2009 6:57 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Огнянов не се изказвай неподготвен.
МАМ няма нищо общо с ARM ядрото.
|
| Пон Мар 09, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Чаплин, болестта дали ще е в ядрото или в корена на космите е все тая, издънката си е издънка 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 09, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Азбучна истина, която има значение по темата дотолкова, доколкото и твоя пост има значение за нея.
Цецо гадно наистина. Първо го откриха в LPC23xx малко след излизането им. После се разбра че го има и в други серии. Доколко често се среща този бъг мога да съдя само по това, че преди да бъде открит в LPC213x от тази серия са произведени доста бройки и никой не го е забелязал. Както и да е това беше преди около две години.
Има две сигурни неща при този бъг ако работиш на 48 MHz или надолу или пък с изключен МАМ няма да се прояви. И естествено другото решение е да търсиш последната ревизия на чипа.
|
| Вто Мар 10, 2009 9:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе ама аз взех 6-7 броя от акерман за развой. То и устройството ще е в ограничена серия горе долу толкова. Ама вероятно ще ги изхвърля и ще взема нови от Digikey за клиента. Дано там да са по пресни.
Имаш ли идея дали бъга е твърд? Смисъл като забива кода на дадено ниво - винаги ли е от там и винаги ли забива. Или е комплекс от фактори - честота, температура, чип?
|
| Вто Мар 10, 2009 11:01 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Това което знам е че е въпрос на времена. Има връзка с честотата и то твърда. Това което помня е че от съпорта на NXP казваха че определени batch-ове имат проблем а други не. Ако имаш време порови се в http://tech.groups.yahoo.com/group/lpc2000/. Появи се горе долу преди около две години. Само там има по обширна информация, както от хората които са го срещали и изследвали, така и от страна на NXP.
Да, като се появи се появява точно на определено място и то винаги. Възпроизводим е. Има връзка с това какъв код се фетчва и изпълнява. Казват че един "nop" например може да реши проблема. Стига да знаеш къде разбира се.  Предните ревизии на LPC213x имаха и един друг бъг в МАМ. Него съм го срещал на едни платки с ревизия А на LPC2138. За него информираха още в началото и го има в ератата.
Иначе МАМ върши добра работа. Мисля че ако имаш проблем при развоя последното, което трябва да търсиш е този МАМ бъг, но все пак трябва да се има в предвид. И за да нямаш главоболия, в готови изделия - последната ревизия на чипа.
|
| Вто Мар 10, 2009 1:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да така мисля да направя - ще оставя да копат на тая ревизия с пуснат MAM. Ако тръгне всичко - на клиента ще му диря няколко по пресни процесора и така.
Хубаво е ако бъга е повтаряем. Щото съм се сблъсквал с подобни бъгове които имат яко случаен характер - там мъката е страхотна.
|
| Вто Мар 10, 2009 2:58 pm |
|
|